Pozdro
potrzebna rada informatyka
- mrf
- Łopata
- Imię: Michał
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Jak ustawiałeś przekierowanie? Twój router będąc podłączonym bezpośrednio z jakimś modemem przejął Twój zewnętrzny numer ip. Na nim musisz ustawić forwardowanie portów do któregoś z Twoich podłączonych komputerów (192.168.0.X bądź 192.168.1.X - nie wiem jak masz ustawione) na konkretny port np. jak masz przeglądarke to ustawiasz 80 itp. Nie wiem jak w tym programie (ja torrentów nie używam) możesz mieć wymagane jakieś ustawienia dla firewalla z manualnym ustawieniem forwardingu portów.suniok pisze:jeśli można to ja się dołącze ze swoim problemem
Mam router Linksysa i po zamontowaniu go w Azureusie pokazuje mi, że mam problem z Natem. Nie mogę dać sobie rady z przekierowaniem portów... Niby loguje się na adres 198.192 czy coś takiego, ustawiam niby jak trzeba i kurnia oko nie działa... Wkurza mnie to przeokrutnie, bo ściąganie mam na poziomie 10kB/s, a przed kupnem tego ustrojstwa 180kB/s
Igor, wybrałeś już jakiegos AP?
A Rh POSITIVE
- kiki
- ostry klepacz

- Imię: Piotr
- Kontakt:
temat odświeżam. W moim domu (tym prawdziwym, w węgrowie) trzeba będzie założyć internet. W moim mieście jest koleś co oferuje internet za pośrednictwem drogi radiowej. Wszystko ok- tylko że za samo podłaczenie trzeba zabulić 300 zł + ewentualny router zeby kilka komputerów w domu połączyć. I tu mam pytanko- czy opłaca się samemu zakupić sprzęt i załozyć to wszystko a im zostawić ewentualną opcje konfiguracji sieci ( wedy koszt to tylko 1zł +koszty zakupionego sprzętu). Jak myslicie? Jaką antene musiałbym kupić zeby ganiało (odleglosc od nadajnika około -600metrów)??. Poradzcie coś
Pozdro
kiki
Pozdro
kiki
- orzyl
- klepacz

- Imię: Piotrek
- Kontakt:
wszystko zalezy od tego w jakiej technologii to łącze jest prowadzone. Radio a radio to różnica. Z chęcią Ci pomogę. Na początek daj no nazwę (albo jakiś namiar internetowy) na tego usługodawcę. sprawdzimy co to jest i Ci wtedy powiem co taniej i co lepiej dla Ciebie.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...
- kiki
- ostry klepacz

- Kontakt:
w sumie to nigdzie- pani w ich biurze mi taką informacje udzieliła- że podłączenie (czyli jakies tam kable, antena ) wyniesie równo 300 zl . Znając życie przycinają na każdym elemencie pare ładnych zł i dlatego wolałbym im dac zarobić jak najmniej. Oczwywiście jeśli różnica wyjdzie bardzo mała to wiem że się nie opłaca - ale jeśli 100-150zł wiec myślę że warto samodzielnie wejsc na dach i dziurę w ścianie wywiercić 
- orzyl
- klepacz

