to nie magnesy rysuja, material ktory przylega do baku jest mieciutki i rozne syfy sie do niego lubia kleic kiedy polozymy torbe na chwile nawet na trawie a pozniej zakladamy to na zbiornik, jesli ktos ma nówke lakier to szkoda go troche ale na fabrycznym nie widac uszkodzen.adam.ada pisze:no właśnie podpowiedzcie jak to jest z tym rysowaniem zbiornika magnesami ?
Torba na bak z magnesami czy bez
- WiktorVFR
- klepacz
- Imię: Wiktor
- Kontakt:
- elco
- klepacz
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Ja dokladnie taka torbe kupilem przed wyjazdem do Holandii. Przy dluzszych odcinkach z predkosciami rzedu 160-180 nawet nie drgnela (zabezpieczona paskiem pod glowka ramy). Torba dobrze przylega do baku. Pojemnosc jest stosunkowo mala - woda 1,5 litra + 1l, podreczny zestaw do smarowania lancucha, kanapki, aparat i kilka innych drobiazgow, po bokach portfel i jakie ladowarki oraz kilka innych drobiazgow i koniec miejsca.
Jezeli chodzi o uszkodzenie baku, to biorac pod uwage doswiadczenia z uzywania poprzedniego tankbaka trzeba uwazac na paprochy (zarysowalem sobie powaznie zbiornik kawalkiem metalowego wiora, ktory zlapal magnesu) oraz na klamry i paski.
Jezeli chodzi o uszkodzenie baku, to biorac pod uwage doswiadczenia z uzywania poprzedniego tankbaka trzeba uwazac na paprochy (zarysowalem sobie powaznie zbiornik kawalkiem metalowego wiora, ktory zlapal magnesu) oraz na klamry i paski.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.
- camel1989
- bywalec
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Torba na bak z magnesami czy bez
Przymierzam się do zakupu tankbag'u Oxforda, tylko nie wiem który rozmiar wybrać - 7 litrów, 18 litrów czy 38 litrów. Zakładam, że większe nie mają racji bycia na zbiorniku VFR RC 36I, już nawet 38 litrów będzie chyba przeszkadzać w jeździe mocno. Najmniejszy, czyli 7 litrów to praktycznie wszystko można włożyć do kieszeni kurtki i spodni... Są jeszcze mniejsze, ale tym bardziej bez pomysłowe jak dla mnie. Podpowiedzcie jakie rozmiary macie?
Poniżej zdjęcia wszystkich trzech rozmiarów:
7 litrów...

18 litrów...

38 litrów... Przed rozłożeniem i po rozłożeniu...

Czy w przypadku tankgbag'u 18 litrowego widać wszystkie zegary? Jeżeli ktoś jeździ z 38 litrami - czy widać cokolwiek...? Zaznaczam, że zależy mi na czytelności wszystkich zegarów i maksymalnie dużej pojemności, żeby na wypadzie wsadzić jak najwięcej.
Poniżej zdjęcia wszystkich trzech rozmiarów:
7 litrów...

18 litrów...
38 litrów... Przed rozłożeniem i po rozłożeniu...

Czy w przypadku tankgbag'u 18 litrowego widać wszystkie zegary? Jeżeli ktoś jeździ z 38 litrami - czy widać cokolwiek...? Zaznaczam, że zależy mi na czytelności wszystkich zegarów i maksymalnie dużej pojemności, żeby na wypadzie wsadzić jak najwięcej.
Przyszły moto-turysta 

- dragoo
- klepacz
- Imię: Jarek
Ja mam 38l i sobie chwale. Super patent na dluższą trase. Tankbag trzyma się na tyle mocno, że w momencie cierpnięcia nadgarstków, można bez problemu zaprzeć się ciałem o torbę tym samym dając odpocząć dłoniom. A po za tym, super pojemna i duuuża 

- Lukaszny
- pisarz
- Imię: Łukasz
- województwo: warmińsko-mazurskie
U mnie tak samo. Na dłuższy wyjazd żona pakuje się w kufer, a mi do dyspozycji zostaje 38 litrów tankbagu. Jak zmęczenie chwyta to kładę się na torbę i daje ręką odpocząć. Duże tanki mają zazwyczaj możliwość zwiększania/zmniejszania swojej pojemności. Przy pełnym rozłożeniu u mnie dolna krawędź zegarów jest przysłonięta, ale da się jeździć bez żadnego większego utrudnienia.
W wolnych chwilach spamuje sobie na Blogu prawniczym - http://forumprawnicze.info/blog/2-blog- ... -nysztala/
- śliniak290
- klepacz
- Imię: Wojciech
- województwo: mazowieckie
Także posiadam 38 l i jest super , jazda bez problemów.
Najpierw naucz śmiać się z siebie , a potem śmiej się z innych !!!
- camel1989
- bywalec
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Proszę, a myślałem, że ten 38 litrów to raczej do np. Transalpa albo innego stricte turystycznego motocykla. A jak z widocznością mapnika przy pełnym rozłożeniu...?
Przyszły moto-turysta 

