jakie konsekwencje bez prawka na kat. A

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
klusek
Imię: michał

jakie konsekwencje bez prawka na kat. A

Post autor: klusek » ndz 08 lut 2009, 13:22

Witam. Jak w temacie? Spotkałem się z różnymi opiniami i nie wiem co jest prawdą.

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Grzesiek
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Gregory » ndz 08 lut 2009, 13:37

500 zł mandatu i chyba na tym się sprawa końcy przy kontroli, ale jak będziesz uczestniczył w wypadku, to koszty rosną, bo zawsze to będzie twoja wina i poniesiesz wszystkie koszty naprawy pojazdów w nim uczestniczących.
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,

Awatar użytkownika
Gacol
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
województwo: śląskie

Post autor: Gacol » ndz 08 lut 2009, 13:41

Tak jest.jestem przykładem tego .500zł mandatu.Jeśli złapią Cie ponownie to sprawa idzie do sądu.Nie dotyczą Cie żadne przywileje kierowcy jeśli nie masz prawka
VFR750 RC36 I
VTR1000 SP 1
VFR800 FI:)

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » ndz 08 lut 2009, 13:49

500 pln norma pozostaje jeszcze kwestia czy niebiescy pozwolą ci odjechać bo zgodnie z przepisami mogą ci odcholować pojazd na parking i po uiszczeniu będzie go mogła odebrać osoba z uprawnieniami przez ciebie upoważniona albo będziesz czekał z nimi na kogoś kto ma prawko i pojedzie twoim pojazdem ale skubańce zawsze mówią ze mają mało czasu
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
Oncki
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Oncki » ndz 08 lut 2009, 14:22

ja jezdzilem bez prawka prawie rok i ani razu mnie nie zatrzymali moim zdanie mjezeli nie nagionasz przepisow i wygladasz jak motocyklista to cie nie zatrzymia :D

klusek
Imię: michał

Post autor: klusek » ndz 08 lut 2009, 14:22

dzieki, pozdrawiam

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » ndz 08 lut 2009, 15:43

jogesm3m pisze:ja jezdzilem bez prawka prawie rok i ani razu mnie nie zatrzymali moim zdanie mjezeli nie nagionasz przepisow i wygladasz jak motocyklista to cie nie zatrzymia :D
Gówno prawda! W zeszłym roku jechałem sobie jak Pan Bóg przykazał 60km/h za puszeczkami, bez żadnego pajacowania w pełnym rynsztunku (wiec na 100% "wyglądałem jak motocyklista") i nagle pojawił się policmajster na NTV-ce i kazał zjechać. Jak się zatrzymalismy i zapytałem o co chodzi powiedział, że to rutynowa kontrola uprawnień.
Więc po pierwsze: jogesm3m, nie pi.....l głupot, ze śmiało można jeździć bez lejcy :evil:
A po drugie: klusek, zamiast rozmyślać co się stanie, po prostu zapisz się na kurs i przy dobrym układzie już w kwietniu lub maju będziesz śmigał na legalu 8)

Awatar użytkownika
igor
klepacz
klepacz
Imię: Igor
Kontakt:

Post autor: igor » ndz 08 lut 2009, 16:16

a po trzecie primo jak coś komuś zrobisz to żadne OC nie będzie za Ciebie płacić tylko będziesz chłopie tyrał do końca życia, więc lepiej się nie wygłupiać tylko zrobić uprawnienia.

Awatar użytkownika
Janusz B.
klepacz
klepacz
Imię: Dżony

Post autor: Janusz B. » ndz 08 lut 2009, 17:01

[b]Gregory[/b] pisze:ale jak będziesz uczestniczył w wypadku, to koszty rosną, bo zawsze to będzie twoja wina i poniesiesz wszystkie koszty naprawy pojazdów w nim uczestniczących.
Nic bardziej błędnego.
Jeżeli wypadek będzie z winy tej drugiej osoby, okoliczność że nie masz prawka nie zwalnia ubezpieczalni tamtego człowieka z odpowiedzialności cywilnoprawnej. Oczywiście nie będą chcieli płacić i bez procesu raczej się nie obędzie, ale ostatecznie jakiś tam hajs da się wyszarpnąć.
Nie zadziałają jednak Twoje ubezpieczenia i jeśli będzie wypadek z Twojej winy to Twoja ubezpieczalnia pokryje koszty uczestnikowi wypadku, a potem przyjdzie do Ciebie po pieniądze, zaś z AC i NNW nie zobaczysz ani złotówki.

