Sprzęgło.

jm31
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: mazowieckie

Sprzęgło.

Post autor: jm31 » wt 16 lis 2010, 08:27

Witam. Mam taki problem. Sprzęgło bierze przy samej końcówce, jak puszczę klamkę do połowy moto jeszcze nie rusza, a w silniku słychać jak się coś obraca, tym szybciej im większe obroty. Myślałem, że może coś przy napędzie, gdyż odzywa się to przy ruszaniu. Biegi wchodzą ładnie, nie zauważyłem ślizgania sie podczas jazdy. Rozebrałem sprzęgło i grubość tarcz to 2,7mm (wiem, że min to 2,5mm, a nowe 3mm), przekładki dziurkowane, ładne nie przypalone, sprężyny 45mm (wiem, że min to 42,6mm). Olej wymieniany przez poprzedniego właściciela nie wiadomo jaki i kiedy. Na tarczach napisy KA3 12, 10. Czy szukać winy w starym oleju, w uszkodzonej pompie lub siłowniku sprzęgła ? Chcę to zrobić raz, a dobrze. Czy może wymienić tarcze na nowe Vesrah i oryginalne sprężyny + Motul 10W40 i to załatwi sprawę ? Przekładki fabryczne są gładkie, czy dziurkowane. Proszę o poradę.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » wt 16 lis 2010, 10:39

wiesz co, u mnie też wymiary były ok, a tarcze były czarne i wyślizgane, tyle że u mnie czasem sie potrafiło ślizgać, ale to sporadycznie, wymiana tarcz i sprezyn na lucasa pomogla. ;)

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » wt 16 lis 2010, 19:58

A ja się podłączam pod temat i mam pytanie czy jeśli przekładki są przegrzane czyli zrobiły się kolorowe to czy mają one wpływ na uślizg sprzęgła i czy trzeba je wymieniać czy nie?
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

jm31
pisarz
pisarz

Post autor: jm31 » wt 16 lis 2010, 20:03

No więc chyba nie ma co gdybać. Wymienię tarcze i sprężyny na w/w. Jesli nie pomoże będę szukał dalej. A jak sprawa wygląda z przekładkami, które są fabryczne, gładkie czy kropkowane ?

Jarecki2102
pisarz
pisarz

Post autor: Jarecki2102 » wt 16 lis 2010, 20:40

nie zapomnij najpierw nowych tarcz w oleju namoczyć i te pierwsze kilometry bez szaleństw bo spalisz w moment nowe tarcze.

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » wt 16 lis 2010, 21:24

przekładki zostawiłem, nie miały przebarwień, wymiarowo ok, kropki miały, gladkie były (choć nie lustro tylko po prostu gładkie), ale za to tarcze były coś jakby przypalone (choć to nie moja sprawka) :D sprężyn w zasadzie też mogłem nie zmieniać, nowe były ok 3mm dłuższe niż stare, a stare były w połowie normy, ale wymieniłem i z głowy. Nie zapomnij o nowej uszczelce na dekiel i jak wyżej, zamocz tarcze w oleum ;)
pozdro

jm31
pisarz
pisarz

Post autor: jm31 » śr 17 lis 2010, 07:12

Zamoczę, wymienię i do przodu. Strzałka.

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof

Post autor: VFRKrzysztof » śr 17 lis 2010, 10:18

No to ja też się podłączę do tematu. Ostatnio od czasu do czasu (nie zawsze) sprzęgło "bierze" bardzo gwałtownie. Puszczam sprzęgło przy ruszaniu i nagle szarpie tak, że o mało mi kiery z rąk nie wyrwie. Co to może być?
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » śr 17 lis 2010, 20:23

Co do dziurkowanych tarcz to mają takie być im mniejsze lub częściowo starte dziurki zbliżają je do wymiany ponieważ w nich osadza się olej i prawdopodobnie powodują mniejsze sklejanie się tarcz ze sobą .

Co do przebarwień to chyba był temat :roll: kolorowe przekładki ( Przebarwione , Spalone )
Należy wymienić . Przebarwione jeżeli są jeszcze w miarę proste będą miały skłonność do szybszego wykrzywiania się .

VFRKrzysztof prawdopodobnie koniec sprzęgła zerknij przez korek wlewu i wstępnie oceń
Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .

Awatar użytkownika
DaXmAn
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: DaXmAn » wt 19 kwie 2011, 23:11

Tez tak mam, że przy maksymalnie wciśniętym sprzęgle jak odpuszczam to bierze dopiero praktycznie na samym końcu i "branie" jest krótkie... przez co zdarza mi się szarpnąć przy zmianie biegów jak dodam za mało gazu albo za szybko puszcze sprzęgło... to ma tak być? Wydaje mi się, że moment uślizgu powinien być dłuższy...
DaXmAn

Awatar użytkownika
kiler80
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotrek
województwo: małopolskie

Re: Sprzęgło.

Post autor: kiler80 » wt 23 sie 2011, 10:34

podłącze się pod temat może ktoś podpowie w czym szukać problemu...
sprawa wygląda tak, że sprzęgło bierze od dołu klamki, nie ciągnie, nie ślizga, czyli teoretycznie wszystko ok, ale czasem przy ruszaniu niezależnie od obrotów i temperatury silnika występuje szarpnięcie sprzęgła - tak jakbym je szybciej odpuścił na klamce mimo że fizycznie tego nie robię i tym samym moto chce wyjechać spod dupy więc klamkę wciskam spowrotem i proces ruszania zaczynam od nowa. Sprawa ta zdarza się naprawdę sporadycznie. Ktoś ma jakieś sugestie co może być przyczyną takich JAJ ??

Awatar użytkownika
maliq85
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Paweł
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Re: Sprzęgło.

Post autor: maliq85 » wt 23 sie 2011, 10:43

zmień płyn na nowy i dobrze odpowietrz
"Per aspera ad astra"
pozdro MALIK :)