Prostownik

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Prostownik

Post autor: ivan » wt 12 paź 2010, 18:12

Jako że miałem problemy z aku a nie miałem własnego prostownika to postanowiłem zakupić coś takiego.
Początkowo miałem plan żeby zakupić prostownik, który obsłuży także samochód (najlepiej z funkcją rozruchu), ale cena (ok 500 zł) zweryfikowała moje plany :)
Może możecie polecić jakiś prostownik do aku motocyklowego?
Ostatnio zmieniony wt 12 paź 2010, 18:18 przez ivan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Łysolek
Shrek
Shrek
Imię: Adam
województwo: mazowieckie

Post autor: Łysolek » wt 12 paź 2010, 18:17

ja kupiłem ostatnio w Lousie coś takiego http://www.louis.de/_3090d4ac2b8a487338 ... r=10004601
troche długi czas ładowania , ale jest ok :) do akumulatora w moto wystarczy

Awatar użytkownika
ivan
klepacz
klepacz
Imię: Mariusz

Post autor: ivan » wt 12 paź 2010, 18:20

Dzięki,
W moto-akcesoria mają rzeczy z Louisa a więc podjadę i zobaczę to cudo

kiciol
klepacz
klepacz
Imię: Roman
województwo: wielkopolskie

Post autor: kiciol » wt 12 paź 2010, 19:25

Mam taki sam.Również polecam ;-)
... owoc żywota twojego je...ZUS .

http://www.bikepics.com/pictures/2297876/

Awatar użytkownika
goman
pisarz
pisarz
Imię: Tomek
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: goman » wt 12 paź 2010, 20:09

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » wt 12 paź 2010, 20:20

Jezeli posiadasz akumulator zelowy to ladowarka bedzie jedynym slusznym rozwiazaniem. Z uwagi na parametry tych akumulatorow powinny one byc ladowane niskim pradem (wynoszacym okolo 10% pojemnosci). Prostowniki samochodowe z reguly maja stosunkowo wysoki prad ladowania.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » wt 12 paź 2010, 20:57

Mam coś takiego:
http://allegro.pl/ladowarka-akumulatoro ... 23214.html
i jest genialna. Zarżnąłem kilka akumulatorów przez zimowe postoje. Teraz podpinam to ustrojstwo pod koniec sezonu i zapominam na całą zimę. Akumulator jak nowy 3 sezon, a do Yuasy mu daleko...

możesz poszukać jeszcze taniej - widziałem gdzieś ten model za ok 180 zeta. I jeszcze gdzieś obiły mi się o oczy jakieś podróbki, może też niezłe. Jeśli masz własny garaż z prądem to w komplecie jest przewód z gniazdem który można na stałe podpiąć do akumulatora. Możesz wtedy konserwować baterię gdy nie jeździsz.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Jarecki2102
pisarz
pisarz

Post autor: Jarecki2102 » wt 12 paź 2010, 23:26

Korzystałem z takiej ładowarki jak podaje Yaco i faktycznie ładuje jednak zdecydowanie mogę polecić coś zdecydowanie lepszego w zdecydowanie lepszej cenie typowo do aku motocyklowych także żelówek .jest to ładowarka produkcji krajowej wykonana przez firmę Stef-Pol mieszczącą się pod Warszawą i te ładowarki są faktycznie robione u nas i nie zalatują ryżem.

http://www.stef-pol.civ.pl/index.php

model: EST-507 12V/1,5A
Cena od producenta bez faktury ale z gwarancją 60zł. Auto kompleks sprzedaje je chyba po 120zł.

Awatar użytkownika
Hefajstos
klepacz
klepacz
Imię: Maciej

Post autor: Hefajstos » śr 13 paź 2010, 10:17

Od kilku lat używam takowego prostownika i śmiga jak ta lala, http://allegro.pl/prostownik-romstan-12 ... 32882.html . Jest regulacja natężenia prądu i niejeden akus na tym prostowniku odzyskał powera.

