Jasna skora a funkcjonalnosc i wygoda...

Wszelkie problemy nie związane z mechaniką.
Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Jasna skora a funkcjonalnosc i wygoda...

Post autor: binio » pt 10 lip 2009, 10:48

Potrzebuje kilka opinii od osob ktore uzywaja skorzana kurtke w jasnym kolorze (biala, kremowa) albo z takimi wstawkami...
Chce sobie kupic kombi skorzane nadajace sie do jazdy w cieple dni (ale z mozliwoscia zalozenia bielizny termoaktywnej i podpinki w zimne dni). Teraz mam texy Alpinestara czarne z niewypinanan membrana i to co sie dzieje w cieple dni jest straszne :evil: Mam podwyzszona potliwosc i po zalozeniu ubrania w ciagu 5minut leje sie ze mnie calego.
Wpadlem na taki pomysl: Kupie sobie skorzana kurtke z jasnymi wstawkami ze skory perforowanej na ramionach, barkach i klatce, z wypinana podpinka. Niestety (a wlasciwie to stety) jestem na tyle niewymiarowy, ze nic nie dopasowalem z oferty sklepowej, ale za to znalazlem firme ktora szyje takie skory na wymiar.
I teraz pytania:
Jak wyglada problem utrzymania jasnej skory w czystosci? (rozbite owady itp)
Czy jasna perforowana skora rzeczywiscie spelni swoja role w gorace dni? A przynajmniej bedzie lepsza niz czarne texy?
Czy po zalozeniu podpinki i jakiegos windstopera nada sie do jazdy w zimne dni?
Spodnie z perforowanej skory... dobry pomysl? Texy po jednym wypadzie tak wala potem, ze musze je prac za kazdym razem.

Awatar użytkownika
grzegrzol
pisarz
pisarz
Imię: grzegorz

Post autor: grzegrzol » pt 10 lip 2009, 11:14

W gorące dni we wszystkim się spocisz. Ja bym radził cobyś kupił sobie na lato przewiewną zbroję (jak poszukasz u renomowanych producentów to możesz znaleźć jakąś gustowną - wybór teraz ogromny), wzmacniane jeansy motocyklowe i ochraniacze na kolana. Jasna skóra brudzi się dość szybko, ale bez problemu kupisz preparaty do czyszczenia skór.

zbroja: wersja drogość
http://cgi.ebay.co.uk/ALPINESTAR-BIONIC ... 2|294%3A50
a tu inna
http://cgi.ebay.co.uk/Motorcycle-Motocr ... 2|294%3A50

a taką miałem ja:

http://cgi.ebay.co.uk/CE-Motorcycle-Mot ... 3|294%3A50

wersja taniość i jakość wykonania adekwatna do ceny. Radziłbym dołożyć i kupić jakąś porządną markę.

i ochraniacze na kolana

http://cgi.ebay.co.uk/WULF-MX-HINGED-KN ... 1|294%3A50
RZEŹNIK ZE SHROPSHIRE

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » pt 10 lip 2009, 12:39

Mam zbroje, tylko z nia jest taki problem, ze podczas slizgu daje bardzo niewielka ochrone. A jak juz sie trafi taka co chroni i przed tym to jest tak gesto upakowana ochraniaczami, ze poce sie w niej tak samo jak w kurtce. Poza tym w trase tez sie nie nadaje - przy predkosciach rzedu 160-200km/h raz ze sie po prostu boje a dwa, ze jest juz po prostu zimno - nawet prze 30stC.
Kupujac ubranie Alpinki nie bralem pod uwagi kupna VFRki - latalem na Viadrze i wogole nie bralem pod uwagi skory.