- Kontakt:
a więc zdaj następujące pytania:
1. jaka to dokładnie technologia?
2. pasmo licencjonowane czy nie?
3. 2.4GHz czy 5GHz?
4. Jaki sprzęt? DOKLADNIE
5. Czy możesz kupić sobie sprzęt sam i poprosić o konfigurację ?
ewentualnie jesli się beda upierac przy swoim sprzecie zapytaj czy w tej cenie to bedzie dzierżawa czy Twoj zostanie (no i musisz wiedziec dokladnie co to jest....)
1. jaka to dokładnie technologia?
2. pasmo licencjonowane czy nie?
3. 2.4GHz czy 5GHz?
4. Jaki sprzęt? DOKLADNIE
5. Czy możesz kupić sobie sprzęt sam i poprosić o konfigurację ?
ewentualnie jesli się beda upierac przy swoim sprzecie zapytaj czy w tej cenie to bedzie dzierżawa czy Twoj zostanie (no i musisz wiedziec dokladnie co to jest....)
nie wiem skad ta cena 300zl, w cenniku maja 1zl w przypadku umowy na 24 miesiace, 1zl na 12 miesiecy i 150zl na czas nieokreslony. Dziwna maja polityke
u mnie by to nie przeszlo, no ale moze w Wawie inne reguly panuja 
Na pierwszy rzut oka firma wyglada na rzetelna.
Z pytan , ktore napisal orzyl zostawilbym tylko jedno - 3. Jesli maja 2,5GHz odpusc i szukaj innego dostawcy. W tak gestej zabudownie 2.4 dzialalo wysmienicie 3 lata temu, dzisiaj dziala zadowalajaco (i to w cudownych warunkach)
Nie czytalem regulaminu, ale powinno byc w nim napisane czy sprzet jest dzierzawiony (na 99% tak).
Kwestia owych 300zl: gdybys mial sam kupic sprzet, polozyc kable, kupic narzedzia (chyba ze masz np zaciskarke rj), to w zyciu by Ci to nie wystarczylo - chyba ze kupisz na allegro u yagi.pl (
) ale tego nie polecam 
Proponuje Ci przejsc sie po okolicy, spytac kto ma od nich neta, jak to chodzi, jak czesto sa awarie, jak wyglada transfer w dzien (w cenniku maja oddzielna przepustowosc na dzien i noc - a co za tym idzie ich lacze nie zapewnia max transferu kazdego dnia). Nastepnie zastanow sie czy chcesz miec w domu wifi, czy tylko lan - to koszt ewentualnego routera.
Przy podpisywaniu umowy, nie popelnij bledu i nie wolaj oddzielnego lacza na kazdy komp, zebys nie byl zaskoczony pierwszym rachunkiem, oczywiscie wolaj jedno lacze - u nich to sie nazywa gniazdo sygnalowe.
Gdybys chcial kupic sprzet sam daj znac, podam Ci co na dzien dzisiejszy jest na topie i sie spisuje. Jesli nie masz pojecia o sieciach nie kombinuj z samodzielnym zakupem na allegro, bo tam najtaniej. Rzeczywiscie zaplacisz najtaniej, ale za chwile bedziesz zmuszony kupic ponownie.
Dla wyjasnienia dlaczego sie wymarzam, dodam ze mam podobna siec.
Na pierwszy rzut oka firma wyglada na rzetelna.
Z pytan , ktore napisal orzyl zostawilbym tylko jedno - 3. Jesli maja 2,5GHz odpusc i szukaj innego dostawcy. W tak gestej zabudownie 2.4 dzialalo wysmienicie 3 lata temu, dzisiaj dziala zadowalajaco (i to w cudownych warunkach)
Nie czytalem regulaminu, ale powinno byc w nim napisane czy sprzet jest dzierzawiony (na 99% tak).
Kwestia owych 300zl: gdybys mial sam kupic sprzet, polozyc kable, kupic narzedzia (chyba ze masz np zaciskarke rj), to w zyciu by Ci to nie wystarczylo - chyba ze kupisz na allegro u yagi.pl (
Proponuje Ci przejsc sie po okolicy, spytac kto ma od nich neta, jak to chodzi, jak czesto sa awarie, jak wyglada transfer w dzien (w cenniku maja oddzielna przepustowosc na dzien i noc - a co za tym idzie ich lacze nie zapewnia max transferu kazdego dnia). Nastepnie zastanow sie czy chcesz miec w domu wifi, czy tylko lan - to koszt ewentualnego routera.
Przy podpisywaniu umowy, nie popelnij bledu i nie wolaj oddzielnego lacza na kazdy komp, zebys nie byl zaskoczony pierwszym rachunkiem, oczywiscie wolaj jedno lacze - u nich to sie nazywa gniazdo sygnalowe.
Gdybys chcial kupic sprzet sam daj znac, podam Ci co na dzien dzisiejszy jest na topie i sie spisuje. Jesli nie masz pojecia o sieciach nie kombinuj z samodzielnym zakupem na allegro, bo tam najtaniej. Rzeczywiscie zaplacisz najtaniej, ale za chwile bedziesz zmuszony kupic ponownie.
Dla wyjasnienia dlaczego sie wymarzam, dodam ze mam podobna siec.
_________
pier
pier
- kiki
- ostry klepacz

