Uzwojenie alternatora
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
Re: Uzwojenie alternatora
oporu drutu nie ma co mierzyć, bo jak będzie coś przetarte i będzie przebicie do drugiej cewki to i tak pomiar wyjdzie bardzo zbliżony (zamiast 0,5 ohma wyjdzie 0,6), można więc przeoczyć to przebicie, poza tym po pomiarach było by widać spadek na jednej fazie i to znaczny; co innego po przepaleniu.
regler się może grzeje, bo pobór mocy jest, ale dostaje niskie napięcie, więc musi więcej prądu wyrabiać. Ciekawi mnie czy np. altek jest z tego motocykla? Czy nie jest słabszy wsadzony o podobnych wymiarach? Moto to rozumiem 800fi? Przebieg? Po tylu latach raczej by był ciemniejszy, a on jakiś taki kurde jasny jest, jakby może niedawno zmieniany? Ma ktoś inny zdjęcia alternatora z tego moto?
regler się może grzeje, bo pobór mocy jest, ale dostaje niskie napięcie, więc musi więcej prądu wyrabiać. Ciekawi mnie czy np. altek jest z tego motocykla? Czy nie jest słabszy wsadzony o podobnych wymiarach? Moto to rozumiem 800fi? Przebieg? Po tylu latach raczej by był ciemniejszy, a on jakiś taki kurde jasny jest, jakby może niedawno zmieniany? Ma ktoś inny zdjęcia alternatora z tego moto?
- Sebter
- pisarz
- województwo: warmińsko-mazurskie
Po konsultacjach z Panem Mariuszem z firmy "Gywer" i różnistych pomiarach wychodzi na to że uwalony jest super zajebisty nowy regulator TourMax'a ;| Ominięta była nawet instalacja całego motocykla, podpęty drógi akumulator do pomiarów i na wolnych obrotach ładowanie jest koło 8A a jeśli wchodzą obroty koło 5 tys. ładowanie spada do 2A albo i nie całe, bo powinno być 17A przy 5 tys. wszystko wygląda na to, jak by regulator nie chciał oddać prądu za dużo tylko zjadał go sam własnie przez to sie grzejąc, nic innego nie pozostaje ... Powiozłem go na gwarancje, zobaczymy jak sie skończy ...
- Sebter
- pisarz
Gwarancja odżucona, bo nie ma uszkodzeń mechanicznych ... napisali w piśmie z larssona, że regulatory są sprawdzane 2 razy przed sprzedaża i niemożliwe ...
- Sebter
- pisarz
No i jak u ciebie sie zakończyło ? ;>PETER pisze:znam to z autopsji
- Sebter
- pisarz
U mnie to samo ... Dodatkowo w "między czasie" wczoraj wysłałem moje uzwojenie + regulator na testy do znanego Pana Mariusza (Gywer) i zobaczymy co tam sie okaże, ponieważ kilku specjalistów wypowiedziało się, że jeśli sie takie cuda u mnie dzieją to najprawdopodobniej wina uzwojenia, no to pojechało na testy i ewentualną naprawe ... ostatnie pomiary u mnie w garażu, 15 min pracy regulatora i miał 100 stopni na luzie ... -.-
- goryl
- zadomowiony
- Imię: Rafał
- województwo: wielkopolskie
Ale temperatura silnika nie ma nic wspólnego z alternatorem. Po 15 minutach to normalne, że będzie 100 st na wolnych obrotach...
- Sebter
- pisarz
...goryl pisze:Ale temperatura silnika nie ma nic wspólnego z alternatorem. Po 15 minutach to normalne, że będzie 100 st na wolnych obrotach...
Temperatura regulatora napisałem a nie silnika, to regulator jest taki gorący ! ;|
- goryl
- zadomowiony
Mój też jest bardzo gorący, ale ile st ma to nie wiem? Ale parzy 

- Sebter
- pisarz
Mój jest tak gorący że nie da się jeździć bo kanapa aż zaczyna sie tak nagrzewać że normalnie pali w dupę ! Nie wspomne o zadupku z plastiku który ma ochote spłynąć od temperatury ... A Kumpel ma taką samą i u niego regulator jest ledwo letni .... dość mam tej mojej krypy -.-
- goryl
- zadomowiony
Nie wiem, czy pisałeś ale zapytam. Który masz rocznik tej vfr-y?
- Sebter
- pisarz
1999r.
Dzisiaj były testy na regulatorze innym, na drugim ładowanie jest poprawne w końcu, tj:
-5 tys. obr. =14.8V (15A) przy zapalonych światłach
"Zajebisty" TourMax (nowy):
-5tys. obr. =13.6V (~2A) + gratis temperatura regulatora 120 stopni pewnie albo koło tego ... Przy zapalonych świeczkach
Dzisiaj były testy na regulatorze innym, na drugim ładowanie jest poprawne w końcu, tj:
-5 tys. obr. =14.8V (15A) przy zapalonych światłach
"Zajebisty" TourMax (nowy):
-5tys. obr. =13.6V (~2A) + gratis temperatura regulatora 120 stopni pewnie albo koło tego ... Przy zapalonych świeczkach
- wydra
- klepacz
- Imię: Mateusz
- województwo: śląskie
jaki to ten inny regulator?
Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
- Sebter
- pisarz
Nawet nie wiem, napewno od innego motocykla, dostałem go na testy z firmy "Gywer"
Jutro zobacze jaki tam jest numer na nim bo leży teraz w samochodzie.