vfr 750 rc36II Odpala na ssaniu, po dodaniu gazu gaśnie

mateusz1.1
zadomowiony
zadomowiony

vfr 750 rc36II Odpala na ssaniu, po dodaniu gazu gaśnie

Post autor: mateusz1.1 » pt 13 sty 2012, 16:36

Przychodzę znowu z problemem, wszystko ma się tak podczas odpalania silnika łapie i gaśnie, po włączeniu ssania silnik chodzi ale gdy chociaż odrobinkę dodam gazu moto od razu gaśnie.Zdemontowałem filtr powietrza i na odpalonym moto na ssaniu polewałem trochę bezpośrednio na cylindry to zwiększał swoje obroty nawet gdy dodawałem mu gazu no ale po skończeniu się paliwa na przepustnicach silnik gaśnie.Trochę nie rozumiem tych objawów tak jakby gaźniki nie podawały paliwa ale czemu chodzi na ssaniu, tydzień temu gdy odpalałem silnik było wszystko dobrze odpalał bez problemu.Dodał jeszcze ze grzeją się przewody od alternatora i musiałem je odizolować od siebie ale wątpię ze to ma znaczenie a propo z lewej strony gdzie wychodzą przewody od alternatora mogę zdjąć klapę nie ma tam żadnego oleju na całej długości klapy?Na łączeniu króćców gaźnika a cylindrem są takie zaciski i są luźne mogę je przesuwać ale nie da się już ich dokręcić z powodu tulejki dystansowej na zacisku tak ma być czy może tą tulejkę trochę skrócić i zacisnąć mocno?

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Re: vfr 750 rc36II Odpala na ssaniu, po dodaniu gazu gaśnie

Post autor: Damo 88 » sob 14 sty 2012, 02:43

Jeżeli piszesz że łączenie pomiędzy gaźnikiem a cylindrem jest luźne i gaźniki swobodnie się obracają . To albo masz sparciałe gumy , Albo inne zaciski . Wniosek jest jeden zasysa lewe powietrze przez co nie jest w stanie zassać paliwa po wyłączeniu ssania . :idea:
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

mateusz1.1
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: mateusz1.1 » sob 14 sty 2012, 12:21

Nic z tymi gumami nie było ruszane i chodził wiec to raczej wykluczę a po za tym gaźniki sie nie ruszają tylko te zaciski.
Od czego jest ten filierek przyczepiony z prawej do airboxa bo ostanio zmienialem wklad bo był przrwany i zparcialy?
Jakies pomysly?

Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » ndz 15 sty 2012, 08:28

Posprawdzaj wszystkie przewody podciśnienia,szczelność układu,jak nie to gażniki na stół i do roboty.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » ndz 15 sty 2012, 16:41

jak buła GAŹNIK NA STÓŁ do czyszczenia dźwiękowego .

mateusz1.1
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: mateusz1.1 » pn 16 sty 2012, 20:58

Panowie już mnie krew zalewa, nie mogę wyjąc gaźników gumy niby luźne ale gaziole nie schodzą juz próbowałem podgrzać gumy i tez bezskutecznie, próbowałem tez podwadzic trzonkiem drewnianym to się skurczybyk złamał, macie jakiej patenty na to?
Po czyszczeniu potrzebna bedzie synchronizacja?Jak tak to troche lipa bo czterokolowcem nie pojade do mechanika:p a po za tym jeszcze nie skończony...

MARUDA

Post autor: MARUDA » pn 30 sty 2012, 01:17

gażniki trzeba wyjąć deliktnie BRECHĄ bez jaj to jest układ V nie ma lekko :bye przy czyszczeniu gażników skup się na dyszach wolnych obrotów to te z napisem 40 POWODZENIA JAK COŚ TO DZWOŃ 8)

mateusz1.1
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: mateusz1.1 » wt 14 lut 2012, 18:46

Gaziole przeczyszczone, silnik chodzi lecz nie tak równo jak kiedys.Mam inny problem gdyz nie chodzi mi pompa paliwa po właczeniu na manetce run, sprawdzałem pompe podlączoną bezposrednio pod aku i działała najpierw szybko cykala nastepnie tak jakby nie miala siły czy to normalne? Ja myśle ze to moze być przekaźnik pompy tylko nie wiem jak go sprawdzic.I jeszcze jeden problem silnik chodzil 3min i regulator sie tak nagrzal ze az kopcil(parował) az o niego palce popazyłem one tak mają? jak temu zaradzić?Pompy paliwa mitshubishi były orginalnie montowane w vfr750?Widzialem ze z tylnych cylindrow wydobywa sie smuga oleju z pod takiej grubej uszczelki patrzyłem na allegro i troche to kosztuje nie da sie inaczej etgo zalatwic, moze mocniej dokręcić?

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » wt 14 lut 2012, 19:36

pompka lubi się przypalić, te styki pod gumą. Używkę kupisz za 150zł, pasuje z większości gaźnikowców, m.in. z zx6r, virago itp.