Czekam na dalsze opinie/sugestie ;)
Na skore jestem zdecydowany - chce tylko wlasciwie wybrac.
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

donJakubo
teksciarz
teksciarz
Imię: Jakub
Kontakt:

Post autor: donJakubo » pt 10 lip 2009, 12:58

grzegrzol pisze:wzmacniane jeansy motocyklowe i ochraniacze na kolana.
kolego ochraniacze na kolana to sa na rolki dobre. 100% gwarancji ze beda pierwsza rzecza ktora sie urwie w czasie porzadnej gleby. druga beda porwane jansy, nawet najlepiej wzmocnione nie zastapia skóry ktora inaczej odprowadza cieplo wytworzone w czasie slizgu. no wlasnie - skora odprowadza a jeansy po prostu sie topia, a jak sie ze skora wlasciciela stopia to normalnie miodzio blizna do chwalenia sie w czasie rehabilitacji
taki offtop
pozdrawiam
idzie wiosna..... bedziemy zapier*dalac !!!

http://bikepics.com/members/donjakubo/97vfr750/

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » pt 10 lip 2009, 12:59

Ja kupiłem niedawno perforowaną skórkę, ale czarną. Efekt jest super. Jeździłem wcześniej w texach, później w pełnej skórze z podszewką z outlast-u i w obydwu przy temp. pow. 25st. było do du-py. Perforowana skórka daje radę. Jak się stoi w pełnym słońcu to wiadomo, że najlepiej jest z gołymi :tts , natomiast wystarczy ruszyć i od razu czuć jest przyjemny przewiew. I nie ma efektu tego, że przy wyższych prędkościach jest zimno. Bez względu na prędkość jest pełen komfort.

POLECAM JAK CHOLERA :mrgreen:

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej

Post autor: MC_Hammer » pt 10 lip 2009, 13:08

Posiadam kombi skórzane z białymi wstawkami i niestety jak grzegrzol napisał zgodzę się znim w 100%, po jednokrotnym wypadzie skórka do przeczyszczenia ;).
Używam również texa z możliwością wypięcia podpinki i membrany i wielkiej różnicy w upalne dni nie czuje, więc trzeba kombinować jak nie stać w słońcu :P
Jak jest już gorąc to zakładam jeansy motocyklowe i górę z texa.
Ale wiadomo każdemu co innego pasuje :lol:

Awatar użytkownika
benito
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jarek
Kontakt:

Post autor: benito » pt 10 lip 2009, 13:24

Ja uzywam pelnego skorzanego kombi perforowanego.
Dwuczesciowe Dainede Laguna Seca, swietnie sie sprawdza w upalne dni, a wszelkie wzgledy bezpieczenstwa, na najwyzszym poziomie.
W chlodne dni, wystarczy dobry wind stopper i gitarra.
Teksy tez posiadam, ale w ciagu roku, zalozylem tylko raz w grudniu.
Dla mnie jest to super zestaw...polecam.
Honda VFR800 - RC46 - `98
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » pt 10 lip 2009, 13:40

no i o to mi chodzilo mniej wiecej, dzieki za uwagi, zdecydowalem sie, sprzedaje teksy i jak dobrze pojdzie w przyszlym tygodniu jade na zdjecie miary, bedzie Dainese bez napisu Dainese :P

mam mozliwosci wprowadzenia wlasnych poprawek, uwag itp
na co zwrocic uwage krawcom? kieszenie, wstawki, suwaki... wszystko co wam przychodzi do glowy zeby bylo kombi idealne....
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
grzegrzol
pisarz
pisarz
Imię: grzegorz

Post autor: grzegrzol » sob 11 lip 2009, 11:54

Musisz pamiętać o własnym bezpieczeństwie-dyskretna kieszonka na gumki jest konieczna , nigdy nie wiesz co może Ci się przytrafić. :grin:
RZEŹNIK ZE SHROPSHIRE

Kolega_PL
pisarz
pisarz
Imię: Adam
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: Kolega_PL » pn 04 sty 2010, 12:02

binio pisze:no i o to mi chodzilo mniej wiecej, dzieki za uwagi, zdecydowalem sie, sprzedaje teksy i jak dobrze pojdzie w przyszlym tygodniu jade na zdjecie miary, bedzie Dainese bez napisu Dainese :P
Mógłbyś podać namiary i ceny. Dzieki.
Adam

