KASK - kompendium

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
kuba2705
teksciarz
teksciarz
Imię: Jakub
województwo: kujawsko-pomorskie

Re: KASK - kompendium

Post autor: kuba2705 » pt 30 lis 2012, 13:35

Chyba jednak kupie xr-1100 zanim się pojawi zanim pojawią się opinie to już słoneczko będzie wysoko, a ja nie mam w czym śmigać. Kiedyś wcale nie było bledny i jakoś wszyscy sobie radzili. A xr-1100 jak dotąd ma większość pozytywnych opini.

Awatar użytkownika
zaba80r
pisarz
pisarz
Imię: Piotr
województwo: poza granicą Polski

Post autor: zaba80r » pt 30 lis 2012, 15:10

Hmmmm....tak myslalem sobie o tych kaskach i mnie naszlo ze wybieranie kasku to jak wybieranie auta....i ich gwiazdek bezpieczenstwa NCAP. Przykladowo kolega bardzo zachwala Arai RX cos tam, ok mily i fajny kask ale nie kazdego stac i kupic kask za 2tys zlotych moze on byc i super bezpieczny ale kask to kask. Tak jak nasi rodzice przerabiali Fiata 126p ktory nie mial zadnej gwiazki :), tak ja tez nim jezdzilem za mlodu, a na moto wkladalem nocnik po ZOMO(0 gwiazdek i ceftyfikatow) bez szybki bo mi bylo w nim fajnie ....Wracajac do Arai mi osobiscie ten kask nie lezy dobrze na glowie a probowalem rozne modele i jak jeszcze nie bylo na rynku xr-1100 to moim typem kasku pod wzgledem wygody, wyciszenia i dopasawania do 'glowicy; jest shoei ktorego kupilem i mi uratowl dupe. Obił sie lekko ale juz bez przymierzania kupilem z wysylki nowy xr-1000(3gwiazdki sharpa) i znow jest super. za kilka sezonow wskocze na xr-1100(5gwiazdek) m-ke moge brac w ciemno :) .Kazdy kupuje to na co mu budzet wystarcza i spelnia jego oczekiwania a ze inny kask ma troche wiecej gwiazdek trudno.... moze podczas wypadku łeb bede mial caly ale reszta ciala wyladuje na drzewie...zycie.... ps. Renault Laguna roczniki 2001-2005 tez ma 5 gwaizdek NCAP ale nie kupili jej wszyscy na swiecie z tego powodu...mam nadzieje ze nie namieszalem z moim motoryzacyjnym tokiem myslenia :) pzdr
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...

Awatar użytkownika
Koobsky
pisarz
pisarz
Imię: Kuba

Post autor: Koobsky » pt 30 lis 2012, 20:20

W dużym stopniu się z tym zgadzam. Możemy się rozpisywać nad super kaskami Shoei czy AGV ale jak kolega słusznie zauważył, nie każdego stać na kask za 2000zł. Dla niektórych to może być połowa ceny ich motocykla. Czy taka osoba nie może jeździć na moto..? Oczywiście, że może. Prawda jest przykra ale życie wielu z nas nie rozpieszcza i czasem kupujemy to na co nas stać. Poza tym przy wielu wypadkach kask nie ma większego znaczenia...
http://www.goriders.net
Zapraszam do polajkowania mojego fanpage'a na facebook'u. :)
https://www.facebook.com/www.goriders.net

Moja VFR'a...
VFR 800 V-Tec

kuba2705
teksciarz
teksciarz

Post autor: kuba2705 » ndz 23 gru 2012, 23:41

A co powiecie na nolana n 85 śmiga ktoś może w takim garnku. Czytałem jest dość głośny, ale ma wypinane wnętrze blendę a jest sporo tańszy schoei xr 1100. Moje pytanie brzmi czy brać go pod uwagę, czy warto jednak dołożyć te 800 zł i kupić xr 1100.

Awatar użytkownika
zaba80r
pisarz
pisarz
Imię: Piotr

Post autor: zaba80r » pn 24 gru 2012, 09:08

Hmmm ostatnio jest promocja na Bell-a m1 isle of man edition 647 zl (5*sharpa) ale nigdy nie miałem z nim doczynienia. Może ktoś posiada taki nocnik bo kask prezentuje się zacnie. Pzdr i Merry Christmas ;)
“You live more in 5 minutes going flat out on a vehicle like this than most people live in a lifetime” – Burt Munro...The world fastest Indian...

Fallen
pisarz
pisarz
Imię: Karol
województwo: mazowieckie

Post autor: Fallen » pn 24 gru 2012, 16:23

kuba2705 pisze:A co powiecie na nolana n 85 śmiga ktoś może w takim garnku. Czytałem jest dość głośny, ale ma wypinane wnętrze blendę a jest sporo tańszy schoei xr 1100. Moje pytanie brzmi czy brać go pod uwagę, czy warto jednak dołożyć te 800 zł i kupić xr 1100.
ja posiadam cuś takiego...Czy warto dołożyć to Ci nie powiem bo szoja nawet nie miałem na głowie... Co do Nolana to najcichszy nie jest, ale za to ma bardzo dobrą wentylację. Blenda, pin lock działają poprawnie tylko musisz kupić kask z edycji 2012r, bo zmienili sposób jej montowania(teraz jest na silikonie i nie rysuje szybki jak przedtem). Blenda mogłaby być deczko ciemniejsza i niżej się opuszczać poza tym jest całkiem fajnie. Taki najtańszy kask z średniej półki ze wszystkimi bajerami.
"Odwaga to świadomość, że jest się jedynym, który wie, jak wielkie ogarnia cię przerażenie"
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
Er­ra­re hu­manum est