Pompka firmy mitsubishi. Przerabiałem to pół roku temu ;) Można kupić zestaw blaszek do naprawy, ale to ok 80zł, a ponoć nie działa jak należy.

Pompe masz taką:
http://moto.allegro.pl/kawasaki-zx6r-98 ... 15957.html

a zestaw naprawczy to to:
http://moto.allegro.pl/zestaw-naprawczy ... 16874.html

Przypalają się te styki, pompa powinna działać do momentu nabicia ciśnienia, potem działa raz na jakiś czas, jak ciśnienie spadnie. Moja zanim się całkiem zdupiła, to cykała ciągle.

Jak nie wierzysz, to spróbuj ją zdemontować i połączyć ze sobą węże paliwowe, zobaczysz czy moto działa w miare normalnie ;)
Pompa musi być z gaźnikowca, bo nie daje ona praktycznie żadnego ciśnienia, w stosunku do pomp od wtrysków.

Pozdro!

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » wt 14 lut 2012, 20:32

Pomierz napięcia na akumulatorze. Reglery się grzeją ale żeby aż tak to nie wiem. Co do wycieku oleju to ściągnij pokrywę zaworów, delikatnie wyciągnij gumową uszczelkę i sprawdź czy nie jest nigdzie sparciała, przerwana czy jakoś uszkodzona. Jeśli okaże się że jest w dobrym stanie to bardzo dokładnie wyczyść powierzchnie styku i samą uszczelkę. Przed założeniem delikatnie ją zwilż olejem. Dobra uszczelka powinna uszczelnić bez pomocy, np. sylikonu. Chyba że już nie da rady inaczej to wtedy pomóż sylikonem ale nie możesz równocześnie zwilżać uszczelki olejem.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

mateusz1.1
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: mateusz1.1 » wt 14 lut 2012, 20:33

Mam pompke jak w pierwszym linku.Gdy gaziole sa puste pompa chodzi caly czas cykajac szybko gdy sie napełnią cyka co 2sec.
Moto odpala na niej i chodzi(pompka podlaczona bezposrednio do aku inaczej nie chodzi)wiec pompka jest dobra tylko ze podłączona pod kostke juz nie działa chyba jest to wina przekaźnika paliwa.A co z tym regulatorem?

Awatar użytkownika
Ketchup
klepacz
klepacz
województwo: lubuskie

Post autor: Ketchup » wt 14 lut 2012, 22:04

Przepraszam ,czy my na pewno mówimy o RC 36II - od kiedy to w tym modelu pompa załącza się po przełączeniu czerwonej gały na run???

Mam ten model od '98, serwisowałem też kilkanaście - i nigdy się nie odzywała przed kliknięciem na rozrusznik.

Plus na przekaźnik pojawia się po przełączeniu stacyjki - a minus w tym samym momencie co minus na czwartej cewce - czyli przy pracy lub rozruchu - bo cewki w tym modelu są sterowane minusem z modułu.

Mało tego, gdy w/w kabelek minusowy spadnie z 4 cewy - pompa też śpi :twisted:

Panowie, przecież to wszystko można wyczytać ze schematu :twisted: :mrgreen: :twisted:

pozdro
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » wt 14 lut 2012, 22:47

Regulator ma być letni , Ciepły po dotknięciu . Tak abyś rękę mógł swobodnie trzymać .

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » śr 15 lut 2012, 00:08

mateusz1.1 pisze:Mam pompke jak w pierwszym linku.Gdy gaziole sa puste pompa chodzi caly czas cykajac szybko gdy sie napełnią cyka co 2sec.
Moto odpala na niej i chodzi(pompka podlaczona bezposrednio do aku inaczej nie chodzi)wiec pompka jest dobra tylko ze podłączona pod kostke juz nie działa chyba jest to wina przekaźnika paliwa.A co z tym regulatorem?
Powiem Ci tak - pompa dostaje napięcie obniżone, nie jest to 12V i nie radzę jej podłączać bezpośrednio pod aku bo się styki nawiną (patrz schemat, nie jest wpięta pomiędzy + a -). Odkręć ten czarny dekiel i zobacz jak wyglądają. Tak jak pisałem, pompa się otwiera w momencie gdy spada ciśnienie.

mateusz1.1
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: mateusz1.1 » śr 15 lut 2012, 15:31

Jeżeli masz pompę działającą na zasadzie elektromagnesu to mażesz ja wpiąć= włącznik zapłonu bezpiecznik pompa =nie pobiera podczas pracy aż tak dużego prądu żeby był konieczny przekaźnik i pracuje na zasadzie pracy przerywanej więc nie obciąża cały czas instalacji elektrycznej
Tak napisał PETER i zrozumiałem ze tam jest ona włączana.
Brakuje mi jednej zaślepki tam gdzie podłącza sie węzyk wakuometra nie bedzie to w niczym przeszkadzać?

ODPOWIEDZ