potrzebuję części do 800FI z 2001r.

Pawelb
bywalec
bywalec

potrzebuję części do 800FI z 2001r.

Post autor: Pawelb » czw 14 sie 2008, 03:37

Muszę uzupełnić braki w świeżo zakupionym motorku - w związku z tym kilka pytań:
- prawe lusterko do rocznika 2001 - czy jest identyczne jak w vitkach (bo na pewno jest inne niż w rocznikach 98-99),
- czy można zakupić samą szybę przedniego światła czy tylko kompletną lampę - ma ktoś może nieuszkodzone jedno lub drugie na zbyciu???,
- potrzebuję jeszcze prawy podnóżek kierowcy i stopkę hamulca.

Jak by ktoś znał dobre źródło używanych części lub miał coś z ww. na zbyciu, byłbym wdzięczny za informacje.
pzdr

Awatar użytkownika
endialdi
pisarz
pisarz
Imię: Robert
województwo: małopolskie

Re: potrzebuję części do 800FI z 2001r.

Post autor: endialdi » czw 14 sie 2008, 08:25

Pawelb pisze:...prawe lusterko do rocznika 2001 - czy jest identyczne jak w vitkach (bo na pewno jest inne niż w rocznikach 98-99)
no niestety lusterko z vitka jest nieco inne (rozstaw otworów na śruby mocujące jest inny). Ciężko znaleźć takie lusterka. Jeśli posiadasz element z otworami, który był oryginalnie (ze starego lusterka) to zakup lusterko z vitka i przełóż tylko ten element i będzie pasić.
Pawelb pisze:...czy można zakupić samą szybę przedniego światła czy tylko kompletną lampę...
Raczej nikt nie sprzedaje samej szyby ze względu na to, że jest to element scalony z lampą.
"Burn rubber not your soul"

Pawelb
bywalec
bywalec

Post autor: Pawelb » czw 14 sie 2008, 12:01

Ok, to już coś wiem, element mocowania z rozstawem otworów 50mm został przy czaszy, więc jak rozumiem to: http://moto.allegro.pl/item418411504_lu ... nowe_.html
po przekładce mocowania będzie pasować?
Jaki jest rozstaw śrub w vitkach???

Co do szyby z lampy - ona jest założona na obudowę lampy na zatrzaskach + jakimś silikonopodobnym uszczelnieniu, zdemontować bez uszkodzenia raczej trudno - ze względu na to uszczelnienie, ale założyć nową na nowym uszczelnieniu bez problemu więc liczyłem, że można to kupić jako część zamienną:(

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Post autor: Kornik » czw 14 sie 2008, 12:47

Ad1. Vitek ma rozsaw śrub 40 mm w Fi ma 50 mm
Ad2. Samego "szkła" niedostaniesz nigdzie, chyba że zobacze w jakim stanie jest moje i czy uda mi sie bezawaryjnie je wyciągnac bo ja mam tyl lmpy rozwalony (to czarne) na tyle że mogłem żarówke wyciągac :lol tylko niepamiętam jak tam "szklo" wygladało u mnie ajwyżej jest minimalnie peknięte/wylamane z prawej stroy u góry przy mocowaniu do czarnego plastiku ale to zoabacze , zrobie foty i ci powiem.
Na szczęście pracujesz całe życie, a na nieszczęście sekundę.

Honda VFR800 (1999) - Sprzedana (Poszukiwana)
Honda CRF1000L Africa Twin Adventure Sports DCT
Toyota CHR Hybrid

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Kornik » czw 14 sie 2008, 12:50

Tu masz stopke http://moto.allegro.pl/item403211247_ho ... honda.html ta sama jest w VFR800, CBR1100XX i CBR600F4

Toyota CHR Hybrid

Pawelb
bywalec
bywalec

Post autor: Pawelb » czw 14 sie 2008, 14:55

Widziałem tą aukcję ze stopką, ale u mnie ta którą mam wygląda jednak nieco inaczej, ma dłuższy ten wypustek z dołu ze śrubą, i od dołu jeszcze taki profil podwieszony - identyczną widziałem w CB1300.

Do lusterka mam oryginalny zaczep na 50mm, tylko musiał bym mieć pewność, że takie lusterko z viteka jak na ww. aukcji będzie można pożenić z moim mocowaniem?

