Nierówno rozciągnięty łańcuch.
- eltroc
- zadomowiony
- Imię: Wojciech
- województwo: mazowieckie
Re: Nierówno rozciągnięty łańcuch.
Napęd założony nowy złoty DID ZVMX z zębatkami przednia JT z amortyzacją drgań tył sunstar.
Jak zakładałem to nie sprawdzałem jak to wygląda ustawiłem luz i pojechał,potem sprawdzałem co jakiś czas czy wszystko ok,ale tylko w jednym miejscu nie obracając kołem.
Na gumę nie stawiam,jazda raczej turystyczna nie sportowa.
Sugerujecie że te zębatki mogą być przyczyną trzeba to będzie sprawdzić.?
Jak zakładałem to nie sprawdzałem jak to wygląda ustawiłem luz i pojechał,potem sprawdzałem co jakiś czas czy wszystko ok,ale tylko w jednym miejscu nie obracając kołem.
Na gumę nie stawiam,jazda raczej turystyczna nie sportowa.
Sugerujecie że te zębatki mogą być przyczyną trzeba to będzie sprawdzić.?
- nierob
- klepacz
- Imię: nierob
- województwo: dolnośląskie
obstawiam zębatkę tył. od nowości nieosiowa. przerabiałem to (też sunstar). zresztą nie tylko ja. na przyszłość pamiętaj żeby nawet nowy zestaw po zamontowaniu sprawdzać. w 750 tego problemu praktycznie nie ma, choć zębatki są identyczne. ale to inny temat.
trzask prask i po wszystkim.
- eltroc
- zadomowiony
No to pięknie jeżeli to zębatka to już tego nie zareklamuje,to wypada w takim przypadku zakupić nową na tył.
Może teraz tak zapodać http://allegro.pl/zebatka-supersprox-43 ... 94524.html
Może teraz tak zapodać http://allegro.pl/zebatka-supersprox-43 ... 94524.html
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
Olej to. Moto na centralną i w miejscu najwiekszego luzu ustaw ten minimalny, jaki ma być. Lepiej jak jest luźniejszy niż za sztywny napęd - lepiej dla łożysk koła i wahacza. Nic mu nie będzie i pomyśl o scottoilerze.
- eltroc
- zadomowiony
Tak się chyba zrobi a zamiast tego zakupi się olejarkę
- emil
- stary wyjadacz
Odwtotnie mialo byc - tam, gdzie łańcuch najbardziej napięty ustawiaj luz
- remonova
- Imię: Remigiusz
- województwo: kujawsko-pomorskie
Odkopuje temat.
Założyłem nowy zestaw sunstar'a ze złotym didem zvmx 530 i też mam problem że w jednym miejscu łańcuch jest bardziej napięty a po obrocie koła po przeciwnej stronie luźniejszy. Różnica to ok 1 cm w napięciu. Niestety nie da się z tym jeździć. Podczas jazdy są takie wibracje na przedniej zębatce że żadnej przyjemności z jazdy. Strasznie to dziwne. Wymieniałem już kilka razy napęd w innych moto i do tej pory nie miałem takiego problemu.
Odnośnie tego mam pytanie. Czy jeśli tyla zębatka byłaby przesunięta, niewycentrowana o ok 0.1 mm to mogę mieć takie problemy?
Zębatka weszła na piaste jak ulał. Sprawdziłem czy nie jest jajowata i wygląda że jest ok. Jedynie widze ze szpara pomiędzy zębatką a piastą rózni się o ok 0,5 mm.
Możliwe w ogóle że kupiłem felerny łańcuch? Zakucie też sprawdziłem i jest idealne.
Założyłem nowy zestaw sunstar'a ze złotym didem zvmx 530 i też mam problem że w jednym miejscu łańcuch jest bardziej napięty a po obrocie koła po przeciwnej stronie luźniejszy. Różnica to ok 1 cm w napięciu. Niestety nie da się z tym jeździć. Podczas jazdy są takie wibracje na przedniej zębatce że żadnej przyjemności z jazdy. Strasznie to dziwne. Wymieniałem już kilka razy napęd w innych moto i do tej pory nie miałem takiego problemu.
Odnośnie tego mam pytanie. Czy jeśli tyla zębatka byłaby przesunięta, niewycentrowana o ok 0.1 mm to mogę mieć takie problemy?
