oc zwyzka za wiek

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Przemysław
Kontakt:

Post autor: KolczyK » wt 21 gru 2010, 01:00

Lex737 pisze:,i kiedyś było tak że to co masz na motorek to tez masz na auto, niestety czasy się zmieniły i jeśli masz zniżki na moto, to tylko na moto się będą liczyć a na auto już nie
potwierdź mi to jakimś artykułem ? paragrafem ? z OWU ? jakoś w PZU liczxą sie nawet z przyczepy, motoroweru. Była przerwa w tej decyzji, ale powrócono do przechodzenia zniżek z motorowerów.
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka

UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>

Awatar użytkownika
Lex737
teksciarz
teksciarz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Lex737 » wt 21 gru 2010, 10:15

No widocznie nie powrócono zupełnie, tydzień temu kupiłem auto i żadna ubezpieczalnia nie chciała zaakceptować moich zniżek, co leciały mi na motorek. a wszyscy tłumaczyli się tak jak napisałem wyżej "jeśli masz zniżki na moto, to tylko na moto się będą liczyć a na auto już nie."

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: KolczyK » wt 21 gru 2010, 12:42

stary siedzę w ubezpieczeniach więc mi tego nie podważysz, jeśli Ci tak mówię to w PZU tak jest jak mówię, ja jakoś mam zniżki....będąc na motorowerze od 14 roku życia jak i na przyczepie, teraz już na paru innych pojazdach. najpierw zasięgnij wszędzie informacji dokładnych i potem stwierdź. A jeśli chodzi o przekazywanie zniżek do innej firmy....to bierzesz sobie jedynie zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia i idziesz do innego bez problemu dostajesz zniżki. Sorry, ale Twoja odpowiedź do mnei nei przemawia.

Poza tym idziesz do innej ubezpieczalni np. PZU i babka pyta ile masz zniżek...mówisz np. 30% i nie pyta Cię o to czy na motocyklu....motorowerze...czy traktorem....jeśli nadal myślisz po swojemu.....to cóż :)

Awatar użytkownika
Lex737
teksciarz
teksciarz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Lex737 » wt 21 gru 2010, 13:17

No ok. W PZU na motor mi uznają zniżki, na auto niestety mają za drogie ubezpieczenie. Ale dzwoniłem do 5 ubezpieczycieli i każdy powiedział mi to samo, ale jak mówisz ze muszą mi te zniżki uznać to dzięki :D będę ich o to męczył :)

Awatar użytkownika
Fankas
pisarz
pisarz
Imię: Fankas
województwo: śląskie

Post autor: Fankas » pt 24 gru 2010, 11:16

kolczyk, jeszcze jedno pytanie do ciebie jako specjalisty w sprawach ubezpieczen :D
jak sprawa wyglada w sytuacji gdy poprzedni wlasciciel nie oplacal oc przez powiedzmy 2lata wstecz?
kto wtedy pociagany jest do zaplacenia skladki?
Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die

Born to be wild

Awatar użytkownika
możej
pisarz
pisarz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: możej » sob 25 gru 2010, 00:20

Fankas pisze:jak sprawa wyglada w sytuacji gdy poprzedni wlasciciel nie oplacal oc przez powiedzmy 2lata wstecz?
kto wtedy pociagany jest do zaplacenia skladki?
W tym temacie jestem obcykany bo o tym musi wiedzieć każdy przyszły, obecny właściciel young/old timera ;) Otóz ubezpieczasz pojazd na siebie w dniu zakupu pojazdu i to co było wstecz Ciebie już nie dotyczy, Gdybyś ubezpieczył pojazd bez ważnego OC dzień po zakupie to płacisz już ew. kary za ten jeden dzień. Jak zrobisz tak jak napisałem to jesteś czysty :) Pzdr :)

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: KolczyK » sob 25 gru 2010, 00:53

Fankas pisze:jak sprawa wyglada w sytuacji gdy poprzedni wlasciciel nie oplacal oc przez powiedzmy 2lata wstecz?
nie Ciebie to obchodzi bratku. w ciągu 30 dni to ty decydujesz czy opłacasz składkę czy rezygnujesz z OC właściciela na umowie kupna sprzedaży. Nie masz obowiązku przyjąć tego ubezpieczenia przy kupnie. W razie czego masz odpowiedzialność przez 30dni od kupna.

Co do opłat: Nie opłacasz i generalnie odpowiedzialność jest, umowa przedłuża się automatycznie na pewno do pól roku. Tę sprawę cały czas trzymam w ryzach, dowiem się dokładnie jak to jest po świętach u kierownika sprzedaży. Sprecyzuje mi to dokładnie jak to jest w ogóle przy nie opłacaniu składek, bo było tak, że płaciło się wcześniejsze....lata nieopłacane też...i dowalali jeszcze odsteki, ale obiło mi się o uszy, że zostało to zniesione.

