rejestracja motocykla z zagranicy

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » pn 18 kwie 2011, 20:38

Pytanie odnośnie Pierwszego przeglądu w czasie rejestracji z zagranicy , Czy jest możliwość
zrobienia przeglądu w innym mieście niż znajduje się urząd np: wszystkie papiery będą składane w Zakopanym a Przegląd , badanie techniczne dokonane na Helu :biggrin
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » pn 18 kwie 2011, 20:53

Damo 88 pisze:Pytanie odnośnie Pierwszego przeglądu w czasie rejestracji z zagranicy , Czy jest możliwość
zrobienia przeglądu w innym mieście niż znajduje się urząd np: wszystkie papiery będą składane w Zakopanym a Przegląd , badanie techniczne dokonane na Helu :biggrin
Jest, nie ma teraz żadnej rejonizacji. Tylko nie wszystkie stacje robią pierwszy przegląd, tzn. nie robią stacje przy serwisach które robią tylko kolejne badania techniczne. Musi być Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów (czy jak to tam się nazywa).

Awatar użytkownika
awiater
pisarz
pisarz
Imię: Andrzej
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: awiater » wt 19 kwie 2011, 08:16

ivan pisze:
Damo 88 pisze:Pytanie odnośnie Pierwszego przeglądu w czasie rejestracji z zagranicy , Czy jest możliwość
Jest, nie ma teraz żadnej rejonizacji. Tylko nie wszystkie stacje robią pierwszy przegląd, tzn. nie robią stacje przy serwisach które robią tylko kolejne badania techniczne. Musi być Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów (czy jak to tam się nazywa).
Nie musi być wcale okręgowa.

Awatar użytkownika
brylek22
klepacz
klepacz

Post autor: brylek22 » wt 26 kwie 2011, 20:11

dokładnie tak, nie ważne gdzie był robiony przegląd ważne żeby był
Pierwszy przegląd miałem z Sandomierza i tłumaczenia też, a rejestrowałem w Białobrzegach i nikt się nawet nie zapytał dlaczego stamtąd mam kwity

Awatar użytkownika
ethiel0
teksciarz
teksciarz

Re: rejestracja motocykla z zagranicy

Post autor: ethiel0 » czw 25 sie 2011, 11:22

Czesc to ja odgrzeje kotleta i doloze nowosci...
A co jest jak Moto kupilem w UK ale zarejestrowalem na siebie w IRL bo tam mieszkalem i ponad rok go uzywalem a teraz wracam do PL na stale i chce go zarejestrowac w PL?(nie wiem jak w PL w IRL nie placi sie podatku VRT jak pojazd jest wlasnoscia(dluzej niz 6 miesiecy) osoby przybywajacej do kraju tzw mienie przesiedlencze czy cus heh sa z tym jakies myki? musze umowe kupna nadal pokazywac jak moto w dowodzie rejestracyjnym jest na mnie)

Moze ktos moglby mi napisac w punktach gdzie i co zalatwic trzeba...wielkie dzieki.

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » czw 25 sie 2011, 23:15

bardzo ciekawi mnie taka sytuacja ,jak coś będzie wiadomo to może jakiś szerszy opis, a może juz ktoś z naszych próbował zarejestrować pojazd będący jego własnością i zarejestrowany na niego za granicą :biggrin
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
awiater
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: awiater » pt 26 sie 2011, 08:33

Koledzy procedura jest taka sama jak w przypadku sprowadzenia pojazdu z kraju UE, kupionego od pana x, tylko nie potrzeba przedstawiać dowodu zakupu. Pozdr
moje byłe
VFR RC 36 1997r.
XL 1000V Varadero 2000r.
Aktualnie
Kawasaki ZRX 1200 2006r.

Awatar użytkownika
ethiel0
teksciarz
teksciarz

Post autor: ethiel0 » pt 26 sie 2011, 14:52

ok dzieki :)

nie ma zadnych znizek czy ulatwien jak sie juz jest wlascicielem pojazdu pare lat etc? hmm

Awatar użytkownika
awiater
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: awiater » sob 27 sie 2011, 17:25

Nie ma :(
moje byłe
VFR RC 36 1997r.
XL 1000V Varadero 2000r.
Aktualnie
Kawasaki ZRX 1200 2006r.