Zębatka weszła na piaste jak ulał. Sprawdziłem czy nie jest jajowata i wygląda że jest ok. Jedynie widze ze szpara pomiędzy zębatką a piastą rózni się o ok 0,5 mm.
Możliwe w ogóle że kupiłem felerny łańcuch? Zakucie też sprawdziłem i jest idealne.
-
- pisarz
- Imię: Adam
Zacznij od miejsca zakucia, napisałeś że idealne, ale czy lekko się obraca ogniwo?
Adam
- mictom
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: podkarpackie
Poluzuj łańcuch do 2,5-3.5 cm w najciaśniejszym miejscu i dzida. wyrówna się a reklamacji Ci i tak nie przyjmą. Ew. spróbuj tylną zębatkę zdjąć i po przekręcać w różne pozycje, założyć i sprawdzić jak wtedy jest z tym luzem.
- remonova
Problemem okazała się tylna zębatka. Była przykręcona w sposób nie centryczny względem piasty tylnego koła. Przez to lekko biła. Liczyłem na to że nie musze zębatki ustawiać tak ja w innych moto tylko przykręcić i tyle. A tu okazało się że sprawa nie jest tak prosta.
Wycentrowałem zębatkę na oko i przykręciłem i już jest git.
Wycentrowałem zębatkę na oko i przykręciłem i już jest git.
- emil
- stary wyjadacz
Jakaś hujowa zębatka - przypomnij jakiej firmy.
Jak ma za duże otwory na śruby plus ten centryczny, to nic nie da jej chwilowe ustawienie, bo dwa razy szarpniesz gazem i się ustawi po swojemu.
Albo masz nieoryginalne śruby, tam są z niepełnym gwintem wlasnie i powinny być pasowne do otworów zębatki.
Jak ma za duże otwory na śruby plus ten centryczny, to nic nie da jej chwilowe ustawienie, bo dwa razy szarpniesz gazem i się ustawi po swojemu.
Albo masz nieoryginalne śruby, tam są z niepełnym gwintem wlasnie i powinny być pasowne do otworów zębatki.
- remonova
Zębatka sunstar. Śruby właśnie orginał z niepełnym gwintem. Wychodzi na to że zamiennik ma jakiś zapas. Poprzednia chyba bardziej dokładniej pasowała.
Miałem ostatnio też ten sam problem z tarczą hamulcową niby też śruby powinny centrycznie ją ustawić a jednak trzeba było to zrobić ręcznie dokręcając. Tarcza orginał z innnej VFR wiec może jednak nie ma spasowania na styk.
Po przygodzie z zębatką jest cały czas ok. Cały sezon przejeździłem bez problemu i nawet nie musiałem majstować już z naciągiem łańcucha.
Miałem ostatnio też ten sam problem z tarczą hamulcową niby też śruby powinny centrycznie ją ustawić a jednak trzeba było to zrobić ręcznie dokręcając. Tarcza orginał z innnej VFR wiec może jednak nie ma spasowania na styk.
Po przygodzie z zębatką jest cały czas ok. Cały sezon przejeździłem bez problemu i nawet nie musiałem majstować już z naciągiem łańcucha.
-
- bywalec
- Imię: Ernest
Właśnie jestem po wymianie napędu. Też miałem problem z ustawieniem centrycznie tylnej zębatki, ale wpadłem na taki pomysł,że
wstawiłem pomiędzy piasrę i zębatkę na wysokości śrub paski blachy szerokości 1 centymetra, wycięte zpuszki po piwie, a następnie dokręciłem śruby. po przykręceniu blaszki wyjąłem i wszystko było w pożądku.
wstawiłem pomiędzy piasrę i zębatkę na wysokości śrub paski blachy szerokości 1 centymetra, wycięte zpuszki po piwie, a następnie dokręciłem śruby. po przykręceniu blaszki wyjąłem i wszystko było w pożądku.
- emil
- stary wyjadacz
Niezłe gówno robią, tyle można powiedzieć. Mnie ciekawi, jak to się zachowa przy szarpaniu gazem, jazdą na kole, przecież musi się przestawić z takim luzem..
- remonova
Przejeździłem cały sezon. Szarpałem trochę i nadal jest w porządku.