REMONT SPRZĘGŁA VFR 750
- Tomekgaz
- Imię: Tomasz
- województwo: zachodniopomorskie
REMONT SPRZĘGŁA VFR 750
Witam Wszystkich SPALINOWCÓW.Mam problem,podejrzewam sprzeglo.Jak odkręce dobrze manete,czuje jakby sie ślizgało.Silnik wkręca sie na obroty,ale moto nie przyspiesza jak dawniej.Przymierzam sie do wymiany tarcz.Prosze o wskazówki,jak sie do tego zabrac,na co zwrócic uwagę...Jeszcze sie do niej nie dobieralem,nie chciałbym czegoś spaprac...JAKICH NARZĘDZI BĘDĘ POTRZEBOWAŁ? Z góry dzięki za każdą poradę.pozdrawiam HONDA VFR 750 1994r
"MOTUR BYŁ,MOTUR JEST,I MOTUR BĘDZIE..."
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Re: REMONT SPRZĘGŁA VFR 750
Przerabiałem ten temat u siebie, potrzebujesz:
-klucz nasadowy 8mm (pokrywa) i 10mm (kosz)
bez dynamometrycznego nie podchodź, są tam małe momenty dokręcenia śrub.
potrzebujesz jeszcze suwmiarki, musisz pomierzyć tarcze cierne sprzęgła i metalowe przekładki, jeśli będą trzymać wymiar to zostaw, sprężyny podobnie - trzymają minimalny wymiar to zostaw, aczkolwiek nie jest to drogi wydatek i warto wymienić sprężyny (ok. 50zł).
jeśli tarcze i przekładki będą od, to wymocz przekładki w benzynie ekstrakcyjnej, oraz zmatuj metalowe przekładki papierem ściernym 180.
wszystko złóż do kupy, i nie stawiaj na gumę ze sprzyngła
-klucz nasadowy 8mm (pokrywa) i 10mm (kosz)
bez dynamometrycznego nie podchodź, są tam małe momenty dokręcenia śrub.
potrzebujesz jeszcze suwmiarki, musisz pomierzyć tarcze cierne sprzęgła i metalowe przekładki, jeśli będą trzymać wymiar to zostaw, sprężyny podobnie - trzymają minimalny wymiar to zostaw, aczkolwiek nie jest to drogi wydatek i warto wymienić sprężyny (ok. 50zł).
jeśli tarcze i przekładki będą od, to wymocz przekładki w benzynie ekstrakcyjnej, oraz zmatuj metalowe przekładki papierem ściernym 180.
wszystko złóż do kupy, i nie stawiaj na gumę ze sprzyngła

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- Tomekgaz
WIELKIE DZIĘKI KOLESZKO,TO JEST MOJ PIERWSZY JAPAN,WIEC KAZDA RADA JEST NA WAGĘ BENZYNY
MOTUR BYŁ,MOTUR JEST I MOTUR BEDZIE...POZDRO!

- Fakir
- klepacz
spoko, mi na zimnym się ślizgało, a na rozgrzanym wszystko ok.
teraz jest jak byc powinno, tylko musze jeszcze zainwestowac w stalowy oplot do sprzegła
teraz jest jak byc powinno, tylko musze jeszcze zainwestowac w stalowy oplot do sprzegła

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
uzasadnij to logicznie, proszęFakir pisze: musze jeszcze zainwestowac w stalowy oplot do sprzegła

VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- Tomekgaz
MAM JESZCZE JEDNO PYTANIE,W SUMIE POWINIENEM OD NIEGO ZACZĄC: Z KTÓREJ STRONY JEST KOSZ SPRZĘGŁOWY?
- figaro
- ostry klepacz
- województwo: pomorskie
Z prawej 

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Tomekgaz
hee...dziękówka(chcialem się tylko upewnic
)

- Fakir
- klepacz
Otóż moja VFR'ka jest z 97 roku, jak wiadomo przewody hamulca i sprzęgła są gumowe i często bywa że z upływem czasu "pęcznieją" przy podaniu ciśnienia - wduszenie klamki.olo pisze:uzasadnij to logicznie, proszęFakir pisze: musze jeszcze zainwestowac w stalowy oplot do sprzegła
a że efekt "pęcznienia" daje się bardziej we znaki, kiedy przewód jest nagrzany, to u mnie objawia się tym że sprzęgło "ciągnie" kiedy klamka jest wduszona i kiedy przewód jest rozgrzany - nie koniecznie kiedy sprzęgło jest rozgrzane.
po prostu po zastosowaniu twardszych sprężyn, taki oto efekt się dzieje

