tylko jednej rzeczy w życiu jestem pewnymetiu pisze: Morsie jesteś pewien że tylko tyle?! moim zdaniem to jednak jest duuuuuużo więcej ale może się myle.

Głowy nie dam bo mam tylko dwie

Pamiętajmy, że na tzw. barku opony mamy mieszankę bardziej miękką czyli bardziej wrażliwą na przegrzanie. Spoko - to jest jednak opona turystyczna więc ma pracować w dość szerokim zakresie temperatur, ale optimum to optimum

a może jeden ma azot, a drugi pompował w zagłębiu węglowym, albo ktoś mu pryknął w oponkę?

wyrównajcie masy motocykli właśnie paliwem albo kuferkiem z encyklopedią PWN (lepiej paliwem żeby nie zmieniać środka ciężkości motocykla). I niech jeden jedzie za drugim dokładnie po jego torze.
Tak się zastanawiałem nad ustawieniami zawiechów. Co prawda ewidentnie twardsze zawieszenie powoduje, że opona mocniej będzie się odkształcac, a jednocześnie zwiększenie napięcia wstepnego sprężyny powoduje jej ściśniecie czyli skrócenie co jednocześnie zmienia rozkład obciążenia w kierunku tylnego koła.
Obaj macie możliwość zmiany w tylnych zawiechach bo u mnie jest ale chyba bez ABSa nie ma tego pokrętła.
A czy macie równo zużyte opony?