kuba2705
teksciarz
teksciarz

Post autor: kuba2705 » wt 25 gru 2012, 11:28

Fallen pisze: Co do Nolana to najcichszy nie jest, ale za to ma bardzo dobrą wentylację.
co masz na myśli najcichszy nie jest. Nie oczekuję tego aby w kasku było tak cicho jak w Audi A8 nie po to kupiłem motocykl. Powiedz jak się zachowuje ten Nolanik pod względem areodynamicznym np powyżej prędkości 140 km/h. Mam dylemat bo w cenie schoei xr 1100 mam nolana n 85 i jakiś rozsądny kask dla plecaczka.

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » wt 25 gru 2012, 11:33

Fallen pisze:
kuba2705 pisze:A co powiecie na nolana n 85 śmiga ktoś może w takim garnku. Czytałem jest dość głośny, ale ma wypinane wnętrze blendę a jest sporo tańszy schoei xr 1100. Moje pytanie brzmi czy brać go pod uwagę, czy warto jednak dołożyć te 800 zł i kupić xr 1100.
Taki najtańszy kask z średniej półki ze wszystkimi bajerami.
To jest bardzo trafna opinia.
Te 800pln roznicy sprawia ze XR1100 to juz kask z zupelnie innego swiata przy Nolanie.
Nolan jest dobry w swojej klasie cenowej... ale jest to srednia polka i tak juz zostanie.
Osobiscie wolalbym doplacic i miec "Ferrari" zamiast "VW".

Awatar użytkownika
Fankas
pisarz
pisarz
Imię: Fankas

Post autor: Fankas » czw 27 gru 2012, 00:05

a ja zapytam tak....
planuje kupic nowy kask ale wyamagane:
blenda
cichy
podbrodek
kaska ok 1000
malowania nie musi byc wiec idziej cos taniej wyrwac...
za czym warto sie rozgladac a co odpuscic?
Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die

Born to be wild

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » czw 27 gru 2012, 05:04

Fankas pisze:a ja zapytam tak....
planuje kupic nowy kask ale wyamagane:
blenda
cichy
podbrodek
kaska ok 1000
malowania nie musi byc wiec idziej cos taniej wyrwac...
za czym warto sie rozgladac a co odpuscic?
rozejrzyj się za shark s900, jak dla mnie kozak kask :wink:
tylko zwróć uwagę na dobór rozmiarówki, bo przymierzając nolana pasuje mi "L"
a z shark'a "S"
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Fallen
pisarz
pisarz
Imię: Karol

Post autor: Fallen » czw 27 gru 2012, 07:02

kuba2705 pisze:co masz na myśli najcichszy nie jest. Nie oczekuję tego aby w kasku było tak cicho jak w Audi A8 nie po to kupiłem motocykl. Powiedz jak się zachowuje ten Nolanik pod względem areodynamicznym np powyżej prędkości 140 km/h. Mam dylemat bo w cenie schoei xr 1100 mam nolana n 85 i jakiś rozsądny kask dla plecaczka.
eh ciężko powiedzieć.... przy zwykłej szybie przy 140 i nie chowaniu się za nią nie słyszałem już tłumnika, a mam "dosyć" głośną przelotówke :wink:
Nie mam niestety porównania, ale za 900 zeta różnicy to masz drugiego Nolana więc to na pewno będzie inny świat.
"Odwaga to świadomość, że jest się jedynym, który wie, jak wielkie ogarnia cię przerażenie"
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
Er­ra­re hu­manum est

Awatar użytkownika
Fankas
pisarz
pisarz

Post autor: Fankas » czw 27 gru 2012, 12:02

a mial ktos do czynienia z takim wynalazkiem jak SCHUBERTH S1 PRO lub R1 ?
We can climb so high
I never wanna die

Born to be wild

Awatar użytkownika
dixon
klepacz
klepacz
Imię: rafał

Post autor: dixon » czw 27 gru 2012, 12:11

Przelatałem w Nolanie N85 dwa lata - 35tys.km w bardzo różnych, czasem skrajnych warunkach. Kask w cenie 800-900zł, bo tak on średnio kosztuje, szukając 2 lata temu kasku, był i jest nadal, jak dla mnie b.dobrym kaskiem w tej cenie.
Przymierzałem i oglądałem wiele, m.in. hjc, agv, shark, uvex itd. Ale wg. mnie nolan n85 najlepiej wypadł pod względem wyposażenia, budowy, dopasowania itd.
Shoei XR1100, to zupełnie inna półka kasku, więc nie ma w żaden sposób sensu porównywać go do nolana.
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52

Awatar użytkownika
Fankas
pisarz
pisarz

Post autor: Fankas » czw 27 gru 2012, 12:14

myslalem o xr1100 i nawet bym sie szarpnal z taka cena ale brak blendy :/
We can climb so high
I never wanna die

Born to be wild

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kris2k » czw 27 gru 2012, 17:08

Fankas pisze:myslalem o xr1100 i nawet bym sie szarpnal z taka cena ale brak blendy :/
To doloz te dwie stowki i kup GT-Air (1999pln za model bazowy) gdzie za bazowy model XR-1100 wolaja 1799pln.
Przy takich kwotach to juz nie jest wielka roznica.

ODPOWIEDZ