kosz sprzęgłowy- pytanie
- kruhy
- klepacz
- Kontakt:
kosz sprzęgłowy- pytanie
jak w temacie. Przy dokręcaniu tarcz sprzęgłowych do kosza sprzęgłowego przesadziłem z siłą dokręcania jednej śruby(jednej z tych ze sprężynami) czego efektem było urwanie główki śruby. Gwint pozostał w koszu sprzęgłowym. Chciałem nawiercic ten gwint i wykręcic wykretakiem, ale gwint przy wierceniu wkręcił się bardziej , na tyle głęboko, że nową śrubę da się bez problemów przykręcic w miejsce starej. Tylko teraz pojawia się pytanie, jeśli zostawie to tak jak jest, to czy ten gwint nie wleci dalej za kosz i nie narobi bałaganu? Niestaty nie dysponuje kluczem aby go zdjąc i się upewnic. Jeśli ktoś sciągał cały kosz może pamięta, czy wypustki kosza do których przykręca się śruby dociskające sprężyny są z 2 strony zaslepione czy z przelotem do wnętrza silnika?
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
Mam w garażu stary kosz który kiedys wymieniłem, poszedłem sprawdzić ale niestety nie mam tego elementu w który wkręca się sruby o które pytasz. W serwisówce widzę że jest to jednolity odlewany, aluminiowy element-na Twoim miejscu bałbym sie o to samo i dlatego ściągnąłbym to-to żeby sie upewnić i przy okazji wydostać resztę tej urwanej śruby. Do odkręcenia centralnej nakrętki łatwo zrobisz klucz (kiedys opisywałem na forum jak), wypadałoby tylko potem zastosować nową przy montażu, choć szczerze mówiąc kołnierz do zagniecenia na frezie wałka jest na całym obwodzie nakrętki, więc stara może sie jeszcze nadać...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- lukaszolszowka1
- zadomowiony
- Imię: Łukasz
ja bym zrobił tak.....jeżeli ta urwana śruba nie wychodzi nigdzie i nie zawadza to ją kernerem<punktakiem > rozklep w środku, będziesz miał pewność że się nie wykręci, tylko teraz jest jeszcze takie pytanie czy sprzęgło powinno być wyważone, a wydaje mi się że tak, to w tym wypadku musiał byś ją wyciągnąć .....bo taka niewielka różnica tej śrubki może narobić kłopotów ta przecież są ogromne obroty, co reszta o tym myśli?
- Yaco
- klepacz
- Imię: Jacek
- Kontakt:
Weź suwmiarkę i sprawdź jaka jest głębokość któregokolwiek z wolnych otworów. Będziesz wiedział czy są przelotowe... Ja bym jednak tego nie zostawiał, właśnie z uwagi na wyważenie kosza. Tam chyba są nawet ponawiercane specjalne otwory, którymi podczas produkcji wyważają elementy sprzęgła 
Ew. poszukaj czegoś w tym typie: http://allegro.pl/item926233216_wiertla ... _lewe.html

Ew. poszukaj czegoś w tym typie: http://allegro.pl/item926233216_wiertla ... _lewe.html
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka
- kruhy
- klepacz
- Kontakt:
jako że wyjeżdżam na tydzień i nie chciałem żeby silnik stał "otwarty", zalałem nowym olejem. Po powrocie zrobie jak radzicie. Lewe wiertła spoko sprawa, gdybym miał je od razu
Teraz nie wiem czy pomogą. Podejrzewam, że zostanie rozwiercenie śruby w mak, jęsli okaże się że kosz jest z drugiej strony zaślepiony.
Ale skoro to takie ważne to pasuje wymienic też komplet identycznych nowych śrób
Life is brutal

Ale skoro to takie ważne to pasuje wymienic też komplet identycznych nowych śrób

Life is brutal
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]
Zanim śrubę rozwiercisz w mak, nawierć ją małym wiertłem , lekko wbij w otwór śrubokręt płaski(nie za ciasno ponieważ rozpęczysz śrubę i będzie za duży opór by ją wykręcić) ,polej gwint czymś tłustym(może być penetrant) i spróbuj odkręcić .Możesz użyć też lewych wykrętaków stożkowych,ale czasem przez wkręcanie właśnie zakleszczają bardziej śrubę.