Angielski reflektor świeci płasko ????????

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Piternevada
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Piotrek
województwo: podlaskie

Angielski reflektor świeci płasko ????????

Post autor: Piternevada » śr 25 sty 2012, 20:26

Znalazłem takie ogłoszenie.
http://otomoto.pl/honda-vfr-800-vfr800- ... 94746.html
Może ktoś mnie uświadomi, czy to co pisze sprzedawca o reflektorze to zwykły wał, czy rzeczywiście tak jest ?. Wiem że w niektórych reflektorach soczewkowych jest rzeczywiście możliwość obrócenia soczewki np. w Bandicie 2001, ale VFR to co innego.
Miło jest być ważnym, ale ważniejsze jest być miłym.
Historia: Honda CBF500, Honda CB600 S

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Re: Angielski reflektor świeci płasko ????????

Post autor: Fakir » śr 25 sty 2012, 20:40

W angolach snop światła jest symetryczny, w wersjach europejskich jest asymetryczny - prawa wiązka jest nieco wyżej.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Piternevada
zadomowiony
zadomowiony
województwo: podlaskie

Post autor: Piternevada » śr 25 sty 2012, 20:48

Symetrycznie to świecą światła w pojazdach z Ameryki, w anglikach światła doświetlają lewe pobocze z racji ruchu lewostronnego, dlatego np.w Polsce oślepiani są kierowcy jadący z naprzeciwka. Stąd nie bardzo rozumiem co sprzedający ma na myśli
Miło jest być ważnym, ale ważniejsze jest być miłym.
Historia: Honda CBF500, Honda CB600 S

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » śr 25 sty 2012, 21:00

moja vfr'ka jest z anglii i ma symetryczny snop światła, a jeśli chodzi o kwestie badania tech. to diagnosta ma prawo odmówić "podbicia dowodu rej." z racji tego że masz reflektor bez wymaganej homologacji, ale tak na prawdę musiałbyś trafić na prawdziwego służbistę, żeby Cię spotkała taka przyjemność :lol:

z tego co zauważyłem to motocykle na przeglądach są badane bardzo pobieżnie, może wynika to z racji tego że nikt o pełnym rozumie nie będzie wsiadał na niesprawny motocykl :roll:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » śr 25 sty 2012, 21:45

Powiem Ci tak, ja mam Vitka z Anglii i któregoś pięknego dnia porównywałem sposób świecenia (na murku oddalonym o ok 10 m) z vitkiem z normalnymi światłami (chyba Globe'a) i zgodnie stwierdziliśmy że nie widać różnicy w świeceniu, mało tego jakby mi ktoś kazał powiedzieć który świeci bardziej na prawą stronę to wskazałbym na swojego :)
A więc sam nie wiem jak to do końca jest...
Kiedyś też trafiłem na diagnostę który sprawdzał ustawienie świateł i nic nie powiedział że jest coś nie tak :) Tylko że oni to chyba tylko wysokość świecenia sprawdzają (niech ktoś mnie poprawi jak się mylę).

Awatar użytkownika
Revolut
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz
województwo: podkarpackie

Post autor: Revolut » śr 25 sty 2012, 22:02

Ale przecież jest możliwość ustawienia prawego i lewego reflektora niezależnie od siebie?

viewtopic.php?t=6723

Myślałem, że jest to możliwe w takim stopniu by zrobić sobie oświetlenie do ruchu lewo i prawostronnego... Ja mam anglika i światła są raczej ustawione płasko, muszę sprawdzić w większej odległości od ściany, wtedy potwierdzę, czy na pewno :D
Każdy chce oksytocyny i endorfin... :P Ale jak nie można... To pozostaje adrenalina :D
Obrazek - VFR 800Fi '00 "Caerulentis somnium" :D

adjar
klepacz
klepacz
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: adjar » czw 26 sty 2012, 09:26

Mozesz sobie niezaleznie podniesc albo opuscic kazdy reflektor, a takze przekrecac na boki, ale z tego, co kojarze, sam snop z reflektora nie jest plaski - z jednej strony sie podnosi, konkretnie u nas z prawej. W autku tak mialem napewno (ksztaltowalo to szklo reflektora), w moto wydaje mi sie, ze tez. A w angolu spodziewalbym sie unoszenia wiazki z lewej. I moze wlasnie o to gosciowi chodzi, ze w tym modelu wiazka nie jest ksztaltowana.

