wymiana oleju rc46
-
- zadomowiony
- Imię: Sebastian
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
wymiana oleju rc46
Witam Wszystkich
Wymieniałem olej w mojej vfr w ten weekend (robiłem to pierwszy raz w tym moto, we wcześniejszym oddawałem zawsze do mechanika), i zdziwił mnie fakt że po wymianie i zalaniu nowego oleju po odpaleniu moto olej znowu przybrał ciemny kolor. Czy tak powinno być?? czy nie powinien olej mieć na początku ten sam kolor jak nowy??
Poza tym po zimie w vfr po odpaleniu i nagrzaniu silnika falują obroty na biegu jałowym tak +/- 100-200 obr. Co może być tego przyczyną?? z tego co pamiętam to na wiosnę falowanie było prawie nie zauważalne.
pzdr
Seba
Wymieniałem olej w mojej vfr w ten weekend (robiłem to pierwszy raz w tym moto, we wcześniejszym oddawałem zawsze do mechanika), i zdziwił mnie fakt że po wymianie i zalaniu nowego oleju po odpaleniu moto olej znowu przybrał ciemny kolor. Czy tak powinno być?? czy nie powinien olej mieć na początku ten sam kolor jak nowy??
Poza tym po zimie w vfr po odpaleniu i nagrzaniu silnika falują obroty na biegu jałowym tak +/- 100-200 obr. Co może być tego przyczyną?? z tego co pamiętam to na wiosnę falowanie było prawie nie zauważalne.
pzdr
Seba
- wasyl
- stary wyjadacz
- Imię: Daniel
- Kontakt:
sebaadampol, falowanie obrotów to w VFR norma.
A co do oleju to nie przejmuj się tym,zmienił kolor gdyż to nie jest zalanie na czysty silnik. Pewnie zostało tam trochę starego i się zmieszało. Jak byś spuścił trochę oleju było by to zauważalne bardziej że ma czystszy kolor.
A co do oleju to nie przejmuj się tym,zmienił kolor gdyż to nie jest zalanie na czysty silnik. Pewnie zostało tam trochę starego i się zmieszało. Jak byś spuścił trochę oleju było by to zauważalne bardziej że ma czystszy kolor.
Jestem skromnym człowiekiem-a o swojej skromności mogę godzinami napierd.....
Nigdy nie jeździj szybciej, niż potrafi latać Twój anioł stróż !!!
Nigdy nie jeździj szybciej, niż potrafi latać Twój anioł stróż !!!
- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
Re: wymiana oleju rc46
miałem to samo w poprzedniej, nie przejmuje się tym, ponieważ kilometry w silniku narobiły swoje. Chociaż teraz w nowej po 5tyś km zmieniłem na nowy i zlałem 300V jeszcze zielony.....widać jak poprzedni właściciel bardzo mocno dbał o ten silnik. Perełeczka w środkusebaadampol pisze:Witam Wszystkich
serwisówka nawet mówi, że - + 100 obr/min jeśli więcej to zrób synchro wtrysku (jeśli uważasz, że zawory nie były sprawdzane lub ustawiane długi okres czasu sprawdziłbym zawory i zrobił synchro) ale falowanie to normalne w VFR. Taki wałsebaadampol pisze: falują obroty na biegu jałowym tak +/- 100-200 obr.

pzdr
Seba
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- brylek22
- klepacz
co sądzicie o płukance silnika przed wymianą oleju?
np. czymś takim;
http://allegro.pl/liqui-moly-super-pluk ... 54089.html
np. czymś takim;
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Podpinam się do pytania ale z tym: http://allegro.pl/liqui-moly-plukanka-s ... 44769.htmlbrylek22 pisze:co sądzicie o płukance silnika przed wymianą oleju?
np. czymś takim;
- Damo 88
- klepacz
Osobiście odpuścił bym tę metodę jest tam info. że nie powoduje rozszczelnień . Ale jak ma usuwać cały syf to i ewentualny nagar zdejmie .
Jeżeli naprawdę chcesz się pozbyć szkodliwego osadu to Zdejmij Miskę a zobaczysz że ten osad nawet rewelacyjny płyn nie dał by rady . Przy myciu miski użyłem benzyny , Wiesz mi polanie lub przepłukanie nic nie da musisz użyć pędzelka ( W plastikowej Obwódce ) inaczej nic nie zdziałasz . Opisuję dokładnie metodę czyszczenia abyście mieli świadomość że te środki za wiele nie zdziałają .
No ewentualnie zalej najtańszym olejem w roli płukanki nie dolewaj nic zawsze pozostaną środki myjące z jakiegoś płynu do Płukania Naczyń
co mogą szkodliwie Działać na silnik , choć zapewne producent zaprzeczył by tej Opinii .
Jeżeli chcesz Mieć zrobione Porządnie Zrób to Sam .
Jeżeli naprawdę chcesz się pozbyć szkodliwego osadu to Zdejmij Miskę a zobaczysz że ten osad nawet rewelacyjny płyn nie dał by rady . Przy myciu miski użyłem benzyny , Wiesz mi polanie lub przepłukanie nic nie da musisz użyć pędzelka ( W plastikowej Obwódce ) inaczej nic nie zdziałasz . Opisuję dokładnie metodę czyszczenia abyście mieli świadomość że te środki za wiele nie zdziałają .
No ewentualnie zalej najtańszym olejem w roli płukanki nie dolewaj nic zawsze pozostaną środki myjące z jakiegoś płynu do Płukania Naczyń

Jeżeli chcesz Mieć zrobione Porządnie Zrób to Sam .
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .
- brylek22
- klepacz
na rozpuszczenie osadu z dna miski się nie nastawiam,
ale na zobojętnienie kwasów, przeczyszczenie kanałów olejowych
to są główne cele jakie bym stawiał takiej płukance
z drugiej strony dzisiejsze oleje same w sobie posiadają dodatki myjące i neutralizujące kwasy dla tego się zastanawiam czy zalać taka płukankę czy sobie ją odpuścić
ale na zobojętnienie kwasów, przeczyszczenie kanałów olejowych
to są główne cele jakie bym stawiał takiej płukance
z drugiej strony dzisiejsze oleje same w sobie posiadają dodatki myjące i neutralizujące kwasy dla tego się zastanawiam czy zalać taka płukankę czy sobie ją odpuścić
- michał RC 46
- pisarz
- Imię: Michał
- województwo: lubelskie
- ivan
- klepacz
- Imię: Mariusz
Ja tam pierwszy raz słyszę żeby stosować jakieś płukanki przy wymianie oleju. Jeżeli nawet coś jest w silniku to jeśli to nie wyleci z gorącym olejem to czym to trzeba płukać żeby puścił ten syf... No może bym się zastanowił nad tym jakbym miał podejrzenia że olej był niezmieniany od dłuższego czasu (tzn. olej by był ostro przepalony) a dodatkowo wraz z olejem leciałby jakiś syf.
A tak trochę OT: Ostatnio zmieniałem płyn chłodniczy i układ płukałem wodą destylowaną i nie zauważyłem nic niepokojącego (oprócz resztek płynu który nie zleciał przy spuszczaniu) a więc następnym razem chyba odpuszczę takie płukanie.
A tak trochę OT: Ostatnio zmieniałem płyn chłodniczy i układ płukałem wodą destylowaną i nie zauważyłem nic niepokojącego (oprócz resztek płynu który nie zleciał przy spuszczaniu) a więc następnym razem chyba odpuszczę takie płukanie.
- Tomek Grudziądz
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: kujawsko-pomorskie