Ocena stanu świec po 1000km //VFR 750 RC1
Ocena stanu świec po 1000km //VFR 750 RC1
Witam nocą
Chciałem podpytać o stan świec po przejechanym 1000km, wcześniej czyszczone gaźniki, synchronizacja, ustawiany skład mieszanki.
Poniżej jeszcze foto starych świec po początkowym ustawianiu składu mieszanki i przejechaniu ~~ 100km stare.
Były zbyt mocno dokręcone ręcznie i zmieniłem je. Wcześniej już były przegrzane ale dogrzało je jeszcze bardziej przez to dokręcanie. Następnie po ostatecznym ustawieniu i przejechaniu 1000km(miasto, wsie, trasa bieszczady, w sumie wszystko- wolno, szybko, b.szybko).
Dzisiaj wykręcone. Dokręcałem 12Nm kluczem, nie miały luzu ale odkręciły się dzisiaj ręcznie. Raczej dam 14-16Nm teraz. Jest według was ok ze składem mieszanki? Ciężko mi stwierdzić samemu bo nie mogłem znaleźć w sieci zdjęć z takim akurat wyglądem żeby się odnieść.
Chciałem podpytać o stan świec po przejechanym 1000km, wcześniej czyszczone gaźniki, synchronizacja, ustawiany skład mieszanki.
Poniżej jeszcze foto starych świec po początkowym ustawianiu składu mieszanki i przejechaniu ~~ 100km stare.
Były zbyt mocno dokręcone ręcznie i zmieniłem je. Wcześniej już były przegrzane ale dogrzało je jeszcze bardziej przez to dokręcanie. Następnie po ostatecznym ustawieniu i przejechaniu 1000km(miasto, wsie, trasa bieszczady, w sumie wszystko- wolno, szybko, b.szybko).
Dzisiaj wykręcone. Dokręcałem 12Nm kluczem, nie miały luzu ale odkręciły się dzisiaj ręcznie. Raczej dam 14-16Nm teraz. Jest według was ok ze składem mieszanki? Ciężko mi stwierdzić samemu bo nie mogłem znaleźć w sieci zdjęć z takim akurat wyglądem żeby się odnieść.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
VFR750_92+VFR750_93
- diimon
- klepacz
- Imię: Adrian
- województwo: śląskie
Re: Ocena stanu świec po 1000km //VFR 750 RC1
Odnosząc się do starej literatury elektroda ma mieć kolor kawy z mlekiem, wtedy jest idealnie.
- diimon
- klepacz
Tutaj masz z grubsza wygląd świec, pierwsza od lewej za uboga, druga za bogata
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Znam rysunek. Wydaje mi się że jest ok ale jako amator-regulator warto zasięgnąć opinii
VFR750_92+VFR750_93
- diimon
- klepacz
Jest bardzo dobrze, teraz kontrola po 10 000 km
Dzięki, w końcu zaczynam okres bez ściągania owiewek i regulacji
VFR750_92+VFR750_93
- mictom
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: podkarpackie
Ja muszę też zajrzeć do świec, bo po oddaniu do mechanika na czyszczeniu gaźników (plus wymiana uszczelek i zaworków iglicowych, zestawy naprawcze Tourmax) moto pali mi około 1litra więcej na 100km
Wcześniej spalanie:
4.9-5.9/100km a po ingerencji mechanika
6.5-6.95/100km.
Jakieś pomysły Panowie?
Ja obstawiam skład mieszanki lub zaworki iglicowe przelewają i trzeba będzie założyć oryginalne Hondy. Szczerze, żałuję że kazałem mu te gaźniki ruszać. Zbliża się przegląd to zacznę od sprawdzenia emisji spalin
Wcześniej spalanie:
6.5-6.95/100km.
Jakieś pomysły Panowie?
Ja obstawiam skład mieszanki lub zaworki iglicowe przelewają i trzeba będzie założyć oryginalne Hondy. Szczerze, żałuję że kazałem mu te gaźniki ruszać. Zbliża się przegląd to zacznę od sprawdzenia emisji spalin
- diimon
- klepacz
Chociaż mam RC46 od jakiegoś czasu wychodzę z założenia że co zamienne to ch*jowe. Oryginały drogie, ale zakładam je i zapominam że coś robiłem. Jeżdżę i cieszę ryło...
- MarcinMMz
- teksciarz
- Imię: MARCIN
- województwo: mazowieckie
Przepraszam że się wtrącam, ale wymiana uszczelek czy też zaworków w gaźniku nie ma wpływu na spalaniemictom pisze: ↑sob 31 sie 2024, 16:35Ja muszę też zajrzeć do świec, bo po oddaniu do mechanika na czyszczeniu gaźników (plus wymiana uszczelek i zaworków iglicowych, zestawy naprawcze Tourmax) moto pali mi około 1litra więcej na 100km
Wcześniej spalanie:
6.5-6.95/100km.
Jakieś pomysły Panowie?
Zapytaj co robił spec przy gaźniku a w międzyczasie rzuć okiem na świece które powiedzą Ci prawdę co w trawie piszczy. Podejrzewam, że to kwestia regulacji mieszanki i tyle.
P.S. Jeżdżę 800Fi przed liftem i nigdy nie udało mi się zejść poniżej 6 litrów. Fakt... nie mam katalizatora, sond lambda, fabrycznego komina ale moto idzie jak wściekłe w całym zakresie obrotów oraz prędkościomierza więc nie wnikam... Świece również bez zarzutu. Dla mnie to norma że VFR pali bliżej 7 litrów niż 6-ciu A jak wskakuje mi ponad 7 to znaczy że muszę wolniej jeździć
- mictom
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: podkarpackie
Moja przed ingerencją w gaźniki paliła śmieszne ilości paliwa jak na taką pojemność. Tak zrobię świece pokażą