- Kontakt:
Witam Panowie po przerwie:). Dzisiaj biuro było czynne wiec zadzwoniłem i sie dowiedziałem co nieco. Wogóle jesli chodzi odostawce i sam internet to jest ok-moja kobieta ma i nie narzeka (ale ona mieszka w bloku wiec mają jedną wielką antene zbiorczą chyba).
Z tego co mi pani odpowiedziała to sprzęt za te 300 zł wykupuje- nie jest to dzierżawa-czyli po skonczonej umowie nalezy do mnie.
Działa na 5ghz i tu praktycznie pani skonczyła odpowiadać na pytania- bardziej szczegółowych danych nie znała
. Za to poinformowała mnie że oczywiście moge sam kupic i zalozyc sprzet tylko oni potem nie biorą gwarancji za odbiór- jesli oni bedą montowali to oczywiscie serwis i wszystkie naprawy free w ciągu 24h.
Plus jest taki że moge sam sobie routera zapodac i rozdzielic sygnał na cały mój dom, na komp mojej rodzinki.
Jak myslicie jest sens samemu się bawić w to wszystko?
I drugie pytanko- jaki router kupic --> http://www.allegro.pl/item814130516_rou ... r543g.html taki da rade????
Czy może coś lepszego polecacie?
Z tego co mi pani odpowiedziała to sprzęt za te 300 zł wykupuje- nie jest to dzierżawa-czyli po skonczonej umowie nalezy do mnie.
Działa na 5ghz i tu praktycznie pani skonczyła odpowiadać na pytania- bardziej szczegółowych danych nie znała
Plus jest taki że moge sam sobie routera zapodac i rozdzielic sygnał na cały mój dom, na komp mojej rodzinki.
Jak myslicie jest sens samemu się bawić w to wszystko?
I drugie pytanko- jaki router kupic --> http://www.allegro.pl/item814130516_rou ... r543g.html taki da rade????
Czy może coś lepszego polecacie?
Tak jak wspomnialem, nie polecam samemu latac za sprzetem. Dlaczego?:
a) taniej nie kupisz
b) sam musisz zakladac
c) gdy sam zakladasz koszty sie zwiekszaja (dodatkowy sprzet)
d) w razie awarii, zawsze beda mogli powiedziec ze u nich jest ok i ze masz sobie sprawdzic ap'ka - a to spowoduje ze neta nie bedziesz mial dluzej
e) brak serwisu
d) reklamacja apka do 30 dni roboczych (a nie w 24h !)
Jesli chodzi o router, do domowego uzytku tplink w zupelnosci wystarcza. Z mojego doswiadczenia przebija on na glowe wszystkie dlinki z tej polki cenowej, zero problemu z wgraniem nowego softu, lopatologiczna konfiguracja.
W Twoim przypadku nie warto brac modelu 543G, niepotrzebnie przeplacasz za tryb klienta, a nie bedziesz go uzywal, radze rzucic okien na WR340G (ew. GD) - polowe tanszy, do domu w sam raz. Co prawda tplink ma jednego minusa, ale dla Ciebie nie ma to najmniejszego znaczenia
Gdybys mial w domu grube mury, moc bylaby za slaba, kup anteny wifi tplinka na usb, podlacz do lapka i stanie sie cud
Zarowno router jak i anteny sa na chipsecie atherosa, a to w polaczeniu daje niezlego kopa.
a) taniej nie kupisz
b) sam musisz zakladac
c) gdy sam zakladasz koszty sie zwiekszaja (dodatkowy sprzet)
d) w razie awarii, zawsze beda mogli powiedziec ze u nich jest ok i ze masz sobie sprawdzic ap'ka - a to spowoduje ze neta nie bedziesz mial dluzej
e) brak serwisu
d) reklamacja apka do 30 dni roboczych (a nie w 24h !)
Jesli chodzi o router, do domowego uzytku tplink w zupelnosci wystarcza. Z mojego doswiadczenia przebija on na glowe wszystkie dlinki z tej polki cenowej, zero problemu z wgraniem nowego softu, lopatologiczna konfiguracja.
W Twoim przypadku nie warto brac modelu 543G, niepotrzebnie przeplacasz za tryb klienta, a nie bedziesz go uzywal, radze rzucic okien na WR340G (ew. GD) - polowe tanszy, do domu w sam raz. Co prawda tplink ma jednego minusa, ale dla Ciebie nie ma to najmniejszego znaczenia
Gdybys mial w domu grube mury, moc bylaby za slaba, kup anteny wifi tplinka na usb, podlacz do lapka i stanie sie cud
_________
pier
pier
- orzyl
- klepacz

- Kontakt:
zakladaj jesli ok
. a na router/ap polecam : http://allegro.pl/item815348855_blackbo ... bb54g.html
zajebiste radio. po dokupieniu lepszej anteny jest duzy zasięg. tani i dobry. sam mam dokladnie taki, i takie tez sprzedajemy klientom na 2.4GHz
zajebiste radio. po dokupieniu lepszej anteny jest duzy zasięg. tani i dobry. sam mam dokladnie taki, i takie tez sprzedajemy klientom na 2.4GHz
tp-link bije go na glowe, nawet ten 541 ktory ma jakies 2-3 lata. do tego jest na atherosie, co rowniez daje ogromna przewage.orzyl pisze:zakladaj jesli ok. a na router/ap polecam : http://allegro.pl/item815348855_blackbo ... bb54g.html
Oczywiscie nie twierdze, ze black jest zly, po prostu moim zdaniem tplink jest o niebo lepszy (szkoda ze w nazwie firmy jest tp - to sie zle kojarzy:) )
_________
pier
pier
- orzyl
- klepacz

- Kontakt:
everybody do as they wish 
Mam już ponad 30 blacków wdrożonych z czego kilka sztuk z POE i ze zmienionym softem (oplacona licencja) i chodzi REWELACYJNIE
ten sprzęt się i konfiguruje i zapomina o jego istnieniu bo poprostu działa 
Oczywiście nie mówię że tp link jest zły. Nie wiem bo nie testowałem. Powiedzieć mogę tylko jedno. Blacka ze standardową anteną mam o piętro wyżej w pionie i w poziomie mam jeszcze jedną scianę murowaną z pełnego bloczka a drugą działową z profili aluminiowych i kartongipsu. zasięg? pełny albo prawie pełny
Mam już ponad 30 blacków wdrożonych z czego kilka sztuk z POE i ze zmienionym softem (oplacona licencja) i chodzi REWELACYJNIE
Oczywiście nie mówię że tp link jest zły. Nie wiem bo nie testowałem. Powiedzieć mogę tylko jedno. Blacka ze standardową anteną mam o piętro wyżej w pionie i w poziomie mam jeszcze jedną scianę murowaną z pełnego bloczka a drugą działową z profili aluminiowych i kartongipsu. zasięg? pełny albo prawie pełny