Jak malować owiewki?

Awatar użytkownika
Maciej
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: Maciej » wt 25 mar 2008, 00:31

Tak już wiem :) problemy z firefoxem miałem.
- -+-== VFR 800-FIX '99 BLACK ==-+- -

- -+-== K&N / INOX IXIL / GIVI MONORACK / KAPPA K48N / WHITE LED LIGHTS ==-+- -

Awatar użytkownika
Krajan
klepacz
klepacz
Imię: Paweł
Kontakt:

Post autor: Krajan » czw 27 mar 2008, 12:44

jednym (dwoma) słowem: niezła robota 8)

Awatar użytkownika
sensi
klepacz
klepacz
Imię: pawel
województwo: poza granicą Polski

Post autor: sensi » czw 27 mar 2008, 14:50

stary, cacy po prostu! ciekawe jakby vfr w takiej zieleni wygladala :?:

romekjagoda
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Romek

Post autor: romekjagoda » pt 13 cze 2008, 09:43

Dzięki wszystkim za porady i efektywne zniechęcenie mnie do malowania ;) Nie to żebym był leniwy, ale dla pomalowania jednej owiewki nie opłaca mi się raczej inwestowanie w sprzęt, etc. bo wyjdzie pewnie tak jak pisaliście, że po prostu zapłacę dwa razy: raz za materiały które spieprze, dwa za lakiernika do któego w końcu i tak owiewka by trafiła. Z tego co pisaliście, to zasób wiedzy potrzebny do 'banalnego' pomalowania plastiku jest naprawdę duży, a ja w tej chwili nie mam aż tyle czasu, by to zgłębiać. Może jestem więc wygodnicki, ale jak się na czymś nie znam, to porywać się nie będę i dam zarobić fachowcom. Niemniej myślę, że uwagi zamieszczone przez Macieja szczególnie, przydadzą się nie tylko mnie (rispekt za malowanko!).

Pozdrawiam
Romek
"And the road becomes my bride..."

Awatar użytkownika
gruber
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Jarosław

Post autor: gruber » pn 15 gru 2008, 20:52

Odn. lakierowania plastików i nie tylko polecam stronke "lakierowanko.pl",można znaleść tam mnustwo wskazówek i informacji dotyczących lakierowania. Przerabiałem lakierowanie motocykla(hondy deauville)na własnej skórze i mogę stwierdzić, że nie jest to prosta sprawa-przynajmniej na początku...

Gieniu
teksciarz
teksciarz
Imię: Grzesiek

Post autor: Gieniu » sob 03 sty 2009, 12:47

Vitka sorka że odkopuje temat ale nie chce zakładać nowego.A więc do rzeczy:maluje teraz owiewki i mam taki problem mianowicie jak jest z naklejkami chce mieć jak w orginale i jak to zrobić??? położyć baze nakleić naklejki i klar??? czy już po prostu na bezbarwny nakleić je????

Awatar użytkownika
Lucek
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: LUCYna/fer
województwo: łódzkie

Post autor: Lucek » sob 03 sty 2009, 13:43

te na baku pod klar reszta na
Nie ma boga, jest Mmmmotór!

Gieniu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Gieniu » sob 03 sty 2009, 14:06

aha.Bo jak kupiłem prawą owiewkę to napis VFR był pod klarem dlatego pytam

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » sob 03 sty 2009, 15:31

Wszystkie motocykle na bakach maja naklejki pod klarem... to dlatego zeby podczas tankowania jak zachlapiemy bak benzyna naklejki sie nie poodklejaly a benzyna to swietny rozpuszczalnik.

Pozostale naklejki sa juz zawsze na wierzchu.

Gieniu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Gieniu » sob 03 sty 2009, 20:22

A teraz na zbiorniku mam tak jakby była naklejona naklejka pomalowane i ta naklejka została ściągnięta.Po prostu zarys znaczka i napis honda jest niżej niż klar....nie wiem ktoś jakoś dziwnie to zrobił

romekjagoda
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: romekjagoda » wt 31 mar 2009, 09:38

Ja dziś, po roku chyba od założenia tematu oddaję maszynę do lakiernika jednak. Ciekaw jestem jak to zrobi, ale będzie na pewno lepiej niż z obecnymi szramami. Także trzymajcie kciuki ;)
Jeszcze raz wszystkim dzięki za podzielenie się wiedzą.

romekjagoda
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: romekjagoda » pt 10 kwie 2009, 11:07

Wczoraj od mechanika odebrałem owiewki. Sam zasugerował, aby oszczędzić kasy którą musiałbym mu zapłacić, abym sam je przygotował do malowania tj. zdjął stary lakier. Sprawa dość pracochłonna, bo okazało się po oczyszczeniu przez mechanika jednej owiewki, że miejscami to chyba było tam z 6 warstw lakieru :shock: W święta będę więc sobie skrobanke robił ;).
Zamierzam podgrzewać trochę ten stary lakier (ale ostrożnie, by nie przypalić plastiku oczywiście), a potem dłutem delikatnie go zdejmować - próbowaliśmy tak z mechanikiem i szło całkiem dobrze. Potem zamierzam wypolerować papierem ściernym 120 całość po zdjęciu lakieru do gołego plastiku. Tak przygotowane plastiki oddam do poszpachlowania i zagruntowania mechanikowi, a potem do malowania już.

Pytania:
1) Czy może ktoś podpowiedzieć czy są jakieś specjalne kwestie na które trzeba zwrócić uwagę przy przygotowaniu owiewki do malowania?

2) Ile warstw lakieru i podkładu należałoby położyć przy założeniu że jest to goły plastik?
3) czy na czarny lakier trzeba klasc warstwe bezbarwnego czy nie jest to konieczne (jak np. na baku)

Z góry dzięki za porady.

ODPOWIEDZ