Potrzebuję porady na temat spalania VFR RC36
- radomki
- teksciarz
- Imię: Krystian
- województwo: dolnośląskie
Re: Potrzebuję porady na temat spalania VFR RC36
z tego co mi wiadomo wskazanie paliwa jak i temp. płynu chłodniczego w rc36 jest niedokładne ...u mnie rezerwa jest juz przy około 8 litrów
- Lisu
- zadomowiony
- Imię: Maciej
- województwo: kujawsko-pomorskie
Kolega mi wyjaśni jak naprawić wskaźnik (bo cholera z tego co czytam to wskaźnika się nie da naprawić, a jego niedokładność jest standardem w tym modelu) ? Czy to właśnie kolega tylko trolujebelkot pisze:Chcesz powiedziec ze wysokie spalanie obliczyles na podstawie wskazan poziomu paliwa a nie tankujac do pelna?
W takim razie po co ten temat i wizyta u mechanika? Napraw wskaznik i nie troluj

- Hesper
- bywalec
- Imię: Tomek
- województwo: lubelskie
Wybaczcie, ale tankując do pełna po raz pierwszy nie miałem pojęcia jak zachowuje się wskazówka. Pierwszy raz mam styczność z Hondą VFR, dlatego moja wiedza jest niewielka. Za standard przyjąłem, że wskaźnik pokazuje mniej więcej równomiernie poziom paliwa do przejechanych kilometrów. Z tego co widzę w temacie, jest nieco inaczej. Po wyjeżdżeniu kilometrów i zaobserwowaniu, że wskazówka pokazuje poziom rezerwy zdziwiłem się mocno, a po otworzeniu korka wlewu paliwa nie widać go tam zbyt wiele, nawet bujając motocyklem, stąd temat na forum - nie mam zamiaru broń Boże trolować, chciałem tylko zasięgnąć rzeczowej opinii osób już doświadczonych.
radomki - dzięki za info.
Lisu - znalazłem na forum coś takiego:
viewtopic.php?f=19&t=14893
8 post Emila od dołu. Może to ma pływ na prawidłowe lub nie wskazywanie poziomu paliwa?
radomki - dzięki za info.
Lisu - znalazłem na forum coś takiego:
viewtopic.php?f=19&t=14893
8 post Emila od dołu. Może to ma pływ na prawidłowe lub nie wskazywanie poziomu paliwa?
Ostatnio zmieniony wt 18 cze 2013, 15:37 przez Hesper, łącznie zmieniany 1 raz.
- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
skad mam wiedziec jak nie jestem mechanikiem? Nie wiem czy jest to standard w tym modelu bo u mnie działa w miare poprawnie.Lisu pisze:Kolega mi wyjaśni jak naprawić wskaźnik (bo cholera z tego co czytam to wskaźnika się nie da naprawić, a jego niedokładność jest standardem w tym modelu) ? Czy to właśnie kolega tylko troluje ?
A spalanie mam na poziomie 7.5 litra na setke co przy mojej jezdzie, gaznikach i V-łce uwazam ze jest ok.
Co do autora postu to jezeli przejechales 150 km i zatankowales 10 litrow to znaczy ze pali ci 6.6 litra wiec jak najbardziej normalnie. Nie jedz do mechanika i nie ruszaj gaznikow jak ci rowno moto chodzi i ladnie pali.
pozdro
- Lisu
- zadomowiony
- Imię: Maciej
- województwo: kujawsko-pomorskie
Hesper - jak widzisz w temacie z postem emila to tam jest rozprawa o RC36II - inna tablica całkiem, wskazania rezerwy (lampka chyba), której to nie ma w RC36I. W naszych babciach nie ma żadnej sygnalizacji rezerwy (przynajmniej ja żadnej nie zauważyłem), więc raczej nie ma jakiej żarówki wymieniać nawet.
belkot - bez urazy oczywiście, po prostu średnio lubię jak ktoś kto się nie zna pyta o poradę, a ktoś inny reaguje w taki sposób. Na spokojnie
Bez irytacji.
Peace, Love i takie tam
belkot - bez urazy oczywiście, po prostu średnio lubię jak ktoś kto się nie zna pyta o poradę, a ktoś inny reaguje w taki sposób. Na spokojnie

Peace, Love i takie tam

- belkot
- klepacz
- województwo: śląskie
Spoko Lisu dla mnie jest to poprostu niewarygodne do uwierzenia ze ktos sprawdza spalanie po wskazniku a nie po tankowaniach.
Co do dokladnosci wskaznikow to elektroniczne mierzace po ilosci powietrza zasysajacego sa dokladne. Reszta dziala roznie ale napewno nie powinno byc ze ktos ma czerwone pole po 120-150 km. Tu cos napewno jest nie tak wiec trzeba by bylo spojrzec.
Co do dokladnosci wskaznikow to elektroniczne mierzace po ilosci powietrza zasysajacego sa dokladne. Reszta dziala roznie ale napewno nie powinno byc ze ktos ma czerwone pole po 120-150 km. Tu cos napewno jest nie tak wiec trzeba by bylo spojrzec.
- Hesper
- bywalec
- Imię: Tomek
- województwo: lubelskie
Hej.
Odświeżam temat, ponieważ zrobiłem 180 km i pomimo, że wskaźnik poziomu paliwa kładzie się na polu rezerwy, to w baku paliwo jeszcze jest. Spróbuję je wyjeździć i zobaczę na ile jeszcze starczy. Aczkolwiek wygląda na to, że to ja się pośpieszyłem z oceną spalania Hondy, ponieważ jeszcze 20-50 km zrobię. Na razie pokrętło mam ustawione w pozycji on, nie musiałem go przestawiać na poziom rezerwy. Także sory za zamieszanie i dzięki za liczne odpowiedzi. Wszystko wskazuje na to, że to wskaźnik poziomu paliwa za wcześnie opada wprowadzając mnie w błąd. Jeśli dobiję do 200km bez przekręcania na rezerwę, to zakładając że rezerwa ma 8 litrów, spalanie wyjdzie mi na poziomie około 5 litrów na 100km co jest świetnym wynikiem.
Odświeżam temat, ponieważ zrobiłem 180 km i pomimo, że wskaźnik poziomu paliwa kładzie się na polu rezerwy, to w baku paliwo jeszcze jest. Spróbuję je wyjeździć i zobaczę na ile jeszcze starczy. Aczkolwiek wygląda na to, że to ja się pośpieszyłem z oceną spalania Hondy, ponieważ jeszcze 20-50 km zrobię. Na razie pokrętło mam ustawione w pozycji on, nie musiałem go przestawiać na poziom rezerwy. Także sory za zamieszanie i dzięki za liczne odpowiedzi. Wszystko wskazuje na to, że to wskaźnik poziomu paliwa za wcześnie opada wprowadzając mnie w błąd. Jeśli dobiję do 200km bez przekręcania na rezerwę, to zakładając że rezerwa ma 8 litrów, spalanie wyjdzie mi na poziomie około 5 litrów na 100km co jest świetnym wynikiem.