Moja Fiftieth Zgasła i kuniec

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz
Imię: Bartłomiej
województwo: podlaskie

Re: Moja Fiftieth Zgasła i kuniec

Post autor: Słowiu » czw 09 maja 2013, 17:47

Ale nie główny pali tylko ten który jest odpowiedzialny za niego czyli 10A w pudełku z bezpiecznikami,jak zmostkować ten czujnik które kabelki bo z wtyki wychodzą 3 a ja z elektryki jestem bardZo lewy
Codziennie spotykam wariatów pędzących na łeb na szyję.Czasami naprawdę trudno ich dogonić...

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » czw 09 maja 2013, 20:27

Opcja jest teraz tego typu.Wyjąłem ten czujnik przechyłu,potrząsłem nim bo może się gdzieś zawiesił,założyłem i dalej wybija bezpiecznik odpowiedzialny za niego.Co się takiego mogło stać podczas tego przechyłu to nie wiem ;/ Przecież nawet moto nie dotknął ziemi,tylko oparł się o lusterko i lekko zadarł nóżką ale przeczyściłem wszystko,rozebrałem wtyczke od niej i jest ok,przewody pod czachą też wyglądają ok ;/ Przecież nie przetarł by się nagle przewód żaden chyba że szczur przegryzł ;p
Aha zaobserwowałem że podczas bujania na boki nie wyłączyło silnika,dopiero jak docisnąłem przód,już się ucieszyłem że wytarczyło ruszyć czujnik
Miał ktoś coś podobnego?
Codziennie spotykam wariatów pędzących na łeb na szyję.Czasami naprawdę trudno ich dogonić...

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: wielkopolskie

Post autor: Fakir » czw 09 maja 2013, 20:57

Który dokładniej wywala bezpiecznik? jaki ma amperaż i jak jest opisany?

Czujnik przechyłu (engine stop sensor) jest powiązany z engine stop relay oraz z fuel cut relay, są to przekaźniki które wyłączają dopływ paliwa (pompę) i zatrzymują silnik kiedy czujnik wykryje przechył, sprawdź złącza tych przekaźników czy nie są zaśniedziałe, przekaźniki powinny być gdzieś w okolicy czujnika przechyłu. Do tych przekaźników dochodzą cztery przewody koloru:
Fuel cut relay - braz/czarny, czarny/biały, czarny/biały, braz
engine stop relay - czerwony/pomarańcz, czarny, czarny/biały, czarny/różowy.

wszystko jest w schemacie elektrycznym w serwisówce :wink:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz

Post autor: Fakir » czw 09 maja 2013, 21:01

aaa i bezpiecznik który jest odpowiedzialny za sensor przechyłu, jest także odpowiedzialny za przekaźnik rozrusznika,
sprawdź czy przypadkiem jakaś kostka nie poluzowała się przy przekaźniku rozrusznika - powinien być w okolicy akku.
sprawdź też wiązkę od przełączników na kierownicy, czy gdzieś przypadkiem nie jest przytarta.
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » czw 09 maja 2013, 21:21

Fakir dzięki bardzo za fachową doradę.Postaram się ją dobrze wykorzystać :)
Wywala bezpiecznik 10Amper i jest on jeszcze od stopu kierunków i właśnie od chyba czujnika jeżeli POSiTiON oznacza właśnie ten czujnik.Co do przekaźników to chodzi pewnie o te co na załączonym przeze mnie zdjęciu są po bokach tego czujnika tak? Je odpiąć i przeczyścić?Sprawdzę jeszcze przy rozruszniku i przy kierownicy :)

Awatar użytkownika
Fakir
klepacz
klepacz

Post autor: Fakir » czw 09 maja 2013, 21:26

Słowiu pisze:Co do przekaźników to chodzi pewnie o te co na załączonym przeze mnie zdjęciu są po bokach tego czujnika tak? Je odpiąć i przeczyścić?
nie wiem czy to są dokładnie te, dlatego napisałem kolory przewodów jakie dochodzą do tych przekaźników, po kolorze je poznasz :P
jak styki będą zaśniedziałe to psiknij "kontakt spray'em" albo wd40
Słowiu pisze:Wywala bezpiecznik 10Amper i jest on jeszcze od stopu kierunków i właśnie od chyba czujnika jeżeli POSiTiON oznacza właśnie ten czujnik
wywala bezpiecznik od oświetlenia, a position to światła pozycyjne, czyli całkiem inny
ale szukaj szukaj :wink:
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » czw 09 maja 2013, 22:16

Ale dlaczego akurat ten ;/ chyba jednak będę potrzebował pomocy elektryka ;/ Coraz dalej odsuwam się od diagnozy z Czujnikiem

Awatar użytkownika
brylek22
klepacz
klepacz
województwo: mazowieckie

Post autor: brylek22 » czw 09 maja 2013, 22:49

Pod czacha są przekazniki świateł i kierunków, Ty musisz sie dostać pod zadupek i z prawej strony motocykla jest na pewno przekaznik od pompy, zobacz czy jak przelaczasz czerwonym pstryczkiem elektrycznymi słychać tam pytanie, steruje nim czujnik przechylu,
Ostatnio zmieniony czw 09 maja 2013, 22:55 przez brylek22, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » czw 09 maja 2013, 22:52

Na 100procent słychać i to nawet jak wywali bezpiecznik.Szukamy dalej ;/

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » czw 09 maja 2013, 23:33

szukaj ;)
a jak znajdziesz to napraw, a potem zacznij się składać na zakrętach, to kulka w czujniku nie przyrdzewieje w jednej pozycji i nie będzie takich jaj ;)

Awatar użytkownika
brylek22
klepacz
klepacz
województwo: mazowieckie

Post autor: brylek22 » pt 10 maja 2013, 06:30

Czyli czujnik przechylu jest sprawny, zresztą on nie wali bezpiecznikow, szukaj po kablach

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » pt 10 maja 2013, 09:49

Szukam szukam,sprawdziłem i niby wszystko ok,styki piękne niczym nie zanieczyszczone,wiązki nie przetarte,nic nie widzę niepokojącego :-/ Daje sobie spokój,w poniedziałek kolega elektryk przyjdzie sprawdzić wszystko

Awatar użytkownika
filipr3
Imię: Filip
województwo: łódzkie

Post autor: filipr3 » ndz 12 maja 2013, 11:56

Mi się wydaje że może tak być że rozłącza zasilanie w razie wypadku czy gleby ale nie powinno palić bezpiecznika, szukaj problemu w instalacji.

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » wt 14 maja 2013, 19:40

No to moto zrobione,okazało się że przy manetce prawej zwieralo na automacie stopu i robiło zwarcie do masy,taki byłem mądry że regulowalem sobie manetke a nie spojrzalem że się izolacja zsunela i dotknęła do masy ;-) Wszystko skrecone,jazda próbna w towarzystwie ThunderRace'a odbyta ;-)

Awatar użytkownika
Słowiu
teksciarz
teksciarz

Post autor: Słowiu » śr 15 maja 2013, 19:07

Panowie jak mi wywaliło kompletnie wszystko,nawet stacyjka nie reaguje na przekręcenie mimo że akumulator podłączony to co to będzie? Regulator napięcia? Kompletnie nic nie działa.Co to może być? Wczoraj wydawało sie że jest już ok ;/

ODPOWIEDZ