VFR vtec 2003r halas w silniku
-
- Imię: mariusz
- województwo: śląskie
VFR vtec 2003r halas w silniku
Witam co może hałasować w silniku.Halas jest w przedniej części silnika tylko na rozgrzanym jest metaliczny największy przy 5000 obr.Na początku był sporadyczny przy schodzeniu z obrotów teraz nie ma różnicy .Niedawno mechanik sprawdzał rozrząd, mówił że jest ok.
- robert213
- Imię: Robert
- województwo: wielkopolskie
Re: VFR vtec 2003r halas w silniku
Witam, może to pompa płynu chłodniczego.
-
Witam.Spróbuje dodać kilka szczegółów mianowicie podobny hałas pojawił się już kiedyś przy przebiegu 35700 . Oddałem moto do mechanika któremu podejrzana wydała się głowica z przodu .Zdemontował ją sprawdził w specjalistycznym zakładzie , splanował,wymienił mostki i wałki rozrządu(mostki były pęknięte ). Łańcuch był o.k ,wypłukał silnik , wtryski , pompę paliwa , przejrzał sprzęgło . Teraz jest 38200 hałas powrócił i narasta .Może jest w okolicach Częstochowy ktoś potrafiący naprawić VFR.Proszę o wszelkie informacje z góry serdecznie dziękuję.
- gorallos100
- bywalec
- Imię: Marcin
- województwo: wielkopolskie
Cześć,
W ostatnim "Motocyklu" jest artykuł o VFRkach. Przeczytawszy go mogę zasugerować, że tak jak piszą: "zacięcia napinaczy łańcuchów (rozrządów) nie należą do rzadkości, wtedy z silnika dobiegają stuki". Może pójść tym tropem?
LwG
W ostatnim "Motocyklu" jest artykuł o VFRkach. Przeczytawszy go mogę zasugerować, że tak jak piszą: "zacięcia napinaczy łańcuchów (rozrządów) nie należą do rzadkości, wtedy z silnika dobiegają stuki". Może pójść tym tropem?
LwG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Miałem nadzieje że to napinacze sprawdzałem są o.k.
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
po pierwsze-pęknięty mostek to jakaś masakra-chyba wczesniej grzebał w tym silniku ktoś kto nie powinien a po drugie trochę dziwne jest to że mechanik wymienił te mostki bo z tego co wiem sa one integralna częścią głowicy, absolutnie nie można ich zamieniać miejscami czy montować jakieś zupełnie inne-przypadkowe...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

-
Mostki pękły prawdopodobnie że ktoś dokręcił je za mocno (tylko po co je odkręcał ? ). Mechanik wymienił mostki razem z wałkami mówił że tak się to robi.Twoja wypowiedź utwierdziła mnie w przekonaniu że przyczynom hałasu są znowu mostki .Co mam zrobić wymienić głowice czy mechanika.Najchętniej mechanika tylko z kąt wezmę drugiego.
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
moja rada-wymień silnik. Po takich przygodach nie inwestowałbym w niego już...
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- Gregory
- ostry klepacz
- Imię: Grzesiek
- województwo: małopolskie
- Kontakt:
Po:
1. serwisówka nakazuje sprawdzenie luzów zaworowych co 24kkm. W Vitku nie da się sprawdzić luzów na v-tecu bez z ciągania rozrządu
2. Pęknięty mostek to jest jakaś paranoja. Był za mocno przykręcony, lub jeden z wałków moze być krzywy ( co jest raczej nie możliwe, bo powiniem pęknąć) lub jest zużyty i pojawię się luz. Na oko tego nie sprawdzisz.
3. przy tym przebiegu teoretycznie nic nie powinno się dziać w vitku
Jak chcesz to mogę się tym zająć, tylko masz do mnie trochę kilometrów.
Przy wymianie silnika powinno doliczyć sprawdzenie luzów zaworowych, łańcuchów i napinaczy. Chociaż mając go na stole zrobił bym wszystko, żeby mieć pewność.
1. serwisówka nakazuje sprawdzenie luzów zaworowych co 24kkm. W Vitku nie da się sprawdzić luzów na v-tecu bez z ciągania rozrządu
2. Pęknięty mostek to jest jakaś paranoja. Był za mocno przykręcony, lub jeden z wałków moze być krzywy ( co jest raczej nie możliwe, bo powiniem pęknąć) lub jest zużyty i pojawię się luz. Na oko tego nie sprawdzisz.
3. przy tym przebiegu teoretycznie nic nie powinno się dziać w vitku
Jak chcesz to mogę się tym zająć, tylko masz do mnie trochę kilometrów.
Przy wymianie silnika powinno doliczyć sprawdzenie luzów zaworowych, łańcuchów i napinaczy. Chociaż mając go na stole zrobił bym wszystko, żeby mieć pewność.
Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów
Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.
CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,
Grewel-Moto - części i akcesoria do moto - 505-078-145 - potrzebujesz coś, dzwoń lub pisz.
CB500, VFR800 Vtec i VFR800 Fi, CBR600RR, K1200S,
-
- bywalec
- województwo: świętokrzyskie
Mrówek, czy widziałeś te uszkodzenia o których mówił Ci mechanik?
SQ7NSQ
-
Tak oddał części.Moto u mechanika diagnoza to łańcuchy rozrządu i uszczelnienie wysprzęglika jest tam mały wyciek płynu.Cena za naprawę poraża ,kupił bym jakiś pewny i dobry silnik tylko gdzie.Moja miłość do VFR zaczyna umierać.
- Higga
- teksciarz
- Imię: Szczepan
- województwo: podkarpackie
ale ktos Ci namodzil w silniku
-
- Imię: Tomasz
- województwo: lubelskie
Mrówek, możesz napisać jak skończyła się ta historia?
Jestem tego lekko ciekawy.
P.S.Bez obrazy ale popracuj troszkę nad językiem polskim, strasznie źle się Ciebie czyta
, taka moja mała dygresja.
Jestem tego lekko ciekawy.
P.S.Bez obrazy ale popracuj troszkę nad językiem polskim, strasznie źle się Ciebie czyta