Przelotowy oryginal - manual
- Szozdul
- pisarz
- Imię: Maciek
To i ja opisze swoje boje z wydechem.
Zrobilem tak jak KRAJAN jeśli chodzi o cięcie a wywaliłem rurki tak jak KATAN
Dodałem do tego jeszcze od siebie to ze odciąłem przednią rurkę wraz ze ścianką. Wkład fabrycznie wygłuszony włożyłem z powrotem. W tym wkładzie jest na środku ścianka z aktualnie czterema dużymi otworami po starych rurkach czyli można powiedzieć że jest prawie przelot
Zaznaczyłem na fotce dodatkowe miejsce cięcia. Mam nadzieję że Krajan bardzo się nie wkurzy za wykorzystanie jego foty
Efekt będę mógl przedstawić Wam dopiero wczesną wiosną bo wtedy dopiero założe wydech na moto...
Macie kogoś dobrego w Warszawie co ładnie by pospawał ten tłumik?
Zrobilem tak jak KRAJAN jeśli chodzi o cięcie a wywaliłem rurki tak jak KATAN

Dodałem do tego jeszcze od siebie to ze odciąłem przednią rurkę wraz ze ścianką. Wkład fabrycznie wygłuszony włożyłem z powrotem. W tym wkładzie jest na środku ścianka z aktualnie czterema dużymi otworami po starych rurkach czyli można powiedzieć że jest prawie przelot

Zaznaczyłem na fotce dodatkowe miejsce cięcia. Mam nadzieję że Krajan bardzo się nie wkurzy za wykorzystanie jego foty

Efekt będę mógl przedstawić Wam dopiero wczesną wiosną bo wtedy dopiero założe wydech na moto...
Macie kogoś dobrego w Warszawie co ładnie by pospawał ten tłumik?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- bodzioprince
- zadomowiony
- Imię: Bodzio
- Kontakt:
- Szozdul
- pisarz
- Imię: Maciek
Wydech wkońcu założony na moto! Efekt rewelacja, ładny basowy dźwięk. O to własnie chodziło, jeśli chodzi o głośność to tez idealnie. Mam tylko pytanko co do zywotnosci - pracy silnika z takim przerobionym wydechem, jak schodzi moto z obrotów (na postoju to zauważyłem po przegazówce) to słychac jak sie paliwo dopala w tłumiku, a raz podczas jazdy po paru kilometrach z 160 na liczniku jak zwalniałem to mocno strzeliło z wydechu, nie bylo tego wczesniej i stad mam pytanko czy to nie bedzie za bardzo grozne dla zaworów itp?
Fabiq pisze:jak przeczytalem WYPRÓŻnienie to od razu mi sie usmiech pojawil na twarzy, po co go rozbebeszac nie lepiej kupic jakis uzywany ale juz usportowiony, jest tego w pipe na allegro za kilka stowek, a tak tylko spierdzielisz sprawe bo tlumik oryginalny ma system rurek w srodku, pod odpowiednim katem , wypelnienia i komory, chcac uzyskac odpowiedni efekt musialbys wyciagnac zupelnie jego wklad i zrobic nowy przelotowy, wycinajac czesc wkladu zaklocisz prace wydechu i zmienisz charakterystyke cisnien itp. moze to sie objawic np. wypaleniem zaworow, slabsza moca lub znacznie wiekszym spalaniem
zamiast dlubac w oryginale wolalbym juz kupic np takiego montimotorsport i do niego dospawac odpowiednia rurke , np odcieta od starego tlumika - i wszystko by pasowalo
- metiu
- bywalec
- Kontakt:
Hej,
zima za oknem, człowiekowi przychodzą różne rzeczy do głowy i tak sobie pomyślałem, żeby wybebeszyć tłumik w mojej Viteczce.
Zastanawiam się tylko (i tutaj pytanie do tych co to już zrobili i mają z tym doświadczenia) jak zachowuje się motocykl po zrobieniu takiej przeróbki? czy w pewnym zakresie obrotów pojawia się większa moc czy też gdzieś słabnie? poza zmianą dźwięku zauważyliście jeszcze jakieś inne?
pzdr.
Metiu
zima za oknem, człowiekowi przychodzą różne rzeczy do głowy i tak sobie pomyślałem, żeby wybebeszyć tłumik w mojej Viteczce.
Zastanawiam się tylko (i tutaj pytanie do tych co to już zrobili i mają z tym doświadczenia) jak zachowuje się motocykl po zrobieniu takiej przeróbki? czy w pewnym zakresie obrotów pojawia się większa moc czy też gdzieś słabnie? poza zmianą dźwięku zauważyliście jeszcze jakieś inne?
pzdr.
Metiu
Jacek, dasz rade podrzucic siakies foty abo cus? Moze np. wywiad z autorem?Kecajm69 pisze: Tak kolega zrobił sam wydech pod spodem VFR-ki jest on w krztałcie prostokątnej puszki i gada niesamowicie.

- bodzioprince
- zadomowiony
- Imię: Bodzio
- Kontakt:
Ładne to to jest
ale ma jedna dużą wadę a mianowicie brak stopki centralnej.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby przerobienie tej oryginalnej puszki co jest miedzy stopkami
Tylko nie wiem czy w nowszych vfr-ach takowa jest,
U mnie jest i myślę ze jakby do niej wstawił jakieś wygłuszenie to by coś z tego było.
viewtopic.php?t=5146&postdays=0&postorder=asc&start=0
.

ale ma jedna dużą wadę a mianowicie brak stopki centralnej.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby przerobienie tej oryginalnej puszki co jest miedzy stopkami

Tylko nie wiem czy w nowszych vfr-ach takowa jest,
U mnie jest i myślę ze jakby do niej wstawił jakieś wygłuszenie to by coś z tego było.

viewtopic.php?t=5146&postdays=0&postorder=asc&start=0
.