Rejestracja moto z Włoch
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
dawali dawali tylko sprowadzający mający to w dupie nie dawali, bo mieli tylko kopie
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- mkochano
- teksciarz
21.12.2007 rejestrowałem VFR z Włoch (też faktura z Włoch - czyżby zakup w Sieldcach?) i poniżej procedura którą sobie spisałem i wykonałem. Czyli sprawdzona.
Z motocyklem powinniśmy otrzymać ,,carta di circolazione" (dowód rejestracyjny), ,,nie-pamiętam-włoskiej-nazwy" (certyfikat własności) oraz fakturę VAT. Oddajemy te dokumenty do tłumacza przysięgłego (ja płaciłem 54zł + 22% VAT za stronę):
* carta di circolazione - 3 strony: 3 * (54 * 1.22)zł;
* włoski ceryfikat własności - 1 strona: 1 * (54 * 1.22)zł;
* faktura VAT - 1 strona: 1 * (54 * 1.22)zł.
Ważne: trzeba upewnić się że na fakturze podany jest numer ramy motocykla a nie np. tylko numer dowodu rejestracyjnego. Numer ramy znajduje się w dowodzie i teoretycznie na fakturze powinien wystarczyć numer dowodu, ale praktyka pokazuje że w urzędzie skarbowym to wystarczyło a w wydziale komunikacji już nie.
Razem 329.40zł
Następnie wieziemy (oczywiście nie wolno na nim jechać) motocykl do Stacji Kontroli Pojazdów. Tam wykonujemy badanie pojazdu przed pierwszą rejestracją w kraju. Powinniśmy dostać dwa dokumenty, wynik badania technicznego oraz dane identyfikacyjne pojazdu.
Cena urzędowa 112zł.
Teraz biegniemy do urzędu skarbowego złożyć deklarację VAT24 o zwolnieniu z VAT. Warunek: motocykl musi mieć ponad sześć miesięcy i przebieg ponad 6000km. Potrzebujemy mieć ze sobą:
* wypełnioną deklarację VAT24 (do pobrania w okienku);
* wypełnione oświadczenie że pojazd będzie użytkowany do celów prywatnych (do pobrania w okienku);
* carta di circolazione (z uporem maniaka nazywana przez wszystkich ,,brief" - to nazwa niemieckiego dokumentu);
* włoski certyfikat własności;
* faktura VAT;
* wynik badania technicznego;
* dokument identyfikacyjny pojazdu.
Wszystko wraz z tłumaczeniami i kserokopiami - kserokopie zostaną potwierdzone przez urzędnika i zatrzymane a same dokumenty zwrócone. Dla gminy Bemowo w Warszawie okienko numer 4. Urzędnicy mają tydzień na decyzję.
Koszt 160zł.
Teraz czas na Wydział Komunikacji w urzędzie gminy. Tu potrzebne będą:
* carta di circolazione (wraz z tłumaczeniem);
* włoski certyfikat własności (wraz z tłumaczeniem);
* faktura VAT (wraz z tłumaczeniem);
* VAT25;
* wypełniony wniosek o rejestrację pojazdu.
W ciągu kilku godzin otrzymujemy tymczasowy dowód rejestracyjny oraz tablicę ze znakiem legalizacyjnym.
Koszt 190zł.
W tym momencie idziemy wykupić ubezpieczenie. OC jest obowiązkowe, AC nie jest (za to jest drogie).
Koszt 108zł (samo OC w PZU, bez zniżek).
Od tej chwili możemy legalnie jeździć.
W ciągu miesiąca powinniśmy odebrać ,,twardy" dowód rejestracyjny oraz kartę (książkę?) pojazdu. Czy jest już gotowy możemy sprawdzić na stronie http://www.pojazd.pwpw.pl/ Żeby odebrać dowód musimy mieć ze sobą:
* dowód osobisty;
* dowód tymczasowy;
* potwierdzenie zawarcia umowy ubezpieczenia OC.
Koszt 0zł
Koszt łączny: 900.40zł.
Z motocyklem powinniśmy otrzymać ,,carta di circolazione" (dowód rejestracyjny), ,,nie-pamiętam-włoskiej-nazwy" (certyfikat własności) oraz fakturę VAT. Oddajemy te dokumenty do tłumacza przysięgłego (ja płaciłem 54zł + 22% VAT za stronę):
* carta di circolazione - 3 strony: 3 * (54 * 1.22)zł;
* włoski ceryfikat własności - 1 strona: 1 * (54 * 1.22)zł;
* faktura VAT - 1 strona: 1 * (54 * 1.22)zł.
