Wymiana oleju w wale kardana-VFR 1200 DCT Cross T.
-
- Imię: Robert
- województwo: lubuskie
Re: Wymiana oleju w wale kardana-VFR 1200 DCT Cross T.
Cześć wszystkim
jestem po wymianie oleju w wale kardana. Na szczęście żadnych niespodzianek przy odkręcaniu śrub. Aby je zakręcić dokupiłem klucz dynamometryczny tak by na przyszłość nie obawiać się ponownego odkręcania. Dałem olej z dodatkiem Mos2. Nie wiem czy to zasługa dodatku czy nowego oleju ale wał wyciszył swoją pracę, chodzi o dźwięki wydawane w trakcie wolnej równej jazdy. Kolejne zagadnienie to wymiana rozrządu mam przebiegu 94 tys. Nie wiem czy mam być nadgorliwy i podejść do jego wymiany? Czy jest jakiś określony przebieg ? Oglądałem na YouTubie filmik jakiegoś mechanika z okolic Polkowic który po przebiegu 50 000 stwierdził że rozrząd do naprawy. Taka gorliwość wydaje mi się na wyrost, przecież taki niewyślony silnik z łańcuszkiem rozrządu z regularnymi wymianami olejów powinien pracować wiele tysięcy kilometrów. Nie spotkałem się z informacją że w vrf 1200 130 KM zrywa się łańcuch. Jak pytałem mechanika który regularnie od czterech lat serwisuje ten motocykl czy w trakcie regulacji zaworów na 84 tys.zwrócił uwagę na łańcuszek odpowiedział że podczas regulacji zaworów nie stwierdził aby fazy rozrządu się rozjeżdżały. I regulacja przebiegła prawidłowo . Oczywiście z silnika dochodzą różne dźwięki ale niczego w rodzaju ocierającego łańcucha o obudowę nie słyszałę. Proszę o poradę, jakie są wasze doświadczenia ? Czym się sugerować ?