Awatar użytkownika
Fankas
pisarz
pisarz

Post autor: Fankas » sob 25 gru 2010, 01:39

kolczyk bylbym wdzieczny bo mam takiego malego potwora na oku ale gosc bodajze 2 lata skladki nie oplacal...
We can climb so high
I never wanna die

Born to be wild

Awatar użytkownika
Dżambo
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Dżambo » sob 25 gru 2010, 20:23

KolczyK pisze:
nie Ciebie to obchodzi bratku.
Nie do końca

Jeśli właściciel nie opłaca ubezpieczenia powiedzmy przez dwa lata, to właściciel najprawdopodobniej nie ma w tej chwili ubezpieczenia.
Jeżeli w pierwszym roku nie opłacił ubezpieczenia, ubezpieczenie nie wznowiło się na następny okres. Jeżeli się nie wznowiło to pojazd w tej chwili nie ma ubezpieczenia. jeżeli kupisz taki pojazd, to najpóźniej w dniu zakupu musisz ten pojazd ubezpieczyć. Jeżeli tego nie zrobisz, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny nałoży na Ciebie karę w wysokości do 500 EURO.

Inaczej sprawa wygląda w przypadku gdy właściciel w pierwszym roku ma ubezpieczenie, którego nie opłacił, i w drugim roku też ma ubezpieczenie którego nie opłacił. W takim wypadku zakład ubezpieczeń daje ochronę mimo braku składki.. Niezapłaconą składkę zakład ubezpieczeń będzie starał się odzyskać. Gdy kupisz takie auto, na ciebie przechodzą prawa i obowiązki jakie ciążyły na poprzednim właścicielu. W ciągu 30 dni od daty zakupu powinieneś zdecydować czy korzystasz z ubezpieczenia poprzedniego właściciela, czy wypowiadasz takie ubezpieczenie i zawierasz nowe
73 55 88
A Rh +
"...kręcić, wkręcić, uwodzić i nęcić....."
Nie jest prawdą, że człowiek przestaje się bawić bo się starzeje...
Człowiek się starzeje bo się przestaje bawić :)

Awatar użytkownika
sams0n
teksciarz
teksciarz
Imię: Szymon
województwo: podlaskie

Post autor: sams0n » sob 25 gru 2010, 20:53

cmaarcin pisze: Nie do końca

Jeśli właściciel nie opłaca ubezpieczenia powiedzmy przez dwa lata, to właściciel najprawdopodobniej nie ma w tej chwili ubezpieczenia.
Jeżeli w pierwszym roku nie opłacił ubezpieczenia, ubezpieczenie nie wznowiło się na następny okres.
Zgadzam się!
cmaarcin pisze: Inaczej sprawa wygląda w przypadku gdy właściciel w pierwszym roku ma ubezpieczenie, którego nie opłacił, i w drugim roku też ma ubezpieczenie którego nie opłacił.
Jaki ubezpieczyciel z którym podpiszesz umowę na ROK zechce pomimo braku płatności za składki przedłużyć na następny?
Na chłopski rozum piszesz o jednym aby później teoretyzować o drugim. Więc jak to w końcu jest przedłuży na następny rok czy nie bez opłaty za poprzedni?
"Deski nie oddają ciosów"- Bruce Lee

Awatar użytkownika
Dżambo
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Dżambo » sob 25 gru 2010, 23:01

Pierwszy przypadek jest bardziej prawdopodobny..
Drugi jest możliwy - wystarczy że ubezpieczysz pojazd w pierwszym roku u Pana "KOWALSKIEGO" a w drugim u Pani "IKSIŃSKIEJ" lub ubezpieczysz pojazd w dwóch różnych towarzystwach...

Jeżeli składka nie jest opłacona - nie ma automatu
73 55 88
A Rh +

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: KolczyK » ndz 26 gru 2010, 12:15

2. Pomimo braku pisemnego powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, zawarcie kolejnej umowy nie następuje, jeżeli nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy.

4. W razie zbycia pojazdu zarejestrowanego lub pojazdu wolnobieżnego dopuszczonego do ruchu na jego nabywcę przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z umowy ubezpieczenia OC.

Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu po upływie 30 dni od dnia zbycia pojazdu, nie później jednak niż:

1) z dniem zarejestrowania pojazdu na nabywcę,
2) z chwilą zawarcia przez nabywcę nowej umowy ubezpieczenia OC,
3) z końcem okresu, na jaki umowa została zawarta.