Ważne: trzeba upewnić się że na fakturze podany jest numer ramy motocykla a nie np. tylko numer dowodu rejestracyjnego. Numer ramy znajduje się w dowodzie i teoretycznie na fakturze powinien wystarczyć numer dowodu, ale praktyka pokazuje że w urzędzie skarbowym to wystarczyło a w wydziale komunikacji już nie.
Razem 329.40zł
Następnie wieziemy (oczywiście nie wolno na nim jechać) motocykl do Stacji Kontroli Pojazdów. Tam wykonujemy badanie pojazdu przed pierwszą rejestracją w kraju. Powinniśmy dostać dwa dokumenty, wynik badania technicznego oraz dane identyfikacyjne pojazdu.
Cena urzędowa 112zł.
Teraz biegniemy do urzędu skarbowego złożyć deklarację VAT24 o zwolnieniu z VAT. Warunek: motocykl musi mieć ponad sześć miesięcy i przebieg ponad 6000km. Potrzebujemy mieć ze sobą:
* wypełnioną deklarację VAT24 (do pobrania w okienku);
* wypełnione oświadczenie że pojazd będzie użytkowany do celów prywatnych (do pobrania w okienku);
* carta di circolazione (z uporem maniaka nazywana przez wszystkich ,,brief" - to nazwa niemieckiego dokumentu);
* włoski certyfikat własności;
* faktura VAT;
* wynik badania technicznego;
* dokument identyfikacyjny pojazdu.
Wszystko wraz z tłumaczeniami i kserokopiami - kserokopie zostaną potwierdzone przez urzędnika i zatrzymane a same dokumenty zwrócone. Dla gminy Bemowo w Warszawie okienko numer 4. Urzędnicy mają tydzień na decyzję.
Koszt 160zł.
Teraz czas na Wydział Komunikacji w urzędzie gminy. Tu potrzebne będą:
* carta di circolazione (wraz z tłumaczeniem);
* włoski certyfikat własności (wraz z tłumaczeniem);
* faktura VAT (wraz z tłumaczeniem);
* VAT25;
* wypełniony wniosek o rejestrację pojazdu.
W ciągu kilku godzin otrzymujemy tymczasowy dowód rejestracyjny oraz tablicę ze znakiem legalizacyjnym.
Koszt 190zł.
W tym momencie idziemy wykupić ubezpieczenie. OC jest obowiązkowe, AC nie jest (za to jest drogie).
Koszt 108zł (samo OC w PZU, bez zniżek).
Od tej chwili możemy legalnie jeździć.
W ciągu miesiąca powinniśmy odebrać ,,twardy" dowód rejestracyjny oraz kartę (książkę?) pojazdu. Czy jest już gotowy możemy sprawdzić na stronie http://www.pojazd.pwpw.pl/ Żeby odebrać dowód musimy mieć ze sobą:
* dowód osobisty;
* dowód tymczasowy;
* potwierdzenie zawarcia umowy ubezpieczenia OC.
Koszt 0zł
Koszt łączny: 900.40zł.
Ostatnio zmieniony wt 22 sty 2008, 10:51 przez mkochano, łącznie zmieniany 1 raz.
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
mkochano pisze:W tym momencie idziemy wykupić ubezpieczenie. OC jest obowiązkowe
Moto Assistance mamy w PZU np gratis....a 108zł to cena przykładowa, w zależności od tego ile mamy zniżek.....zawsze proponuje wziąć także NNW dla kierowcy i pasażera w razie wypadku czy szlifu
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
- KONAR
- zadomowiony
- Imię: Jarek
- Kontakt:
Mkochano to sie nazywa wiedzieć i się wiedzą podzielić
Dodaję Ci w pelni zasłużony punkt w "pomógł"
....a ta strona gdzie można sprawdzić czy są papiery to po prostu mistrzostwo świata
P.S Strasznie przepłaciłeś za tłumaczenia.Na Hożej zrobiłem je za 35pln netto za stronę i do tego piąta gratis
[ Dodano: 2008-01-28, 13:55 ]
Masz całkowita rację co do Siedlec,tam właśnie kupiłem
A jeśli to Ty jechałeś z Wawy po swoje cudo busem to nawet ten gość do Ciebie dzwonił czy nie masz jednego wolnego miejsca na moto.Jeśli to byłeś Ty to się praktycznie minęliśmy
No i jeśli to Ty to teraz już wiem kto mi z mojej VFR zakosił wyższą szybkę i tylną lepszą oponkę
[ Dodano: 2008-01-31, 22:15 ]
Uporalem się z US
Jeszcze tydzien poczekać i po blachę
Dzięki wszystkim za pomoc
[ Dodano: 2008-01-31, 22:17 ]
Uporalem się z US
Jeszcze tydzien poczekać i po blachę

