Olej do VFR

Panku

Post autor: Panku » pn 18 maja 2009, 16:57

Heloł! Pozwolicie, że odkurzę trochę wątek. Moje pytanie jest następujące... chcę sam wymienić sobie olej i filtr oleju. Zawsze jest ten pierwszy raz. Dlatego proszę Was czy moglibyście opisać mi jak powinna wyglądać prawidłowa procedura wymiany oleju i filtra oleju? Nie chcę po prostu niczego spaskudzić. Wiem, że poprzedni właściciel jeździł na Castrolu GPS 10W40, chcę kontynuować tą tradycję, ale najpierw chciałbym wiedzieć co myślicie o tym oleju? Jaki najlepiej filtr oleju mam kupić? No i ostatnia kwestia... słyszałem, że przed wymianą oleju można użyć jakiegoś preparatu do przeczyszczenia obiegu. Czy to jest prawda i czy warto coś takiego zastosować po kupnie używanego moto? Moja VFR to V-Tec z 2003 roku.

Panku
Kontakt:

Post autor: Panku » pn 18 maja 2009, 17:00

Heloł! Pozwolicie, że odkurzę trochę wątek. Moje pytanie jest następujące... chcę sam wymienić sobie olej i filtr oleju. Zawsze jest ten pierwszy raz. Dlatego proszę Was czy moglibyście opisać mi jak powinna wyglądać prawidłowa procedura wymiany oleju i filtra oleju? Nie chcę po prostu niczego spaskudzić. Wiem, że poprzedni właściciel jeździł na Castrolu GPS 10W40, chcę kontynuować tą tradycję, ale najpierw chciałbym wiedzieć co myślicie o tym oleju? Jaki najlepiej filtr oleju mam kupić? No i ostatnia kwestia... słyszałem, że przed wymianą oleju można użyć jakiegoś preparatu do przeczyszczenia obiegu. Czy to jest prawda i czy warto coś takiego zastosować po kupnie używanego moto? Moja VFR to V-Tec z 2003 roku.

PS sory, ale jestem nowym użytkownikiem i nie śmigam jeszcze po forum tak jak bym chciał, coś mi się walnęło i wpisałem dwa posty... :/ pierwszy jako gość... i nie wiem jak go usunąć :(

Awatar użytkownika
Gregory
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Grzesiek
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Gregory » pn 18 maja 2009, 17:30

Panku, Ja jeżdże na GPS, ale przerzucam się na Motul 5100.
Panku pisze:słyszałem, że przed wymianą oleju można użyć jakiegoś preparatu do przeczyszczenia obiegu.
Ja nic takiego nie używam, po prostu zlewam gorący olej.
Panku pisze:powinna wyglądać prawidłowa procedura wymiany oleju i filtra oleju?
Jest taka sama jak w aucie ;-)
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów

Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.

CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,

Awatar użytkownika
kłopot
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: kłopot » pn 18 maja 2009, 18:05

no wiedz czy ktos moze mi jasno napisac jaki wlac olej do VFR 800 Fi z 98r i 53tys przebiegu :?: bede bardzo wdzieczny

Bor0
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: Bor0 » pn 18 maja 2009, 18:24

kłopot pisze:no wiedz czy ktos moze mi jasno napisac jaki wlac olej do VFR 800 Fi z 98r i 53tys przebiegu
Przedewszystkim wlej olej motocyklowy :) jeśli poprzedni właściciel jeżdził na pełnym syntetyku to kontynuuj tradycje i zalej jakiegos Motula, Castrola lub cos innego jakiejs konkretnej firmy. Vfr'a z '98 nie jest starym motocyklem wiec pelny syntetyk mozesz lac bez obaw. Ja jezdze na Castrolu Power 1 Racing 4t 10W50.

