Witam wszytskich VFRowców!
Pytanie odnośnie jazdy na polskich blachach za granicą, a mianowicie czy ktoś z Was praktykował? tzn na normalnym ubezpieczeniu, takim samym jak sie w Polsce jeździ, nie żadne europejskie itp., były jakies problemy z panami milicjantami? I czy uda sie zrobić przegląd na moto bez wycieczki do PL na moto? czy nie bardzo bedą chcieli zrobić?
Pytam bo juz 4 lata smigam na moto w Irlandi a ubezpieczalnie zdzierają taka kase, że aż żal. Dodam że nie bylo by pytania gdyby nie to, że jakis debil w zeszłym roku podpalił mi Bandita i stracilem zniżki (tak już jest na zielonej wyspie....).
Jakie papiery i formalności bede musiał dopełnic żeby przerejestrować znajde na forum, blachy PL zapewne przyjdą kurierem jak juz wszytsko dogram.
pozdrawiam i LwG
Blachy PL w Irlandii
- lord_wlodek
- Imię: Marcin
- województwo: poza granicą Polski
- abook
- zadomowiony
- Imię: Kuba
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: Blachy PL w Irlandii
Nie wiem jak jest w Irlandii,
ale w Holandii panowie policjanci mieli problem do polskich tablic. Policjanci twierdzili, że jeśli posiadam stały meldunek (a sprawdzili sobie to bardzo sprawnie) to możesz mieć pojazd na polskich tablicach do 6 miesięcy, później już musisz przerejestrować na Holenderskie tablice i płacić tamtejsze podatki i ubezpieczenia. Nie pomogło nawet to, że auto które tam posiadałem było pożyczone od mojego ojca a on nie był tam zameldowany. Panowie wyciągnęli swoje archiwum i pokazali zdjęcia od kiedy to auto stoi (bywa) na parkingu. Byłem zaskoczony tymi fotografiami z widocznym numerem rej i datą zrobienia fotki. Na szczęście tylko grzecznie poprosili żebym najszybciej jak to możliwe przerejestrował auto lub zostawił je w polsce pod warunkiem dość wysokiego mandatu jeśli tego nie zrobię.
Co do przeglądów to w Holandii nie było możliwości podbicia przeglądu jeśli miałeś pojazd na PL tablicach, tam są inne zasady robienia przeglądów, inne kryteria i nie mają uprawnień do przedłużania polskich przeglądów.
Może teraz się coś zmieniło, tę sytuację przerabiałem jakieś 6 lat temu.
ale w Holandii panowie policjanci mieli problem do polskich tablic. Policjanci twierdzili, że jeśli posiadam stały meldunek (a sprawdzili sobie to bardzo sprawnie) to możesz mieć pojazd na polskich tablicach do 6 miesięcy, później już musisz przerejestrować na Holenderskie tablice i płacić tamtejsze podatki i ubezpieczenia. Nie pomogło nawet to, że auto które tam posiadałem było pożyczone od mojego ojca a on nie był tam zameldowany. Panowie wyciągnęli swoje archiwum i pokazali zdjęcia od kiedy to auto stoi (bywa) na parkingu. Byłem zaskoczony tymi fotografiami z widocznym numerem rej i datą zrobienia fotki. Na szczęście tylko grzecznie poprosili żebym najszybciej jak to możliwe przerejestrował auto lub zostawił je w polsce pod warunkiem dość wysokiego mandatu jeśli tego nie zrobię.
Co do przeglądów to w Holandii nie było możliwości podbicia przeglądu jeśli miałeś pojazd na PL tablicach, tam są inne zasady robienia przeglądów, inne kryteria i nie mają uprawnień do przedłużania polskich przeglądów.
Może teraz się coś zmieniło, tę sytuację przerabiałem jakieś 6 lat temu.
Ciężka praca jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale po co ryzykować?
Kluczborski Klub Miłośników VW Garbusa
Kluczborski Klub Miłośników VW Garbusa
- kubaboss
- bywalec
- Imię: Kuba
- województwo: łódzkie
Ja mieszkałem w Holandii przez dwa lata tam kupiłem auto przegląd , rejestracje i oc załatwiłem sobie bez auta w kraju .
wszystko przesłałem sobie paczką i miałem trzy kontrole bez problemu, ale ja nie miałem meldunku żadnego więc jeśli posiadasz meldunek to nie wiem .
ale jesli chodzi o mozliwości załatwienia formalności ( DA SIĘ
)
wszystko przesłałem sobie paczką i miałem trzy kontrole bez problemu, ale ja nie miałem meldunku żadnego więc jeśli posiadasz meldunek to nie wiem .
ale jesli chodzi o mozliwości załatwienia formalności ( DA SIĘ

