Stuki w silniku

INTERCEPTOR
Imię: Ariel
Kontakt:

Stuki w silniku

Post autor: INTERCEPTOR » ndz 08 mar 2009, 17:40

Witam kupiłęm vfr 800 z 98 r wczesniej jeździłęm rzędówką i niewiem które odgłosy są wskazane a które zwiastują coś poważnego. Zauważyłem że przy dodawaniu gazu od około 4000 obr z silnika wydobywa się jakieś stukanie miarowe stukanie troszeczek może metaliczne niknie w okolicach 7000obr. Zdaża się to gdy odkręcę mocno manetke . martwi mnie to gdyż przygode miałem z panewką kiedyś. Mógłby ktoś jakoś pomóc? może podpowiedzieć co to może być, może to zawory, może coś z kolektorem, czekam na wizyte u mechanika ale może miał ktoś jakiś podobny problem. Dodam że najbardziej słychać to na 2 biedu i trzeciem. Ch mam nie mam pojęcia a może mieszka ktoś w moim pobliżu kto ma vfr to byśmy osłuchali swoje sprzęty?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Greg LKR
teksciarz
teksciarz
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Greg LKR » ndz 08 mar 2009, 18:23

A na wolnych obrotach jest cicho? U mnie przykładowo dosyć głośno klikają zawory a niby wszystkie się mieszczą w normie... Jeśli miał byś możliwość to może nagraj jakiś filmik do odsłuchu, to zapewne dużo by pomogło...

Awatar użytkownika
Shoov
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Shoov » ndz 08 mar 2009, 19:04

RADY I PORADY - Wszelkie problemy nie związane z mechaniką... to jedno.

Drugie to powiedz mi czy czytales te tematy czy nie:

viewtopic.php?t=315&highlight=stuki
viewtopic.php?t=3363&highlight=stuki+cykanie
viewtopic.php?t=3018&highlight=stuki+cykanie
viewtopic.php?t=3734&highlight=stuki

?

INTERCEPTOR
Kontakt:

Post autor: INTERCEPTOR » pn 09 mar 2009, 10:35

Czytałem wszystko ineczej bym nie zakładał tematu.
Przed chwilą dzwoniłem do mechanika postraszył mnie że jeśli zaczyna stukać w okolicaach od 4tys obr to pewnie panewka. szlak by mnie trafiłjeśli to prawda. Pogoda na razie nie pozwala pojechać do mechanika zeby sie przejechał. Czy to możliwe, czy często w vfr-kach się to zdaza ze panewka poszla?
Na wolnych obrotach nic nei wali, nei stuka nie rzęgoli nawet jak się przygazuje, za to przy obciążeniui na zapuiętym biegu w czasie jazdy to( nie głośno )ale wali przy przyśpieszaniu:-( Ciężko to nagrać bo to w czasie jazdy sięobjawia. Ale motor ma moc nei słabnei ani nic. nie mam pojęcia co to moze byc.

Gienio
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Gienio » pn 09 mar 2009, 10:41

INTERCEPTOR pisze:czy często w vfr-kach się to zdaza ze panewka poszla?
my znamy tylko przyklad Juniora ktoremu panewka padla, wiec marne szanse na taka awarie, w koncu troche ludzi sie tu przewija, no ale...

INTERCEPTOR
Kontakt:

Post autor: INTERCEPTOR » czw 12 mar 2009, 22:35

W zasadzie byłęm u 3 mechaników nic nei wykryli zabardzo a co najważniejsze wykluczyli panewke. Myśle że ze spokojnym sercem moge poczekać do jakieegoś spotkania żeby ktos z was sie nia bujnął i ocenił. ale juz jestem spokojniejszy.
Pozdro 800

ODPOWIEDZ