Awatar użytkownika
mack72
klepacz
klepacz
Imię: MACIEJ
województwo: podlaskie
Kontakt:

Post autor: mack72 » pn 04 sty 2010, 13:12

W nawiazaniu do szanownych przedmówców ja przez kilka lat uzbierałem :
1. texy Frank Thomas
2. kombi Arlen Ness
3. spodnie skóra Hein Gericke...mam tez kurtkę ale duża i wisi w szafie
i każdemu zyczę aby mógł tak wybierać jak cieplo to to a jak zimno to tamto....i wcale nie wydałem fortuny poprzednie ciuchy sprzedałem a nowe trochę po znajomości trochę z alledrogo i GIT :grin:

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » pn 04 sty 2010, 13:35

jeśli chodzi o bezpieczeństwo SKÓRA SKÓRA i jeszcze raz SKÓRA

jeśli chcesz jasną to są impregnaty które nieźle chronią przed brudem, owadami i ptasim guano :biggrin

- wykładzina z parafiną tzn. OUTLAST i tego typu do pewnego stopnia odbierze ciepło w lecie i odda w zimie (najlepiej wypinana)
- membrana teoretycznie odprowadzi pare wodną na zewnątrz, ile? zalezy od tego jaka dobra (najlepiej wypinana) pytanie co dalej z ta parą wodną pod kombi :biggrin
- zażycz sobie otwory wentylacyjne wg dobrych wzorów z renomowanych ciuchów (tzn. bezwstydnie skopiuj :biggrin )
- skóra bydlęca (najlepiej z polityka o grubości 1.4mm w newralgicznych miejscach)
- wstawki elastyczne w pachwinach, zgięciach łokci itp
- kieszenie na protektory ciasne i z rzepami aby protektor sie nie przemieszczał
- protektory ORYGINALNE renomowanych firm z atestem (wielowarstwowe, o zmiennej podatności, z przetłoczeniami rozpraszajacymi energię - na tym nie oszczędzaj nie warto )
- pancer grzbietowy powinien zginać sie tylko w jedną stronę (zgdonie ze zginaniem grzbietu)

tak robią to Szwedzi popie.doleni na punkcie bezpieczeństwa:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
MadziX
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Magdalena
Kontakt:

Post autor: MadziX » wt 05 sty 2010, 23:29

warto zwrócić uwagę na konstrukcję i ilość 'wywietrzników'..niestety ze spodniami jest problem i w upale zawsze jest za gorąco...w mojej obecnej kurtce po wyciągnięciu podpinki i potwieraniu wszystkich zameczków nie czuję ,że mam skórę na sobie. Extra wentylacja po prostu.
Niestety przy 35- 40 stopniach to już chyba rady nie ma... ;/
Obrazek

Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz
Imię: Patryk
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: scibor » śr 06 sty 2010, 06:37

binio pisze:na co zwrocic uwage krawcom? kieszenie, wstawki, suwaki... wszystko co wam przychodzi do glowy zeby bylo kombi idealne....
zwroc im uwage na kieszenie, wstawki i suwaki;)
kieszenie maja byc tam gdzie TOBIE jest wygodnie siegnac, suwaki maja miec taki kierunek dzialania i umiejscowienie zeby TOBIE bylo latwo nimi operowac - mam teraz w uzyciu spodnie narciarskie gdzie po raz pierwszy spotkalem sie z kieszeniami zasuwanymi z gory na dol - dla mnie to rozwiazanie jest szalenie wygodne, wczesniej nie bralem go wogole pod uwage bo przeciez nigdy sie tak nie robilo;P
fajne sa kieszenie zewnetrzne, choc do skorzanego kombi estetycznie nie bardzo pasuja, no ale...

ODPOWIEDZ