Tak czy inaczej nie pier*ol i rób prawko.
Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie.
Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę...
http://www.bezwiny.pl

jaroslawp
pisarz
pisarz
Imię: Jerry
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: jaroslawp » ndz 08 lut 2009, 17:25

Kurs trwa miesiąc. Egzamin odbywa się na z góry wiadomej trasie, którą instruktor pokaże Ci w każdym szczególe kilkanaście razy. W porównaniu z prawkiem B to egzamin na A jest 10x prostszy.
Ostatnio zmieniony ndz 08 lut 2009, 17:27 przez jaroslawp, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Pepe VFR
klepacz
klepacz
Imię: Piotr

Post autor: Pepe VFR » ndz 08 lut 2009, 17:26

klusek pisze:dzieki, pozdrawiam
nie wiem czy to pytanie dotyczy centralnie ciebie ale jeśli tak to zrób prawko to dużo nie kosztuje auchroni cię od wielunieprzyjemnych sytuacji:bye
Wypalony papieros skraca życie Srednio o 1min
Kieliszek Vodki Srednio o 2min.
ALE to nic, chodzenie do PRACY skraca życie średnio o 8 godzin na dobe!!!

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » ndz 08 lut 2009, 18:37

C_L_K pisze:
jogesm3m pisze:ja jezdzilem bez prawka prawie rok i ani razu mnie nie zatrzymali moim zdanie mjezeli nie nagionasz przepisow i wygladasz jak motocyklista to cie nie zatrzymia :D
Gówno prawda! W zeszłym roku jechałem sobie jak Pan Bóg przykazał 60km/h za puszeczkami, bez żadnego pajacowania w pełnym rynsztunku (wiec na 100% "wyglądałem jak motocyklista") i nagle pojawił się policmajster na NTV-ce i kazał zjechać. Jak się zatrzymalismy i zapytałem o co chodzi powiedział, że to rutynowa kontrola uprawnień.
Więc po pierwsze: jogesm3m, nie pi.....l głupot, ze śmiało można jeździć bez lejcy :evil:
A po drugie: klusek, zamiast rozmyślać co się stanie, po prostu zapisz się na kurs i przy dobrym układzie już w kwietniu lub maju będziesz śmigał na legalu 8)
Policja na motocyklach ma praktycznie nakaz legitymowania motocyklistów czego ci w radiowozie raczej robić nie mogą.... Jeżeli w skutek próby zatrzymania Cię walniesz szlifa, policja bierze na kark narażenie Twojego życia. Sam śmigam bez i już rok minął :grin:
Wiem że łatwo zdać i tego akurat się nie obawiam,ale nie mam ochoty chodzić i jeżdzić jakąś zmęczoną 250-tką :razz: Chociaż z tego co widziałem można śmigać swoim sprzętem
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
ZULEK
pisarz
pisarz
Imię: Jarek
Kontakt:

Post autor: ZULEK » ndz 08 lut 2009, 18:53

Robsonic masz dziecinne podejście do tematu i chwaliś się nie masz czym.
"Męczysz" się raz a później masz czyste sumienie i pełny komfort jazdy.
Nie piszę o konsekwencjach jazdy bez prawka czy z bo gleby dzwony i poważne wypadki zdarzają się i tym co mają prawko.
A że kontrolują.... to bardzo dobrze od tego są i taką mają robotę!!

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » ndz 08 lut 2009, 19:35

Robsonic - znaczy że nie zrobisz prawka , bo podobno policja nie ściga motocyklistów w obawie o ich życie ??????? :shock: :shock:

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » ndz 08 lut 2009, 19:48

Nie zebym był jakims zrzędzocaym dziadkiem , ale nie pochwalam smigania bez prawka , jeszcze Ci cos odbije zaczniesz uciekac i co ? nie chce widziec w wiadomosciach kolejnego postrzału motocykliste w plecy
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

ODPOWIEDZ