5. W razie nabycia pojazdu zarejestrowanego, którego zbywca, wbrew obowiązkowi, nie zawarł umowy ubezpieczenia OC, nabywca jest zobowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC najpóźniej w dniu nabycia pojazdu.

6. Zbywca pojazdu przekazuje nabywcy dokumenty potwierdzające zawarcie umowy ubezpieczenia OC oraz powiadamia zakład ubezpieczeń, w terminie 30 dni, o zbyciu pojazdu i o danych osobowych nabywcy.

7. Skutki wyrządzenia szkody przez nabywcę pojazdu w okresie, o którym mowa w ust. 4, nie obciążają zbywcy pojazdu.

8. Zbywca pojazdu ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej, należnej zakładowi ubezpieczeń do dnia rozwiązania umowy w przypadku, o którym mowa w ust. 4.

9. W razie zawarcia umowy ubezpieczenia OC przez posiadacza pojazdu niebędącego właścicielem pojazdu, prawa i obowiązki posiadacza, wynikające z zawartej umowy ubezpieczenia OC, przechodzą na właściciela pojazdu z chwilą, gdy posiadacz utracił posiadanie pojazdu na rzecz właściciela. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu po upływie 30 dni po dniu przejścia posiadania pojazdu na rzecz właściciela, nie później jednak niż z chwilą zawarcia przez właściciela nowej umowy ubezpieczenia OC lub z końcem okresu, na jaki umowa została zawarta.

10. Obowiązki określone w ust. 6 dotyczą odpowiednio posiadacza pojazdu, o którym mowa w ust. 9.

§ 9. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu:

1) z upływem okresu, na który została zawarta,
2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu,
3) w przypadkach określonych w § 8 ust. 4,
4) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza,
5) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku określonym w § 8 ust. 3.
Ostatnio zmieniony ndz 26 gru 2010, 22:22 przez KolczyK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fankas
pisarz
pisarz

Post autor: Fankas » ndz 26 gru 2010, 19:36

yyyyy kolczyk mozesz przetlumaczyc z polskiego na nasze?? :???:
We can climb so high
I never wanna die

Born to be wild

Awatar użytkownika
KolczyK
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: KolczyK » ndz 26 gru 2010, 22:33

tzn. że sam sobie galimatias na głowę podałem :)

4. W razie zbycia pojazdu zarejestrowanego lub pojazdu wolnobieżnego dopuszczonego do ruchu na jego nabywcę przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z umowy ubezpieczenia OC.

tzn. że na Ciebie przechodzą wszelkie obowiązki opłat OC

5. W razie nabycia pojazdu zarejestrowanego, którego zbywca, wbrew obowiązkowi, nie zawarł umowy ubezpieczenia OC, nabywca jest zobowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC najpóźniej w dniu nabycia pojazdu.

tzn, że najpóźniej w dniu zakupu musisz zawrzeć ubezpieczenie, ale nie rozumiem jednego: dlaczego kupującyu miałby ponosić odpowiedzialność za byłego właściciela ??? Nie kumam tego, wg mnie nie musisz opłacać, a przede wszystkim w takich przypadkach piszesz na umowie lub dołączasz do umowy pismo "nie przyjmuję, zrzekam się ubezpieczenia auta....bla bla bla....." i w tym samym dniu idziesz ubezpieczyć auto na Siebie. Ja nie widzę tu problemu...

8. Zbywca pojazdu ponosi wraz z nabywcą odpowiedzialność solidarną wobec zakładu ubezpieczeń za zapłatę składki ubezpieczeniowej, należnej zakładowi ubezpieczeń do dnia rozwiązania umowy w przypadku, o którym mowa w ust. 4.

no i tu niby mówią, że poniesie koszty nabywca również, ale mówię.....nie przyjmujesz ubezpieczenia tego auta i tyle (wypowiadasz umowę w ZU), problem masz rozwiązany. Nie widzę tu innego wyjścia. po prostu zrzekasz się ubezpieczenia kupowanego sprzętu, niech Fundusz Gwarancyjny idzie do goscia, który zawinił. Ty masz w tym przypadku czyste ręce. rejestrujesz,w tym samym dniu ubezpieczasz na Siebie i masz problem z głowy.
Ostatnio zmieniony czw 30 gru 2010, 13:51 przez KolczyK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dżambo
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Dżambo » ndz 26 gru 2010, 23:32

czy chcesz czy nie ubezpieczenie i tak 30 dni od daty zakupu obejmuje nowego właściciela
73 55 88
A Rh +

ODPOWIEDZ