Problem z przykręceniem d..y !!!

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Problem z przykręceniem d..y !!!

Post autor: rommi » ndz 05 lis 2006, 15:46

Witam,
dzisiaj montowałem regulator z wiatrakiem - ogólnie jestem z tego zadowolony bo działa :grin: . Ale nie o tym.
Jak wiemy, żeby zdemontować i zamontować regulator (przynajmniej w RC46) trzeba zdjąć całą tylną owiewkę. Tak zrobiłem i było git, dopółki nie próbowałem jej przykręcić po zamontowaniu regulatora.
Wszystko było oki gdyby nie mały zonk. "Uciekły" mi nakrętki, które są w profilu zamkniętym (profil ten tworzy tylny stelarz pod siedzeniem).
I teraz zagadka - jak do cholery przykręcić owiewkę do stelarza. Wiem, że są jeszcze inne śruby trzymające owiewkę w tylnej części ale ja chciałbym aby wszystko było tip-top w mojej VFR'ce.
Żeby bardziej zobrazować o co mi chodzi dodaje zdjęcie, gdzie strzałką wskazuję nakrętkę, która sobie lata w środku stelarza.
Z góry dzięki z pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pito
pisarz
pisarz
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: pito » ndz 05 lis 2006, 16:11

mi tez kiedys jedna uciekla, probowalem ja wyciagnac chyba z pol godziny sie mocowalem z tym i mi sie nie udalo, byc moze jeszcze podejme ta probe tej zimy, ciekawe czy mozna cos takowego dostac gdzies za rozsadna cene??
...bo nie stoi prawdziwie ten kto nigdy nie upadł...
pito
Puławy

Awatar użytkownika
Vlaad
klepacz
klepacz
Kontakt:

Re: Problem z przykręceniem d..y !!!

Post autor: Vlaad » ndz 05 lis 2006, 16:33

rommi pisze:Witam,
"Uciekły" mi nakrętki, które są w profilu zamkniętym (profil ten tworzy tylny stelarz pod siedzeniem).
I teraz zagadka - jak do cholery przykręcić owiewkę do stelarza. Wiem, że są jeszcze inne śruby trzymające owiewkę w tylnej części ale ja chciałbym aby wszystko było tip-top w mojej VFR'ce.
W jakim sensie ci "uciekły" rommi? Wpadły na amen do wewnątrz profilu, czy też widać je przez otwór?
Jeżeli wpadły to próbuj magnesem. Na zdjęciu nie widać dobrze, ale chyba osadzone są na gumowej wkładce. Trzeba ją wyjąć. Po wydostaniu nakrętki dobrze będzie ją jakoś przymocować na stałe np na dobry klej.

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » ndz 05 lis 2006, 16:55

Wpadły do środka na amen. Na zdjęciu widać nakrętkę na gumowym kołnierzu. Teraz kołnierz mam na wierzchu (został mi w ręce) a nakrętkę gdzieś w profilu.

Tak sobie teraz pomyślałem, że pewnie można kupić taką nakrętkę z takim gumowym kołnierzem (kltóry trzyma ją na miejscu) w salonie hondy - bo przecież jakby ją tam żółtki włożyli.

Awatar użytkownika
Vlaad
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Vlaad » ndz 05 lis 2006, 16:59

Ale gumowy kołnierz chyba został? Wyjmij go i wyciągaj nakrętkę magnesem. Jak już wyjmiesz, przyklej do gumki i obejdzie się bez kosztów. Taka nakrętka w profilu potrafi brzęczeć i wnerwiać. Dasz radę, nie poddawaj się :stroke .

PeeS
Jak przygotować narzędzie? Trzeba magnes mocno przykleić do końca w miarę sztywnego, ale giętkiego przewodu. Oczywiście średnica całości musi być mniejsza niż średnica otworu. Wsadasz takie ustrojstwo i grzebiesz w profilu do skutku. Całkiem skuteczna metoda "łowienia ryb w mętnej wodzie". Takie urządzenie przydaje się potem do wyciągania zagubionych śrubek, podkładek itp, które wpadną w kiepsko dostępne miejsce.

Powodzenia rommi!
Ostatnio zmieniony ndz 05 lis 2006, 17:14 przez Vlaad, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » ndz 05 lis 2006, 17:12

Tak jak mówi Vlaad - pożycz jeśli nie masz magnes neodymowy i bez najmniejszego problemu powinieneś móc wyjąć tą nakrętkę. Ostatecznie można chyba zdjąć stelaż i spróbować wytrząchnąć to ustrojstwo - tylko z tego co pamiętam, jedna ze śrub mocujących stelarz w twoim sprzęcie ma dość mocno zmęczony gwint.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » ndz 05 lis 2006, 19:48

Dzięki, teraz tylko muszę znaleźć jakiś magnes, hmmm - gdzie są jakieś magnesy ?
Yaco pisze:tylko z tego co pamiętam, jedna ze śrub mocujących stelarz w twoim sprzęcie ma dość mocno zmęczony gwint.
Dzisiaj nią kręciłem - bez większego problemu :hooray

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » ndz 05 lis 2006, 22:08

No właśnie, kręci się bez większego problemu :D - próbowałeś ją wykręcić ? Bo z tego co pamiętam to blokowała się i ciągnęło gwint :D Poszukaj jakiegoś starego, twardego dysku i go zepsuj. Znajdziesz tam świetne magnesy neodymowe - od pozycjonowania głowicy.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Krajan » pn 06 lis 2006, 00:01

ooo
Yaco pisze: Poszukaj jakiegoś starego, twardego dysku i go zepsuj. Znajdziesz tam świetne magnesy neodymowe - od pozycjonowania głowicy.
i oto z pomocą idzie "KOMPUTER" który wyciąga śrubki :mrgreen:
ale na poważnie: to bardzo dobry pomysł !!

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Magnesy Neodymowe

Post autor: ppamula » pn 06 lis 2006, 11:01

Wpadni dzisiaj do mnie w trakcie pracy to dam Ci taki magnes. W końcu pracujesz ode mnie o rzut granatem. Na przykład w czasie przerwy lunchowej.

Awatar użytkownika
Lucek
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: LUCYna/fer
województwo: łódzkie

Post autor: Lucek » pn 06 lis 2006, 11:13

to Wy w wawie macie przerwy lunch'owe??tak jak na amerykanskich filmach? <wow>
normalnie jestem w szoku i pod wrazeniem naszej stolicy ;) serio serio
Nie ma boga, jest Mmmmotór!

Awatar użytkownika
Pawel
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Pawel » pn 06 lis 2006, 12:12

rommi pisze:Tak sobie teraz pomyślałem, że pewnie można kupić taką nakrętkę z takim gumowym kołnierzem (kltóry trzyma ją na miejscu) w salonie hondy - bo przecież jakby ją tam żółtki włożyli
Dobrze myślisz, tak samo jest w wielu motocyklach Yamahy. Te gumki to przekleństwo, czasami jest jeszcze gorzej, bo ktoś skręci to za mocno, lub śruba skoroduje i nie chce się wykręcić. Obraca się w gumie. Trzeba sie wtedy nieźle nawalczyć. Ja bym nie robił paniki - magnesik, wujać tą końcówkę. Zobaczysz, czy da się to zreanimować, chociaż osobiście namawiam do zakupy oryginalnej, nowej w Hondzie. Do Yamahy kosztuje około 10 zł za sztukę.

Pozdro, Pawel
Gwiaza rocka, czarny koń wyścigów motocyklowych, kwiat polskiego dziennikarstwa, mistrz obiektywu - ot zwykły skromny chłopak ...

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » pn 06 lis 2006, 20:41

ppamula pisze:Wpadni dzisiaj do mnie w trakcie pracy to dam Ci taki magnes.
Dzięki wszystkim za pomoc - dzięki Piotr za magnesy! (odebrałem).
Byłem w Honda Plaza i zamówiłem już sobie nakrętki + śruby mocujące stelarz do ramy (ta co się nie chce odkręcić) w jakiś weekend sobie wymienie.
P.S. Luke - nakładka w drodze.

Awatar użytkownika
maciek
klepacz
klepacz
Imię: Maciej
Kontakt:

Post autor: maciek » wt 07 lis 2006, 17:31

Rommi, ile kosztuje ta nakrętka w gumce?
U mnie też jednej brak ;)
maciek | była VFR800FI | Fotografia www.piech-dubis.com

Awatar użytkownika
rommi
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: rommi » wt 07 lis 2006, 17:43

Dokładnie nie wiem bo powiedziano mi, że całość mnie wyniesie około 100 zł.
Z tego co zdążyłem zauważyć to te nakrętki z gumą kosztują około 10 zł/szt. (ja zamówiłem sobie 4 - na zapas)

ODPOWIEDZ