Awatar użytkownika
kiler80
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotrek
województwo: małopolskie

Post autor: kiler80 » pn 29 sie 2011, 09:53

a właśnie że są,
jakies 2,5 roku temu wróciłem z irlandii autem mojego posiadania, i sprawa wyglądała tak:
- tłumaczenie dowodu + przeglądu
- urząd celny - zwolnienie z cła i recyclingu - z oświadczeniem że przez rok nie sprzedam auta i będę go użytkował tylko sam (w dowodzie nic nie jest wbite)
- urząd skarbowy - zwolnienie z podatku, tylko jakiś formularz-oświadczenie wypełniałem (nie pamiętam dokładnie co to było)
* w US lub UC chcieli ode mnie zaświadczenie, że pracowałem w Irlandii - i nie pamiętam czy były to PaySip-y czy P60 jako potwierdzenie tego faktu,
z tymi papierami do wydziału komunikacji i standardowa opłata rejestracyjna i auto dostało polskie blachy, niestety przegląd uznali tylko na rok od daty wykonania mimo że irlandzki był na dwa lata, i przez pół roku jeździłem na polskich blachach z prawą kierownicą :mrgreen: do kolejnych przeglądów niestety trzeba było zrobić "przekładke"

Awatar użytkownika
awiater
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: awiater » pn 29 sie 2011, 11:18

"a właśnie że są,
jakies 2,5 roku temu wróciłem z irlandii autem mojego posiadania, i sprawa wyglądała tak:
- tłumaczenie dowodu + przeglądu" (standart)
"- urząd celny - zwolnienie z cła i recyclingu - z oświadczeniem że przez rok nie sprzedam auta i będę go użytkował tylko sam (w dowodzie nic nie jest wbite)" (jakie zwolnienie z cła? Z tego co wiem Irlandia jest w UE, więc cła się nie płaci, może z akcyzy, pojazd traktowany jako mienie przesiedleńcze może być zwolniony. Jakie zwolnienie z recyklingu? Recykling opłaca się na konto Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej i tutaj zwolnień nie daje Urząd Celny, zwolnione są samochody ciężarowe powyżej 3,5 tony, pojazdy specjalne, motocykle)
"- urząd skarbowy - zwolnienie z podatku, tylko jakiś formularz-oświadczenie wypełniałem (nie pamiętam dokładnie co to było)" ( składa się deklarację Vat 24, a otrzymuje Vat 25 - zaświadczenie o zwolnieniu z podatku VAT od towraów i usług, koszt 150,-)
"* w US lub UC chcieli ode mnie zaświadczenie, że pracowałem w Irlandii - i nie pamiętam czy były to PaySip-y czy P60 jako potwierdzenie tego faktu,
z tymi papierami do wydziału komunikacji i standardowa opłata rejestracyjna" (nie standartowa bo + 75,50 za kartę pojazdu) "i auto dostało polskie blachy, niestety przegląd uznali tylko na rok od daty wykonania mimo że irlandzki był na dwa lata, i przez pół roku jeździłem na polskich blachach z prawą kierownicą :mrgreen: do kolejnych przeglądów niestety trzeba było zrobić "przekładke"[/quote] "(i słusznie!)

Pozdrawiam
moje byłe
VFR RC 36 1997r.
XL 1000V Varadero 2000r.
Aktualnie
Kawasaki ZRX 1200 2006r.

Awatar użytkownika
Tosik
bywalec
bywalec
Imię: Adam
województwo: dolnośląskie

Post autor: Tosik » pn 12 mar 2012, 16:00

Cześć, postanowiłem podczepić się pod wątek.
Kupiłem moto z UK- mam tłumaczenia, ale nie mam jeszcze pierwszego przeglądu i nie opłaciłem podatku ani nie zarejestrowałem sprzętu. Czy jest ważna kolejność? Mianowicie interesuje mnie czy moge iść US nie mając zrobionego pierwszego przeglądu?
Z góry dizęki za pomoc.
http://motocyklemtuitam.blogspot.com/

"Bo serce ułana gdy położysz je na dłoń – na pierwszym miejscu panna…przed panną tylko koń"

Awatar użytkownika
brylek22
klepacz
klepacz

Post autor: brylek22 » pn 12 mar 2012, 17:14

tak, w US nie potrzeba przeglądu bo co to ich obchodzi,
1.przegląd i US nie ma kolejności,
2.WK jest następny i tu kolejność jest ważna bo już masz VAT25 i przegląd,
3.ubezpieczenie na końcu bo musisz mieć tablice rejestracyjną,
ot cała filozofia i procedura

Awatar użytkownika
Tosik
bywalec
bywalec
Imię: Adam
województwo: dolnośląskie

Post autor: Tosik » pn 12 mar 2012, 21:02

Tak, sądziłem ale zawsze lepiej się upewnić :) dzięki !
http://motocyklemtuitam.blogspot.com/

"Bo serce ułana gdy położysz je na dłoń – na pierwszym miejscu panna…przed panną tylko koń"

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » ndz 15 lip 2012, 11:04

Czy Dokument Bodajże V5 ( anglia ) czyli dowód rejestracyjny . Przy zakupie i rejestracji w Polsce trzeba coś w nim wypełniać.
Czy wystarczy osobna umowa dwu języczna kupna sprzedaży ?
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

ODPOWIEDZ