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Kornik » czw 14 sie 2008, 15:06

Pożenic mozna bez wiekszego problemu, Ppamula montowąl sobie z kierunkami lusterka od cbr i bylo git chyba :)
Długośc tej szpilki w stopce to kwestia umowna :)

Toyota CHR Hybrid

Awatar użytkownika
Maciej
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: Maciej » pt 15 sie 2008, 00:52

prawy podnóżek i stopkę hamulca ?? chyba dźwignię hamulca.
Szczerze ... osób które na to polują jest bardzo dużo na ironię najwięcej wysypów jest na prawej stronie motocykla toteż ludzie oprócz pokryw sprzęgłowych namiętnie szukają dźwigni hamulca nożnego więc czyni to element nie do dostania z rynku wtórnego , więc pozostaje ci tylko nowe a koszt dźwigni hamulca to 450 zł za nową sztukę.
- -+-== VFR 800-FIX '99 BLACK ==-+- -

- -+-== K&N / INOX IXIL / GIVI MONORACK / KAPPA K48N / WHITE LED LIGHTS ==-+- -

Awatar użytkownika
Arturo
klepacz
klepacz
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: Arturo » pt 15 sie 2008, 09:58

Trzeba tylko dobrze poszukac na Allegro, obecnie jest np. prawy set za 180 zl, ale jak napiszesz do kolesia to Ci sprzeda stopke i podnoze osobno po 80zl/szt.
Dlatego usiasc i pisac do sprzedajacych, nie szukac aukcji na ktorej jest dzwignia hamulca tylko gdzie ktos ma cala VFR na sprzedaz... ale nie bede tu "OFFTOPIL" bo przeciez chyba kazdy wie jak poruszac sie po Allegro...
"Ludzie kpią z nas zanim nas zdążą poznać
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Krajan » pt 15 sie 2008, 11:25

słuchaj.. dzwignię hamulca poszukiwałem dosyć długo, jednak przyjrzałem się dokładniej innym z pod bandery Hondy i okazało się że prawie identyczna jest w XX`ie, kupiłem taką, przedłużyłem "cięgno gwintowane" od pompy hamulcowej i jest ELEGANCKO. (sprawdź dokładnie bo nie wiem jak jest w FI). Ale mam czym hamować. 8)

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Kornik » pt 15 sie 2008, 13:04

Dzwignia hamulca o ile dobrze pamietam pasuje z XXa :)

Toyota CHR Hybrid

Pawelb
bywalec
bywalec

Post autor: Pawelb » wt 19 sie 2008, 11:37

Ok. prawie wszystkie części są do kupienia w rozsądnych cenach.
Nie wiem tylko skąd światło przód? Serwis hondy życzy sobie za to 1200zł!!!!
Na ebaju można kupić nowe za ok. 850zł + przesyłka z Niemiec.

Pytanie czy ktoś kupował części z tej stronki:
http://www.mrcycles.com/fiche_section_detail.asp
Ceny zachęcają - 226$ tj. ok. 590zł to znacznie mniej niż za stare części u polskich handlarzy.
I jeszcze jedno pytanie - czy wersja US świateł do vfr różni się czymś od wersji europejskiej ???
Jeżeli ktoś ma jakieś tanie źródło nowych lub używanych światełek to proszę o info.

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał

Post autor: C_L_K » wt 19 sie 2008, 11:49

Światła US są symetryczne (tzn. oba klosze świecą tak samo) natomiast w EU lewe światło jest skierowane bardziej w prawą stronę. Na pierwszy rzut oka tego nie widać i nie powinieneś mieć z tym problemów, ale jakiś wyjątkowo upierdliwy diagnosta może się czepiać.

Pawelb
bywalec
bywalec

Post autor: Pawelb » wt 19 sie 2008, 11:56

W mojej rozbitej rzeczywiście tego nie widać - lustra wyglądają identyczne. Liczyłem na to, że asymetrię oświetlenia w VFR z racji na dwa lustra uzyskuje się tylko poprzez odpowiednią regulację luster (jedno w przód, drugie lekko na pobocze) - to nie jest pojedynczy reflektor który musi mieć asymetryczne lustro aby świecić asymetrycznie tak mi się przynajmniej dotychczas wydawało. Ale skoro tak jest to kaplica?

Awatar użytkownika
Kornik
ostry klepacz
ostry klepacz

Post autor: Kornik » wt 19 sie 2008, 14:22

Co do lamp to niema tu problemu :) czy to Europejska czy USA :) Diagnosta jak upierdliwy to sie mu daje chyba 30 pLN i ma to ustawic a w RC46 jest to mozliwe bo sa 4 pokretła po 2 na każde lustro :) jedno pionowa redulacja druga pozioma :) Dlatego lampa do VFR RC46 jest uniwersalna i niema różnicy jaki rynek :) poprostu sa inaczej ustawione i tyle :)

Toyota CHR Hybrid

ODPOWIEDZ