PROBLEM Z ODPALANIEM

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Bodzio72
bywalec
bywalec
Posty: 42
Rejestracja: śr 23 cze 2021, 08:46
Model VFR: Fi 2000 r
Imię: Bogusław
województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lutynia

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: Bodzio72 » śr 27 kwie 2022, 13:16

Czekam na pomiary od Arnolda.
Obecnie VFR 800 FI 2000 r.

Wojciechos
Posty: 12
Rejestracja: sob 23 kwie 2022, 09:11
Imię: Wojciech
Płeć: Mężczyzna

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: Wojciechos » śr 27 kwie 2022, 18:13

Cześć, czytałem temat i wspomniałeś że kosa u ciebie ma luz. Sprawdziłem w moim i zero luzu, może tu jest problem?

Awatar użytkownika
Bodzio72
bywalec
bywalec
Posty: 42
Rejestracja: śr 23 cze 2021, 08:46
Model VFR: Fi 2000 r
Imię: Bogusław
województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lutynia

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: Bodzio72 » śr 27 kwie 2022, 20:23

Z tego co wiem to wszystkie kosy mają mały luz.
Sam czujnik jest przykręcony do kosy i sam w sobie luzu nie ma. Rusza sie razem z kosą.
No ale diabeł tkwi w szczegółach w moim przypadku.
Czekam na pomiary kosy.,bo u mnie po otwarciu kosy jest małe przebicie.
Obecnie VFR 800 FI 2000 r.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Posty: 4069
Rejestracja: ndz 21 gru 2008, 22:10
Model VFR: Fortepian
Imię: Łukasz
województwo: śląskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SO/SZA

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: emil » pt 29 kwie 2022, 10:52

To nie jest małe przebicie.. Pisałem, nie sprawdziłeś, a masz woltomierz - jaki sygnał leci kablami zielonobiałym i zielonoczerwonym? Ten drugi wychodzi z przekaźnika głównego, oba idą na ECU. Tam nie może być 12,6V, bo jakbyś rozłożył kosę, to byś spalił bezpiecznik, albo upalił kable, albo jeszcze lepiej - cały ten stycznik kosy. Stąd takie niskie napięcie i dla mnie to bardzo prawdopodobne, że jest ono prawidłowe, a nie jest to żadne małe przebicie. A patrząc na to, że kable te wchodząc na diody, muszą na nich być wyższe potencjały niż na przewodzie masowym.

Awatar użytkownika
Bodzio72
bywalec
bywalec
Posty: 42
Rejestracja: śr 23 cze 2021, 08:46
Model VFR: Fi 2000 r
Imię: Bogusław
województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lutynia

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: Bodzio72 » pt 29 kwie 2022, 13:07

Cześć Emil.
Mea kulpa. Umknął mi przedostatni post. Kabli z Ecu nie sprawdzałem pod kontem prądu. Dam znać.
Obecnie VFR 800 FI 2000 r.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Posty: 4069
Rejestracja: ndz 21 gru 2008, 22:10
Model VFR: Fortepian
Imię: Łukasz
województwo: śląskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: SO/SZA

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: emil » pt 29 kwie 2022, 13:17

Daj znać, bo wg mnie to akurat dobre napięcie, przy zwarciu do masy nic poważnego się nie dzieje, a komp dostaje konkretny sygnał.

Awatar użytkownika
Bodzio72
bywalec
bywalec
Posty: 42
Rejestracja: śr 23 cze 2021, 08:46
Model VFR: Fi 2000 r
Imię: Bogusław
województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lutynia

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: Bodzio72 » sob 30 kwie 2022, 16:50

Cześć.
Trzy godziny mierzenia i nic nie stwierdziłem. Chyba się poddaje.
Jedynie co mi nie pasuje to czujnik kosy.
Jeżeli ma on działać w systemie 0-1 (zamknięty lub otwarty na 100%). Mierząc pokazuje że jest otwarty na 99%,. Jak rozłączę przy klamce kable, to odcinam go od diode , więc na kablu GW przy Ecu i przy kosie ( na otwartej kosie) pokazuje 001v. Zamykam kosę i jest 12.6.
Obecnie VFR 800 FI 2000 r.

Wojciechos
Posty: 12
Rejestracja: sob 23 kwie 2022, 09:11
Imię: Wojciech
Płeć: Mężczyzna

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: Wojciechos » sob 30 kwie 2022, 17:26

Przyczepie się jeszcze tego luzu przy kosie. Czy jak ruszasz tam to jest jakaś zmiana? U mnie nie ma żadnego luzu, jak otworze kosę to jest sztywno "nie lyra się" jak zamknę to tak samo.
Może spróbuj na samym czujniku. Zwarty rozwarty ze zdjęta kosą. Nie wiem czy już nie robiłeś podobnych testów.

Awatar użytkownika
Bodzio72
bywalec
bywalec
Posty: 42
Rejestracja: śr 23 cze 2021, 08:46
Model VFR: Fi 2000 r
Imię: Bogusław
województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lutynia

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: Bodzio72 » sob 30 kwie 2022, 17:38

Dzięki za zainteresowanie.
Robiłem tak też. Odkręciłem też cały czujnik i obracałem nim o 360 stopni
Obecnie VFR 800 FI 2000 r.

Wojciechos
Posty: 12
Rejestracja: sob 23 kwie 2022, 09:11
Imię: Wojciech
Płeć: Mężczyzna

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: Wojciechos » sob 30 kwie 2022, 22:16

A próbowałeś puścić luzem kabel od ECU do czujnika? Może gdzieś instalacja gdzieś wali skoro tylko problem z kosą. W najgorszym przypadku ECU walnięte?

Awatar użytkownika
Bodzio72
bywalec
bywalec
Posty: 42
Rejestracja: śr 23 cze 2021, 08:46
Model VFR: Fi 2000 r
Imię: Bogusław
województwo: dolnośląskie
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lutynia

Re: PROBLEM Z ODPALANIEM

Post autor: Bodzio72 » ndz 01 maja 2022, 19:41

Nie sprawdzałem tak kosy.
Do kosy podłączone jest uziemienie z grzebienia zbiorczego masy. Sprawdziłem tą mase kosy z plusem na akumulatorze. Pokazało pełne napięcie przy zamkniętej kosie
Obecnie VFR 800 FI 2000 r.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości