Stuki w silniku? RC36 II Wrocław
Stuki w silniku? RC36 II Wrocław
Cześć,
po ostatniej wycieczce moją Hanią (450km) z prawej strony, z okolic sprzęgła zaczęły dochodzić dziwne stuki. Wydaje mi się, że słychać je mocniej po zagrzaniu i trochę milkną w momencie wciśnięcia sprzęgła. Nie dam rady nagrać tego dźwięku z racji częściowo wybebeszonego komina. Czy jest tu ktoś z Wrocławia bądź okolic znający się na temacie i chętny pomóc w ocenie sytuacji? To mój pierwszy motocykl i jestem kompletnie zielony w temacie mechaniki, a nie chciałbym narobić sobie problemów z silnikiem. Dodam, iż Hania nie ma żadnych niepokojących oznak typu problemów ze zmianą biegów, szarpaniem czy tym podobne!
Pozdro
Łukasz
po ostatniej wycieczce moją Hanią (450km) z prawej strony, z okolic sprzęgła zaczęły dochodzić dziwne stuki. Wydaje mi się, że słychać je mocniej po zagrzaniu i trochę milkną w momencie wciśnięcia sprzęgła. Nie dam rady nagrać tego dźwięku z racji częściowo wybebeszonego komina. Czy jest tu ktoś z Wrocławia bądź okolic znający się na temacie i chętny pomóc w ocenie sytuacji? To mój pierwszy motocykl i jestem kompletnie zielony w temacie mechaniki, a nie chciałbym narobić sobie problemów z silnikiem. Dodam, iż Hania nie ma żadnych niepokojących oznak typu problemów ze zmianą biegów, szarpaniem czy tym podobne!
Pozdro
Łukasz
- mobiand
- teksciarz
- Imię: Andrzej
- województwo: lubuskie
- Kontakt:
Re: Stuki w silniku? RC36 II Wrocław
jak zdejmiesz prawą owiewkę to będziesz widział tam w deklu korek odkręcany jeśli dobrze pamiętam kluczem 17stką. Pod nim jest śruba mocująca generator impulsów która potrafi się odkręcić.
była VFR 750f rc36II 1996 a jest 1100xx, WFM M06 1962, WSK125 1979, Jawa 50
- Vermilion
- klepacz
- Imię: Adam
- województwo: wielkopolskie
Uszkodzony kosz sprzwglowy w pewnym stopniu nie musi wcale wplywac na jazde. Kwestia tego czy slyszysz szum czy stuki i czy w czasie jazdy czy na postoju. Obstawiam albo ulizyskowanie kosza albo luzne sprezynki amortyzujace kosz (sprezynki jesli to stuki na postoju). Oczywiscie to po tym jak ten impulsator luzny wykluczysz 

Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila
- firemanek1972
- zadomowiony
- województwo: warmińsko-mazurskie
Normalnie "gada" do Ciebie kosz sprzęgłowy
taki specyficzny delikatny stukot po prawej stronie, zwłaszcza jak moto rozgrzane. Przypadłość wielu Hond nie tylko modelu VFR, miałem tak w RC 36II, w CBR i w Fi też kosz delikatnie słychać. Jeżeli nie ma innych niepokojących dźwięków w stylu tarcia metalu o metal, a sprzęgło pracuje prawidłowo hulaj dalej i kontroluj sytuacje.

"To są pańskie prywatne koncepcje!"
- Vermilion
- klepacz
- Imię: Adam
- województwo: wielkopolskie
Dokładnie jak pisze firemanek i pisałem o tym wcześniej
Znana mi przypadłość z CBR F4 chociażby 

Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
-
- Imię: Radzio
- województwo: śląskie
Witam,
przeszukując tematy co do stuków w silniku znalazłem ten czyli najbardziej odpowiedni, ale chciałbym mieć pewność bo w mojej RC36 stuka na luzie i czym bardziej się zagrzeje to zaczyna milknąć (chociaż coś tam ciągle słychać), przy wciśniętym sprzęgle milknie całkowicie.Pewnie się kosz rozlatuje, ale proszę o potwierdzenie.
Pozdrawiam
przeszukując tematy co do stuków w silniku znalazłem ten czyli najbardziej odpowiedni, ale chciałbym mieć pewność bo w mojej RC36 stuka na luzie i czym bardziej się zagrzeje to zaczyna milknąć (chociaż coś tam ciągle słychać), przy wciśniętym sprzęgle milknie całkowicie.Pewnie się kosz rozlatuje, ale proszę o potwierdzenie.
Pozdrawiam
- Samson1983
- pisarz
- Imię: Sławek
- województwo: podkarpackie
Dokładnie łożyskowanie kosza sprzęgłowego umiera
standard dla Hond. Jak kupowałem VFR i jeździłem oglądać to na 9 sztuk 5 się tłukło.
Ta sama historia była u kumpla w NTV 650 i XX. Wymiana łożyska załatwiła problem.

Ta sama historia była u kumpla w NTV 650 i XX. Wymiana łożyska załatwiła problem.
..."kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej" Ryszard Riedel
...Is there anything?? that love you so much, you'd protect it, no matter the cost or the damage it did to you?
...Is there anything?? that love you so much, you'd protect it, no matter the cost or the damage it did to you?
-
- Imię: Radzio
- województwo: śląskie
to jeszcze jedno pytanko, czy mogę tak jeździć do końca sezonu, czy raczej lepiej to zrobić od razu ?
Z góry dzięki za odpowiedź !
Z góry dzięki za odpowiedź !
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Jeździj, może będzie dobrze