naped vfr 98
-
- Imię: krzysztof
- województwo: kujawsko-pomorskie
naped vfr 98
słuchajcie od niedawna jestem, posiadaczem vfr i zastanawiam się jak sprawdzić ile zostało jeszcze napędu tzn regulacja naciągu czaicie? czy tam w ogóle przewidziano to wiem jak go naciągnąć ale jak sprawdzić ile zostało
W żyłach zamiast krwi płynie benzyna a zamiast serca świszczy turbina
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Re: naped vfr 98
Powinna być naklejka na osłonie łańcucha i na niej jest pokazane kiedy jest koniec łańcucha. Ew gdy obracając mimośród zamiast naciągać zaczyna się luzować łańcuch wtedy jest koniec bo nie ma już na czym naciągać. 

-
- Imię: krzysztof
- województwo: kujawsko-pomorskie
jak już okręcę mimośród to będzie za późno 

W żyłach zamiast krwi płynie benzyna a zamiast serca świszczy turbina
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
na co za późno, na wymianę?najczęściej sygnalizowane jest nie równe zużycie ,zawsze warto sprawdzić obracając kołem 

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
PETER pisze:na co za późno, na wymianę?najczęściej sygnalizowane jest nie równe zużycie ,zawsze warto sprawdzić obracając kołem
Peter dobrze gada. Pierwszą oznaką wyrabiającego się napędu jest nierówne wyciągnięcie łańcucha. Celowo piszę wyrabiającego a nie zużytego ponieważ na nierówno wyciągniętym łańcuchu można jeździć ale trzeba go odpowiednio ustawić (mierzymy i ustawiamy luz na najciaśniejszym momencie kety).
Jeśli łańcuch już strzela podczas jazdy (mimo iż jest umyty, nie poklejony smarem itp) to już czas na wymianę. Dobrze to słychać jak się jedzie przy np barierkach metalowych- wtedy ten dzwięk jest donośniejszy.