- orzyl
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
to już zależy od Twojego wzrostu, oraz pozycji podczas jazdy. generalnie nie powinno być problemu przy prostych plecach. Najlepiej iść do sklepu. Wziąć, rozłożyć, położyć na bak i samemu się przekonać 

Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...
- marecki00
- zadomowiony
ja również mam duży tankbag z louisa, nie pamietam dokładnie ile ma litrów ale gabarytowo podobny do tego 38, z rozłożonym bardzo cieżko jest jechać na jakieś dłuższe odległości, ale jest to zawsze jakaś alternatywa, gdy na trasie musisz coś schować a wszystkie bagaże masz zapakowane na maksa:)
- 8Bodzio8
- pisarz
Hej i ja dwa słowa. Mnie się udało dostać tank firmy M-LINE. Jest powiększany ma dwie kieszenie po bokach na górze mapnik. Dodatkowo można go używać jako plecak, można też odpiąć sam spód tank baga i używać jako samego mapnika. W zestawie był oczywiście pokrowiec przeciwdeszczowy. Co do montażu na baku to ma możliwość przyczepienia na magnes, który u mnie się nie sprawdził ale miał również zestaw przyssawek, które zajebiście trzymają torbę na swoim miejscu. Zrobiłem z nim 1500 km po 750 km ciągiem i ani nie drgnął
)))

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. 

- dragoo
- klepacz
- Imię: Jarek
Przyznaj się Bodzio gdzie masz dodatkowy zbiornik paliwa ?8Bodzio8 pisze:Hej i ja dwa słowa. Mnie się udało dostać tank firmy M-LINE. Jest powiększany ma dwie kieszenie po bokach na górze mapnik. Dodatkowo można go używać jako plecak, można też odpiąć sam spód tank baga i używać jako samego mapnika. W zestawie był oczywiście pokrowiec przeciwdeszczowy. Co do montażu na baku to ma możliwość przyczepienia na magnes, który u mnie się nie sprawdził ale miał również zestaw przyssawek, które zajebiście trzymają torbę na swoim miejscu. Zrobiłem z nim 1500 km po 750 km ciągiem i ani nie drgnął)))

Chyba ze dziurę w nowym tankbagu wyciąłeś i przez środek dolewałeś paliwo

- 8Bodzio8
- pisarz
Co ty mój vituś pali 1,5 l / 100 kmdragoo pisze:Przyznaj się Bodzio gdzie masz dodatkowy zbiornik paliwa ?8Bodzio8 pisze:Hej i ja dwa słowa. Mnie się udało dostać tank firmy M-LINE. Jest powiększany ma dwie kieszenie po bokach na górze mapnik. Dodatkowo można go używać jako plecak, można też odpiąć sam spód tank baga i używać jako samego mapnika. W zestawie był oczywiście pokrowiec przeciwdeszczowy. Co do montażu na baku to ma możliwość przyczepienia na magnes, który u mnie się nie sprawdził ale miał również zestaw przyssawek, które zajebiście trzymają torbę na swoim miejscu. Zrobiłem z nim 1500 km po 750 km ciągiem i ani nie drgnął)))
![]()
![]()
Chyba ze dziurę w nowym tankbagu wyciąłeś i przez środek dolewałeś paliwo

Prędkość w kilometrach/h widniejąca na znakach drogowych jest jedynie wielkością sugerowaną i w żadnym wypadku nie należy jej sztywno stosować. 

- lord_wlodek
- Imię: Marcin
- województwo: poza granicą Polski
Zawsze mozna kupic skorzany pokrowiec (bagstera) na bak i dopasowany tank bag pod ten pokrowiec, Ja taki mam i eliminuje to pojawianie sie jakich kolwiek rys na baku, a tank bag wpina sie za 4 uchwyty (bez zadnych magnesow) i trzymie sie jak ta lala 
wczesniej uzywalem taki tank bag na magnesy, powiekszal sie do ok. 38l, i jak powiekszony to tylko na bliskie kursy np.powrot ze sklepu itp. bo na dluzsza trase to bym sie tak nie wybral bo malo to przyjemne.
LwG

wczesniej uzywalem taki tank bag na magnesy, powiekszal sie do ok. 38l, i jak powiekszony to tylko na bliskie kursy np.powrot ze sklepu itp. bo na dluzsza trase to bym sie tak nie wybral bo malo to przyjemne.
LwG