Awatar użytkownika
juhass
pisarz
pisarz
Imię: Tomasz
województwo: śląskie

Post autor: juhass » śr 13 paź 2010, 10:32

Ja tylko chciałem napomknąć że wspomniana tu ładowarka z lidla będzie dostępna od poniedziałku 18 i zbiera wcale niezłe opinie na pl.rec.motocykle. Chyba też na nią zapoluje...

Awatar użytkownika
Łysolek
Shrek
Shrek
województwo: mazowieckie

Post autor: Łysolek » śr 13 paź 2010, 11:33

ivan pisze:Dzięki,
W moto-akcesoria mają rzeczy z Louisa a więc podjadę i zobaczę to cudo
to lepiej podjedź do mnie :D
w moto akcesoriach masz za 100 to cudo ;)
jesli bardzo Ci na kasie zalezy, wstrzymaj sie możlwe , że w tym roku jeszcze bede jechał do Niemiec ;)

Awatar użytkownika
Lukaszny
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Lukaszny » śr 13 paź 2010, 11:50

Mam prostownik z Lidla już od ubiegłego roku i całkiem fajnie się sprawuje. Z wyglądu, funkcji itp. nie sposób nie odnieść wrażenia, że to produkt wzorowany na ładowarkach CTEK (choć CTEK oczywiście dużo droższy, a jakość wcale nie taka rewelacyjna - w CTEKU u mnie zaczęły wychodzić kable z izolacji...)

adjar
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: adjar » śr 13 paź 2010, 14:04

Ten z Luisa wygląda jak zwykły zasilacz sieciowy :) 0.4 A to strasznie mało, aku musiałbym ładować całą dobę.

bigu1975

Post autor: bigu1975 » śr 13 paź 2010, 15:54

Witam,

Dodam swoje 5 centów na temat ładowarki z Lidla kontra CTEK.

Ładowarka z Lidla to najprostsza ładowarka przeze mnie nazywana pseudo procesorową. Proces ładowania polega na tym, że ładowarka ładuje aku stałym prądem (~0.8A) i cyklicznie sprawdza czy napięcie na aku osiągnie ~14,5V. Jeśli tak to kończy cykl ładowania i przechodzi w tryb konserwacji. Wszystko ładnie pięknie tylko:

1. Działa to w miarę w porządku dla aku w dobrym stanie technicznym (chociaż taka metoda ładowania ładuje aku tylko do 80%).
2. Aku, które jest bardzo rozładowane i/lub nie ma swojej pojemności nie zostanie przez nią naładowane tak aby nawet odpalić silnik. Po prostu takie aku bardzo szybko osiągnie napięcie 14.5V i klapa.

Wspomniana ładowarka CTEK robi tu dużo więcej: po fazie ładowania jak w lidlowskiej (nazywanej bodajże bulk) przechodzi do kolejnej fazy gdzie ładuje aku stałym napięciem 14.5 i 'czeka' aż prąd ładowania spadnie do bodajże 0.5A. Dopiero ten tryb powoduje, że aku będzie naładowany w 100% (a dla padniętych aku, że naładuje się wogule).

Tyle teoria - w praktyce na moim starym aku motocyklowym i 6-cio letnim samochodowym
ładowarka lidlowska ładowała je kilka-kilkanaście minut po czym oznajmiała, że aku naładowany. Silnik nawet nie zakręcił. Ładowarka wróciła do sklepu. Pożyczony CTEK nie miał problemu i aku samochodowe naładowane działa.

Pozdrawiam,
Bigu1975

adjar
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: adjar » czw 14 paź 2010, 11:09

Takie aku, które nie ma już pojemności, lepiej wymienić, niż kombinować. Z moich doświadczeń jazdy autkiem ze słabym aku wiem, ile się nerwów traci, gdy po jednym zakręceniu, gdy autko nie zapali - drugi raz już nie kręci :) Nie mówiąc już o tym, że aku może szlak trafić zupełnie, gdzież w dłuższej trasie. Co prawda moto to nie samochód, bez problemu można odpalić samemu na pych, ale jednak.
A jak już takie ładować, to najlepsza chyba byłaby najprostsza, nie automatyczna ładowarka, która po prostu cały czas ładowałaby stałym prądem.

ODPOWIEDZ