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
-
- Imię: Łukasz
Pooomooocyyy !! Moja Pszczółka ktora mam od maja juz mnie zawiodła.. Pojechałem na wioske troche poszalec. W czasie rozpedzanie a mialem dopiero koło stowki nagle kompletnie przestała ciagnac. Myslałem ze to moze skrzynia ale jak podniose tył i wrzuce bieg to koło reaguje i sie cos tam kreci. Moglby mi ktos cos doradzic ?? To jest moj pierwszy motor i naprawde sie w nim zakochałem xD Az serce sie kraje jak taka smuutna stoi
VFR 750 RC 32 z 94`

- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
spuść olej ,zdejmij dekiel sprzęgła ,wrzuć jakiś bieg i przepchnij motocykl, sprzęgło powinno sie kręcić co dalej ?????????? jak napiszesz co sie kreci a co nie 

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- emil
- stary wyjadacz
- województwo: śląskie
rc32? zrób jak Peter mówi, poczekamy.
Fakir.. może warto płyn częściej zmieniać, z racji właśnie takiej, że jest inna temp. i szybciej ciemnieje
ale jak tam chcesz.
Fakir.. może warto płyn częściej zmieniać, z racji właśnie takiej, że jest inna temp. i szybciej ciemnieje

-
Troche Hu**** teraz do pracy chodze ale jutro mam nadzieje sie za to zabrac chocby to mialo byc w srodku nocy
P

-
rozebralem ten dekiel i wszystko sie wyjasnilo. olej nie byl jeszcze w najgorszym stanie ale 3 takie te plytki w sprzegle kompletnie nie maja takiej tej nie wiem jak to nazwac otuliny. Reszta jak nowa.. musze kupic caly komplet czy mozna to gdzies dygnac pojedynczo ??
- *Rafi*
- Imię: Rafał
- województwo: śląskie
Witam,
1. Panowie mam pytanie jakie są nominale wymiary dopuszczalne dla sprzęgła(tarcze / przekladki / sprezyny) - w wielu watkach znalazlem wartości ale to wszystko było dla wersi 800
a dla 750 niestety nigdzie nie znalazłem, dodam jeszcze że w manualu z vfr750 w zakładce sprzegło też nie widzę wartośći :
Moje wymiary
Tarcze: 8x 3mm , 1x 2.95mm
Przekładki: 8x 2mm
Spreżyny: 42.4mm , 42.3mm , 42.4mm , 42.6mm , 42.4mm
2. kolejne pytanie to w linku poniżej wrzuciłem przkładki do weryfikacji czy należy je wymieniać czy wystarczy zmatowić. Dodam że są proste i wszystkie w jednym wymiarze. Dodatkowo też filmik z luzem kosza sprzegłowego - też proszę o weryfikacje
https://www.dropbox.com/sh/o8nkhkb7jy73 ... _aV3a?dl=0
3. Pytanko o kostkę ze zdjęcia z linku powyżej. Kostka jest przegrzana i raczej do wymiany, pytanie gdzie można taką kupić i z czego wogole jest ta kosta.
bardzo dziękuje za odp
1. Panowie mam pytanie jakie są nominale wymiary dopuszczalne dla sprzęgła(tarcze / przekladki / sprezyny) - w wielu watkach znalazlem wartości ale to wszystko było dla wersi 800

Moje wymiary
Tarcze: 8x 3mm , 1x 2.95mm
Przekładki: 8x 2mm
Spreżyny: 42.4mm , 42.3mm , 42.4mm , 42.6mm , 42.4mm
2. kolejne pytanie to w linku poniżej wrzuciłem przkładki do weryfikacji czy należy je wymieniać czy wystarczy zmatowić. Dodam że są proste i wszystkie w jednym wymiarze. Dodatkowo też filmik z luzem kosza sprzegłowego - też proszę o weryfikacje

https://www.dropbox.com/sh/o8nkhkb7jy73 ... _aV3a?dl=0
3. Pytanko o kostkę ze zdjęcia z linku powyżej. Kostka jest przegrzana i raczej do wymiany, pytanie gdzie można taką kupić i z czego wogole jest ta kosta.
bardzo dziękuje za odp