Brak mocy powyżej 4000 obr./min. VFR 800
Brak mocy powyżej 4000 obr./min. VFR 800
Witam. Przedwczoraj uporałem się z jednym problemem a tu pojawia się następny. Pogoda w tym tygodniu rozpieszcza motocyklistów, ja rozkoszuję się jazdą nowym nabytkiem. Problem polega na tym, że silnik powyżej 4000 obr/min. ciągnie bardzo ospale niekiedy szarpiąc. Na 6 biegu ciężko jest rozpędzić motocykl. Mój motocykl to RC 46 z 2000 roku z automatycznym ssaniem. Chciałbym zaznaczyć że mam uszkodzony termostat przez co temp. silnika oscyluje w okolicach 50 stopni. Być może dawka paliwa jest zmieniona? Jeżeli ma ktoś jakieś pomysły chętnie się z nimi zapoznam.Podrawiam
Daniel dzięki za zainteresowanie. Z tego co widzę to masz VFR 800 z 98 roku, taki motocykl przynajmniej zapisany jest w twoim profilu. Z tego co wiem to VFR z 98 roku ma ssanie ręczne a moj z 2000 roku ssanie automatyczne. chodzi mi to że silnik niedogrzany pracuje cały czas na ssaniu jeżeli jest ono automatyczne. Jeżeli ssanie jest ręczne możesz je wyłączyć w każdym momencie. Nie wiem czy mój kierunek poszukuwań jest prawidłowy ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. Wymieniłem świece zapłonowe, zrobiłem synchronizację układu zasilania, skontrolowałem stan filtra powietrza. Co dalej?
- mario_blues
- pisarz
- Imię: Mariusz
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
jak masz 50 st.C to już na bank nie masz ssania załączonego, także to nie tutaj jest problem - Daniel ma rację. Niedogrzany silnik to jedno - ssanie załączane jest na max kilkadziesiąt sekund po rozruchu - i to jest inna historia. Pisałeś cos o zmienionej dawce paliwa - może zapchany filtr Ci ją zmienia 
pozdrawiam

pozdrawiam
- michał RC 46
- pisarz
- Imię: Michał
- województwo: lubelskie
- bialy-murzyn
- klepacz
- endialdi
- pisarz
- Imię: Robert
- województwo: małopolskie
W ostatnio też zauważyłem u mnie podobne objawy. Był stasznie mułowaty zwłaszcza powyżej 4 tys obrotów. Po moich oględzinach i radach kolegów wielce prawdopodobne jest że nie pali mi na jeden gar. Świece juz mi dostarczono wiec niedługo będe wymieniał i napisze co i jak.
P.S. Przejedz sie trochę i sprawdź czy wszystkie kolektory sa gorące. U mnie jeden jest zimny.
P.S. Przejedz sie trochę i sprawdź czy wszystkie kolektory sa gorące. U mnie jeden jest zimny.
"Burn rubber not your soul"