P.S Strasznie przepłaciłeś za tłumaczenia.Na Hożej zrobiłem je za 35pln netto za stronę i do tego piąta gratis

[ Dodano: 2008-01-28, 13:55 ]
Masz całkowita rację co do Siedlec,tam właśnie kupiłem

A jeśli to Ty jechałeś z Wawy po swoje cudo busem to nawet ten gość do Ciebie dzwonił czy nie masz jednego wolnego miejsca na moto.Jeśli to byłeś Ty to się praktycznie minęliśmy

No i jeśli to Ty to teraz już wiem kto mi z mojej VFR zakosił wyższą szybkę i tylną lepszą oponkę

[ Dodano: 2008-01-31, 22:15 ]
Uporalem się z US

[ Dodano: 2008-01-31, 22:17 ]
Uporalem się z US

- mkochano
- teksciarz
Uprzejmie dziękujęKONAR pisze:Dodaję Ci w pelni zasłużony punkt w "pomógł"

A niech mnie...KONAR pisze:P.S Strasznie przepłaciłeś za tłumaczenia.Na Hożej zrobiłem je za 35pln netto za stronę i do tego piąta gratis![]()
A to nie jaKONAR pisze:[ Dodano: 2008-01-28, 13:55 ]
Masz całkowita rację co do Siedlec,tam właśnie kupiłem![]()
A jeśli to Ty jechałeś z Wawy po swoje cudo busem

Michał
- Piotras
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Jakbym mógł to też bym Ci wlepił "pomógł" bo faktycznie stworzyłeś przejrzystą biblie rejestrowania moto z zagranicy.
Ja swojego sprowadziłem z Niemcowni i też posiłkowałem się Twoimi poradami.
Tłumaczenia kosztują w Krakowie normalnie 100 zł, a za ekspress ( po godzinie odbiór ) zapłaciłem 150 zł, więc faktycznie sporo przepłaciłeś
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam!
Ja swojego sprowadziłem z Niemcowni i też posiłkowałem się Twoimi poradami.
Tłumaczenia kosztują w Krakowie normalnie 100 zł, a za ekspress ( po godzinie odbiór ) zapłaciłem 150 zł, więc faktycznie sporo przepłaciłeś

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam!
- Sylwio
- klepacz
- Imię: Sylwester
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Mkochano ja również bardzo skorzystałem z Twoich informacji. Wielkie dzięki.
Nie mam jeszcze moto zarejestrowanego, dzisiaj złożyłem dopiero wniosek o VAT 25 i czekam. Co do tłumaczeń z języka włoskiego to nie jest taka tania sprawa. Mi udało się w Katowicach znaleźć w cenie 38 zł/ stronę, ale w większości to ceny są 45 - 50 zł/stronę. Niestety musiałem prawie tydzień czekać na odbiór.
Nie mam jeszcze moto zarejestrowanego, dzisiaj złożyłem dopiero wniosek o VAT 25 i czekam. Co do tłumaczeń z języka włoskiego to nie jest taka tania sprawa. Mi udało się w Katowicach znaleźć w cenie 38 zł/ stronę, ale w większości to ceny są 45 - 50 zł/stronę. Niestety musiałem prawie tydzień czekać na odbiór.