vfr 800 98 nie rozsprzegla
vfr 800 98 nie rozsprzegla
Witam wszystkich Forumowiczow.
Mam problem z vfr 800 FI 98`. Otoz przypadlosc jest taka, ze nie zawsze moge wrzucic 1 bieg. Wyglada to tak, ze dojezdzam np do swiatel, zatrzymuje sie, wciskam sprzeglo i nie moge wrzucic pierwszego biegu z drugiego. Wystepuje to czasami i tylko pomiedzy tymi biegami, tzn nie ma tego miedzy np 3-->4, badz po uruchomieniu silnika N-->1. Gdy wystapi ta sytuacja, odpuszcze troche klamke i nacisne ponownie to 1 wchodzi bez problemu. Wyglada to tak jakby sprzeglo nie rozsprzeglilo za pierwszym razem.
Nie wystepuje taka sytuacja, ze motocykl probuje sam jechac na wcisnietym sprzegle (nawet gdy potem jedynka nie chce wejsc) badz gdy jest na luzie.
Czy macie pomysl co moze byc problemem?
Z gory dziekuje za pomoc.
Mam problem z vfr 800 FI 98`. Otoz przypadlosc jest taka, ze nie zawsze moge wrzucic 1 bieg. Wyglada to tak, ze dojezdzam np do swiatel, zatrzymuje sie, wciskam sprzeglo i nie moge wrzucic pierwszego biegu z drugiego. Wystepuje to czasami i tylko pomiedzy tymi biegami, tzn nie ma tego miedzy np 3-->4, badz po uruchomieniu silnika N-->1. Gdy wystapi ta sytuacja, odpuszcze troche klamke i nacisne ponownie to 1 wchodzi bez problemu. Wyglada to tak jakby sprzeglo nie rozsprzeglilo za pierwszym razem.
Nie wystepuje taka sytuacja, ze motocykl probuje sam jechac na wcisnietym sprzegle (nawet gdy potem jedynka nie chce wejsc) badz gdy jest na luzie.
Czy macie pomysl co moze byc problemem?
Z gory dziekuje za pomoc.
- Diego
- klepacz
- Imię: Mirek
- województwo: mazowieckie
Re: vfr 800 98 nie rozsprzegla
Czyli hydraulika odpada,odcinek od klamki do wysprzęglika jest ok.(Nie Masz żadnych wycieków płynu sprzęgłowego???)suworow pisze:Nie wystepuje taka sytuacja, ze motocykl probuje sam jechac na wcisnietym sprzegle
a odwrotnie z 1 na 2 jest ok?? dwójka sama nie wypada?suworow pisze:nie moge wrzucic pierwszego biegu z drugiego.
Myślę,że zużył się( lub kończy żywot) któryś z elementów skrzyni odpowiedzialny za zmianę 1-2(za Boga ,nie pomnę teraz jak się to ciulstwo zwie...coś z wodzikiem....)
Peter ratuj..
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu
Nie mam zadnych wyciekow, specjalnie dolalem na maksa, zeby odrazu widziec jakby cos ubywalo.Diego pisze:
Czyli hydraulika odpada,odcinek od klamki do wysprzęglika jest ok.(Nie Masz żadnych wycieków płynu sprzęgłowego???)
Zaden bieg mi nigdy sam nie wypadl. Z 1 na 2 jest generalnie ok. Raz mi sie tylko zdazylo, ze nie chciala wejsc mi dwojka, ale silnik byl krecony wtedy okolo 8000. Zjawisko wtedy bylo podobne, tzn jakby nie rozsprzeglil bo uslyszalem dzwiek kol zebatych podczas proby wrzucenia dwojki. Generalnie wiecej problemow nie bylo, ale prawda jest tez taka, ze z reguly wrzucam dwojke przy nizszych obrotach, a tam nie ma problemu.Diego pisze:
a odwrotnie z 1 na 2 jest ok?? dwójka sama nie wypada?
- Diego
- klepacz
- Imię: Mirek
hmmmmm,może to i głupie ale.....olej Masz w miarę świeży?