- Damo 88
- klepacz
6 miesięcy to jest identycznie w anglii robią problemy ale nie mogą tobie nic zrobić Dlaczego wystarczy że przy kontroli powiesz że byłeś w Polsce dwa tygodnie temu motocyklem i automatycznie Okres 6 miesięcy się zeruje i startuje od nowa , Nawet jeżeli to trzeba iść w zaparte i mówić że powinieneś mieć nawet paragon za parking Z kraju , Lub że przyjechałeś turystycznie Masz urlop
Zawsze będą robić Problemy Bo mają tak wbite do głowy aby jak najwięcej od ciebie zabrać Tym bardziej od Obcego
Znajomy lata w anglii na Polskich blachach wielu ma samochody . A Prawo jazdy Co zatrzymanie co się rzadko zdarza ciągle słyszę Jak długo jest pan w anglii Od 2 Miesięcy Byłem w we Własnym Kraju ... To że masz stały meldunek nie oznacza że ciągle tu przebywasz . Słyszałem o osobach/ie w anglii gdzie policja uparła się na gościa i właśnie w podobny sposób go straszyła , ten się przestraszył zjechał sprzedał auto i kupił angielskiego Grata no kupa śmiechu
.
Sam Planuję zmienić tablicę na Polskie .
Co więcej może uda się zaoszczędzić i kupić Auto w Kraju i tu zjechać Już nie na długo .

Znajomy lata w anglii na Polskich blachach wielu ma samochody . A Prawo jazdy Co zatrzymanie co się rzadko zdarza ciągle słyszę Jak długo jest pan w anglii Od 2 Miesięcy Byłem w we Własnym Kraju ... To że masz stały meldunek nie oznacza że ciągle tu przebywasz . Słyszałem o osobach/ie w anglii gdzie policja uparła się na gościa i właśnie w podobny sposób go straszyła , ten się przestraszył zjechał sprzedał auto i kupił angielskiego Grata no kupa śmiechu

Sam Planuję zmienić tablicę na Polskie .
Co więcej może uda się zaoszczędzić i kupić Auto w Kraju i tu zjechać Już nie na długo .
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .
- kiler80
- teksciarz
- Imię: Piotrek
- województwo: małopolskie
moge na zime wysłać Ci moją blache z papierami jak chcesz popróbować z gardą
z rejestracją na PL musisz tu być na moto co by przegląd zrobić, Twoja własność - to na mienie przesiedleńcze, tyko trza pay-slipy irlandzkie.
a nie jest w irl czasem jakoś tak, że jak masz pojazd na siebie i wyrobionego PPSa to musisz go tam rejestrowac/ubezpieczac, wtedy pozostaje tylko zarejestrowac na kogos z rodziny co egzystuje w PL i jak garda zatrzyma to mowic ze brat/kuzyn/prababcia pozyczyla i na chwile przyjechałes
a tak wogle na moto czy bez to byś się pojawił na jakies 0,7 a najlepiej na dwie

z rejestracją na PL musisz tu być na moto co by przegląd zrobić, Twoja własność - to na mienie przesiedleńcze, tyko trza pay-slipy irlandzkie.
a nie jest w irl czasem jakoś tak, że jak masz pojazd na siebie i wyrobionego PPSa to musisz go tam rejestrowac/ubezpieczac, wtedy pozostaje tylko zarejestrowac na kogos z rodziny co egzystuje w PL i jak garda zatrzyma to mowic ze brat/kuzyn/prababcia pozyczyla i na chwile przyjechałes

a tak wogle na moto czy bez to byś się pojawił na jakies 0,7 a najlepiej na dwie

- lord_wlodek
- Imię: Marcin
- województwo: poza granicą Polski
dzieki za rady, brak czasu spowodowal ze dopiero teraz moglem odpisac.
Kilerek bede na moto w PL w 2012 tak wiec cos mozna zaplanowac, i jakas dluzsza wycieczke i jakas 0,7
pozdro
Kilerek bede na moto w PL w 2012 tak wiec cos mozna zaplanowac, i jakas dluzsza wycieczke i jakas 0,7

pozdro