Awatar użytkownika
kłopot
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: kłopot » pn 18 maja 2009, 20:26

Bor0 pisze:
kłopot pisze:no wiedz czy ktos moze mi jasno napisac jaki wlac olej do VFR 800 Fi z 98r i 53tys przebiegu
Przedewszystkim wlej olej motocyklowy :) jeśli poprzedni właściciel jeżdził na pełnym syntetyku to kontynuuj tradycje i zalej jakiegos Motula, Castrola lub cos innego jakiejs konkretnej firmy. Vfr'a z '98 nie jest starym motocyklem wiec pelny syntetyk mozesz lac bez obaw. Ja jezdze na Castrolu Power 1 Racing 4t 10W50.
czyli moge zalac Motula 5100 10W 40 lub 300V poprzedni jezdził na Castrolu 15W 50 ale niewiem czy pełen czy pół syntetyk

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz
Imię: Maciek

Post autor: Szozdul » pn 18 maja 2009, 20:42

Najlepiej najpierw zdejmij owiewki żeby dostać się do filtra oleju i do śruby spustowej. Możesz śrubę spustową delikatnie poluzować ale bardzo delikatnie tak żeby nie ciekło. Później rozgrzewasz moto do temp pracy - ale tez nie do przesady taka normalna temperatura pracy,
- możesz przetestować czy działa czujnik oleju nie gasisz moto i zlewasz olej :D
to żart oczywiście :)

to jak już zgasisz, zlewasz olej przez śrubę spustową - możesz wykręcić korek wlewu będzie szybciej spływał.
później odkręcasz filtr oleju , zakładając nowy pamiętaj o przesmarowaniu olejem uszczelki!
najlepiej odczekać aż spłyną wszystkie krople starego oleju, zakręcasz śrubę wlewasz olej do odpowiedniego poziomu odpalasz moto, gasisz po kilku chwilach i po jakiś 5 minutach sprawdzasz poziom :) proste :)

Panku
Kontakt:

Post autor: Panku » pn 18 maja 2009, 23:25

Aha 8) no ta teraz mamy wszystko jasne. A jaką ilość mam wlać? Mam kupić pojemnik 4 litrowy? Czy mam wlać go tyle żeby poziom w okienku kontrolnym był dokładniew połowie między MIN, a MAX? Dzięki Szozdul za instrukcję ;)

sebcio
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: sebcio » pn 18 maja 2009, 23:57

3,4 l -3,5 zalejesz bedzie dobrze ;-)

Panku
Kontakt:

Post autor: Panku » wt 19 maja 2009, 21:10

OK to juz teraz wszystko wiem :mrgreen: ogromne dzieki ;-)

Awatar użytkownika
ethiel0
teksciarz
teksciarz

Post autor: ethiel0 » ndz 25 paź 2009, 06:55

Witam mam takie male pytanie czy jest sens mieszac/bezpieczne to: olej polsyntetyczny z syntetycznym aby uzyskac wiecej niz te 30% syntetyka w mineralu i lepsze wlasciwosci(poczytalem linki w tym temacie) zostal mi litr syntetyka Castrol Racing 4t 10w40 i mam 4l Castrol GPS 4t 10w40...tak mysle ze nastepnym razem sprobuje syntetyka to chciatlem troche podrasowac polsyntetyk niech jak cos podmyje troche silnik ale nie jestem pewien czy tak sie powinno robic :P w koncu mieszanie samemu a w fabryce to jest roznica hehe mam 4litry polsyntetyka to ten 1l syntetyka zawsze moze poczekac jak cos do nastepnego razu...Ciekawe co na temat mieszania olejow powiecie :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Szozdul
pisarz
pisarz
Imię: Maciek

Post autor: Szozdul » ndz 25 paź 2009, 08:48

Nie powinno się mieszać, jak musisz w awaryjnej sytuacji dolać to wlej o tej samej lepkości i klasach.

Awatar użytkownika
Art
klepacz
klepacz
Imię: Artur

Post autor: Art » ndz 25 paź 2009, 09:53

tu znajdziecie sporo
viewtopic.php?t=5694
Beyond the Grabówek sky

Awatar użytkownika
ethiel0
teksciarz
teksciarz

Post autor: ethiel0 » ndz 25 paź 2009, 23:17

zalalem polsyntetykiem narazie pare tysiecy nie musze sie martwic o olej ;) ale mieszac raczej nie bede

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek
województwo: mazowieckie

Post autor: Diego » ndz 25 paź 2009, 23:18

Szozdul pisze:Nie powinno się mieszać, jak musisz w awaryjnej sytuacji dolać to wlej o tej samej lepkości i klasach.
Ale dlaczego nie mógłby mieszac tych 2 oleii Castrol Racing 4t 10w40 i 4l Castrol GPS 4t 10w40
Przecież dolewa olej tej samej klasy i leje lepsiejszy syntetyk do "gorszego" pólsyntetyka.Będzie miał...."więcej niż półsyntetyka" w swoim moto. :mrgreen:

ODPOWIEDZ