darecki-30
pisarz
pisarz
Imię: dariusz

Post autor: darecki-30 » czw 26 sty 2012, 20:46

na pewno nie swieci płasko ,moja pierwsza vfr była z angli ,i wyraznie swieciła na lewo ,mozna kombinowac z ustawieniem ,podginaniem mocowań zarowek zeby przejsc ,przeglad ale w nocy rożnica jest duza :D i zostaje jeszcze kwestia szkła jest inne niz w europejskiej wersji ,z tego co wiem to na płasko swieca wersje USA :cry w mojej okolicy sa coraz wieksze problemy z przeglądami motków z angli ,pierwsza rzecz to reflektor podlega sprawdzeniu ,nie sprawdza sie tylko wysokosci ale tez ta asymetrie :confused

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » ndz 29 sty 2012, 12:28

Na sposób świecenia reflektora ma wpływ przede wszystkim kształt odbłyśnika czyli jego ryflowanie.
Szkło w dużo mniejszym stopniu i to głównie na zasadzie częściowego rozproszenia strumienia światła.
Reflektory są i w wersji dla lewo stronnego ruchu i prawostronnego ruchu jak i w wersji symetrycznej.
W przypadku RC46 oba reflektory świecą jednakowo. W RC36 różnie.

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: orzyl » pn 30 sty 2012, 15:19

czy przypadkiem na reflektorze nie ma oznaczeń ? konkretnie to na szkle? ja nie pamiętam, dzisiaj zobacze u siebie.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » pn 30 sty 2012, 17:31

Jest U mnie produkcyjny nadruk białą farbą widać gdy zerkniesz od spodu . Napis UK
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
husky
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek
województwo: dolnośląskie

Post autor: husky » ndz 19 lut 2012, 19:39

W ogłoszeniu sprzedawca z linku z pierwszego postu pisze przy wszystkich swoich moto:
"Przedni Angielski reflektor nie wymaga wymiany na europejski ponieważ w tych modelach światło świeci płasko, jest całkowicie legalna i bez problemu przechodzi przeglądy techniczne."
Fakir pisze:moja vfr'ka jest z anglii i ma symetryczny snop światła
darecki-30 pisze:na pewno nie swieci płasko ,moja pierwsza vfr była z angli ,i wyraznie swieciła na lewo
Więc mamy do czynienia z dwoma różnymi reflektorami z Anglii? :shock:
Jak to w końcu jest...

darecki-30
pisarz
pisarz

Post autor: darecki-30 » ndz 19 lut 2012, 20:20

tak to jest jak sie nie czyta dokładnie fakir ma 36 a ja 46 i ich reflektory sie troche roznia a w fi na pewno swieca asymetrycznie w lewo bo na przeglądzie widzialem ,a kolesiowi nie podbili badan w rc 46 z angli wlasnie z powodu reflektora ,

Awatar użytkownika
husky
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek
województwo: dolnośląskie

Post autor: husky » ndz 19 lut 2012, 20:51

Skoro nie podbili w R46 bo jest asymetria, więc sprzedawca ciśnie kity bo ta z ogłoszenia jest z 99r i nie tylko dla mnie ta rozmowa była niezakończona i niewyjaśniona ponieważ:
ppamula pisze:Reflektory są i w wersji dla lewo stronnego ruchu i prawostronnego ruchu jak i w wersji symetrycznej.W przypadku RC46 oba reflektory świecą jednakowo. W RC36 różnie.
dlatego napisałem, bo widocznie wersji musi być kilka, a temat drążę ponieważ jestem na etapie poszukiwań 00-01, a takie infomacje są dość istotne :)
Pozdrawiam

darecki-30
pisarz
pisarz

Post autor: darecki-30 » ndz 19 lut 2012, 21:57

według mnie ustalenie na 100 % bedzie trudne :idea: poniewaz posiadacze wersji angielskich nie beda sie wypowiadac w tym temacie lub stwierdza ze ich lampy swiecą płasko z bardzo prostego powodu :cool wczesniej czy pozniej beda chcieć sprzedac moto a taka wypowiedz to raczej nie przysporzy chetnych do kupna :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: podejrzewam tez ze duzo motocykli jest po dzwonach i ma załozone lampy z usa kiedy dolar był tani i sie opłacało sciagac czesci

ODPOWIEDZ