Lusterka

Awatar użytkownika
coshuu
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Radosław
województwo: małopolskie

Re: Lusterka

Post autor: coshuu » pt 04 paź 2013, 22:32

zeby nie tworzyć bałaganu spytam tu:

Witam :bye

Pewien jegomość postanowił rozwalić lustereczko w mojej vfrce i tu zaczynają się schody :) bo mam vfrke z rocznika 94 ale model jest 93 ;/ i Bóg jeden wie jak go poskładali w fabryce. Pytanie brzmi:
czy istnieje różnica w sposobie montażu / kształcie lusterek pomiędzy rocznikiem 94 a 93? zamawiając części z netu nie chciałbym narobić sobie niepotrzebnych kosztów :) a zauważyłem że część producentów robi rozróżnienie na te dwa roczniki.

Awatar użytkownika
skoch84
pisarz
pisarz
Imię: Staszek
województwo: wielkopolskie

Post autor: skoch84 » ndz 06 paź 2013, 12:06

To zależy który masz model RC36I, czy RC36II. Różnią się wizualnie więc łatwo je rozpoznać
Almera N15 GA14DE '98
Honda VFR 750 RC36I '91

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » ndz 06 paź 2013, 13:49

Lusterka w obu modelach są takie same /zamienne/ 8)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
coshuu
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: coshuu » ndz 06 paź 2013, 14:40

:D Skoch84
Różnią się wizualnie więc łatwo je rozpoznać
figaro
w obu modelach są takie same /
:) jak pisałem :) nie wiem co to dokładnie jest :P podobny problem miał kolega z bmw e36 cabrio z końca produkcji. niby nadal e36 ale cała wiązka elektryczna, komputer i podpęcie jak w bmw e46 :] no i kilka detali się różniło co sprawiało że przy każdej naprawie musiał kilka razy sprawdzać co ma kupić

jest to rocznik produkcji 94 ale wszystko wskazuje ze jest to model do 93 roku :) viewtopic.php?f=33&t=18903

Mam rozumieć ze lusterka różnią się detalami ale sposób montażu jest taki sam (rostaw śrub itp) więc zamienne montowanie jednego i drugiego jest możliwe?

Awatar użytkownika
puzon
klepacz
klepacz
Imię: Piotr
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: puzon » ndz 06 paź 2013, 14:49

coshuu pisze:Mam rozumieć ze lusterka różnią się detalami ale sposób montażu jest taki sam (rostaw śrub itp) więc zamienne montowanie jednego i drugiego jest możliwe?
Lusterka te nie różnią się detalami po prostu są identyczne W modelach VFR z roczników 92-99 trzy kolejne modele mają te same lusterka a co za tym idzie ten sam rozstaw śrub. Przynajmniej tak mi się wydaje po obserwacjach i doświadczeniach z lusterkami.

Awatar użytkownika
figaro
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Tomasz
województwo: pomorskie

Post autor: figaro » ndz 06 paź 2013, 17:43

skoch84 pisze:To zależy który masz model RC36I, czy RC36II. Różnią się wizualnie więc łatwo je rozpoznać

Te detale [o ile musimy się bawić w tego rodzaju szczegóły] to:
lusterka oryginalne /fabryczne hondowskie/ mają grubszy rant przy lustrze;
zamienniki nieoryginalne /dostępne np: na allegro/ mają cieńszy rant przy lustrze;
poza tym nie różnią się wizualnie niczym, co widoczne jest na pierwszy rzut oka;
oryginały kosztują [dostępne wyłącznie w serwisie Honda] ok. 559 zł - http://czescihonda.motorista.pl/konto/koszyk
zamienniki kosztują od 60 zł w górę;
oba lusterka mają identyczne rozstaw śrub mocujących do ramy stelaża;
oba lusterka zapewniają taki sam kąt widzenia z tyłu za motocyklem.

Twój motocykl mógł zostać albo wyprodukowany, albo sprzedany w roku 94.
W ubiegłych latach honda często, przez bardzo krótki czas [kilka, najwyżej kilkanaście tygodni] wypuszczała jednocześnie dwa modele [starszy i nowy], [szczególnie jeżeli model schodzący z linii produkcjyjnej cieszył się zainteresowaniem] wygaszając jednocześnie produkcję starego modelu.
Na rynku można bez problemu spotkać RC24/2 i RC36/1 z tego samego 1990 roku.
Z tego co wiem, za granicą wpisywana jest w dokumenty wyłącznie data sprzedaży, więc sprawa jest prosta.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
coshuu
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: coshuu » ndz 06 paź 2013, 19:26

Dziękuję ;) Wasze odpowiedzi w pełni wyczerpaly temat ;) :bye

ODPOWIEDZ