Stuki
Stuki
Zakladam kolejny temat z oklepanej juz serii stukow w silniku. Objawy u mnie sa nieco inne:
- stuki sa slyszalne niezaleznie od tego czy sprzeglo jest wcisniete czy nie
- dzwiek porownalbym do uderzania malym mloteczkiem w rame (metaliczny)
- wibracje sa na tyle spore, ze widze je na zbiorniku
- temperatura silnika nie gra tutaj roli, czasem stuka na zimnym a czasem na cieplym
- nie jest to przypadlosc stala, raczej 10% czasu, ale ostatnio sie nasila
Podjechalem z tym raz do serwisu. Jak podszedlem z mechanikiem i uruchomilem silnik stukow juz nie bylo. Mechanik zasugerowal ze moze to byc wina swiecy, ktora nie zawsze pali i ze trzebaby je wymienic.
Chce Was kolegow z forum zapytac o opinie zanim sie zabiore za swiece. Moze juz ktos tez walczyl z takimi objawami.
- stuki sa slyszalne niezaleznie od tego czy sprzeglo jest wcisniete czy nie
- dzwiek porownalbym do uderzania malym mloteczkiem w rame (metaliczny)
- wibracje sa na tyle spore, ze widze je na zbiorniku
- temperatura silnika nie gra tutaj roli, czasem stuka na zimnym a czasem na cieplym
- nie jest to przypadlosc stala, raczej 10% czasu, ale ostatnio sie nasila
Podjechalem z tym raz do serwisu. Jak podszedlem z mechanikiem i uruchomilem silnik stukow juz nie bylo. Mechanik zasugerowal ze moze to byc wina swiecy, ktora nie zawsze pali i ze trzebaby je wymienic.
Chce Was kolegow z forum zapytac o opinie zanim sie zabiore za swiece. Moze juz ktos tez walczyl z takimi objawami.
- jordan23
- pisarz
- Imię: Krzysztof
- Kontakt:
też mnie to ostatnio stuka .. takie dziwne metaliczne "brzęczenie" i się czasem nasila czasem troszkę mniej to słycha głownie u mnie tak na 2i 3 biegu przy 5tys najbardziej hałasuje i też nie wiem cóż to .. czy skrzynia czy pierścienie czy jaki diabeł siarczysty
dałem się przejechać ostatnio Vasylovi i stwierdził ze to łańcuszek pompy oleju się wyciągnął i trzodzi i że nie wpływa to na żadne podzespoły w żaden krzywdzący sposób ale mimo to brzęczy.. i wydaje mnie się że to jednak nie to bo jest coraz głośniejsze

Vfr Rulezz!!
..DUM SPIRO SPERO !!
..DUM SPIRO SPERO !!
- Vermilion
- klepacz
- Imię: Adam
- województwo: wielkopolskie
Widzę, że największy problem ze stukaniem mają RC 36 z serii II
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila
- orzyl
- klepacz
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
wykręć swiece i dla świętego spokoju przekręć wtedy rozrusznikiem, tak żeby w razie czego coś miało możliwość wypaść z cylindra ale nic nie wpaść. Miałem kiedyś tak że dostało mi się coś do cylindra, na moje nieszczescie był to wałeczek od łańcuszka rozrządu, stanął w pionie i zablokował możliwość ruchu tłoka. zanim zablokował też waliło. może coś takiego u Ciebie nie występuje, ale nic nie zaszkodzi jak przewietrzysz garki bez świec, oczyść dokładnie świece i wkręć je poprawnie. (dla dociekliwych, ten zablokowany silnik to nie od VFR
)

Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...
- grzegrzol
- pisarz
- Imię: grzegorz
W mojej pierwszej rc36I miałem podobnie, było to takie metaliczne "cykanie". Radziłem się angielskich mechaników bo myślałem, że to zawory klepią, ale powiedzieli, co bym się nie przejmował(że to nie zawory). Przejeździłem tym motocyklem jeszcze 80 tyś km w 3 lata i przed i po regulacjach zaworów cykał tak samo. Ktoś mi kiedyś powiedział, że to "cykanie" to zazębiające się koła rozrządu, ale jakoś nie jestem przekonany.
RZEŹNIK ZE SHROPSHIRE