Jazda na motocyklu to najlepsze coś,co można robić w ubraniu
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
moze po prostu konczy Ci się sprzęgło
- PETER
- stary wyjadacz
- Imię: PIOTR
pytanie czy przy próbie wrzucania jedynki na postoju słychać tak jakby zgrzyt kół zębatych czy po prostu nie mozna wrzucić biegu , w pierwszym przypadku to sprzęgło w drugim to nie awaria a sama budowa skrzyni może powodować takie objawy sprawdź, w momencie jak nie możesz wrzucić jedynki czy przy lekkim przetaczaniu moto bieg wchodzi, niestety ale w moto brak synchronizatorów skrzynie działają na sprzęgłach kłowych i czasami może się zdażyc że kły nie trafia w gniazda natomiast może być jeszcze sporo innych przyczyn 

"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"
- kiler80
- teksciarz
- Imię: Piotrek
- województwo: małopolskie
jak na biegu sam nie jedzie a podczas jazdy nie ciągnie - to sprzęgło powinno być ok.
moim zdaniem jest to całkiem normalne zachowanie w skrzyni bez synchronizacji, po prostu sprzęgła kłowe mogą ustawić się w pozycji "na siebie" i bez ruchu któregoś z wałków nie zasprzęglą się razem.
solution: redukować przed zatrzymaniem OR redukować bieg na lekkim wysprzęgleniu
z ciekawości sprawdzę jak się to ma w moim typie, bo chyba nigdy nie zatrzymałem się nie na N lub 1
moim zdaniem jest to całkiem normalne zachowanie w skrzyni bez synchronizacji, po prostu sprzęgła kłowe mogą ustawić się w pozycji "na siebie" i bez ruchu któregoś z wałków nie zasprzęglą się razem.
solution: redukować przed zatrzymaniem OR redukować bieg na lekkim wysprzęgleniu
z ciekawości sprawdzę jak się to ma w moim typie, bo chyba nigdy nie zatrzymałem się nie na N lub 1

Dziekuje za odpowiedzi.
Olej mam swiezy, zmienilem na poczatku sezonu.
Jest to troche dziwne. Moge powoli sie toczyc i mimo tego, ze kola sa w ruchu nie wrzuce 1 biegu ile razy bym nie probowal dopoki nie odpuszcze klamki i nie nacisne jeszcze raz. Ale jak juz sie zatrzymam i probuje zmienic bieg, to wtedy pomaga rowniez przetoczenie motocykla, troche do przodu i do tylu.
Olej mam swiezy, zmienilem na poczatku sezonu.
Nie slysze wtedy zgrzytu kol zebatych, poprostu nie moge wrzucic biegu. Lekkie przetoczenie do przodu badz do tylu tez pomaga i wtedy bieg wchodzi. Zgadzam sie jak najbardziej, ze przez brak synchronizatorow taka sytuacja moze sie trafic i jest normalna, ale w moim przypadku ona jest zbyt czesta zeby byla normalna,np 3 takie sytuacje w ciagu 30 minutowej jazdy to uwazam za zbyt duzo.PETER pisze:pytanie czy przy próbie wrzucania jedynki na postoju słychać tak jakby zgrzyt kół zębatych czy po prostu nie mozna wrzucić biegu , w pierwszym przypadku to sprzęgło w drugim to nie awaria a sama budowa skrzyni może powodować takie objawy sprawdź, w momencie jak nie możesz wrzucić jedynki czy przy lekkim przetaczaniu moto bieg wchodzi, niestety ale w moto brak synchronizatorów skrzynie działają na sprzęgłach kłowych i czasami może się zdażyc że kły nie trafia w gniazda natomiast może być jeszcze sporo innych przyczyn
ja sie nie musze zatrzymac zeby tak miec. Ja moge sie powoli toczyc na 2, chce wtedy wrzucic 1 i tez mam ten problem. I dopoki nie odpuszcze klamki i nie nacisne jeszcze raz to nie wrzuce biegu.kiler80 pisze:z ciekawości sprawdzę jak się to ma w moim typie, bo chyba nigdy nie zatrzymałem się nie na N lub 1
Jest to troche dziwne. Moge powoli sie toczyc i mimo tego, ze kola sa w ruchu nie wrzuce 1 biegu ile razy bym nie probowal dopoki nie odpuszcze klamki i nie nacisne jeszcze raz. Ale jak juz sie zatrzymam i probuje zmienic bieg, to wtedy pomaga rowniez przetoczenie motocykla, troche do przodu i do tylu.
- Damo 88
- klepacz
Pierwsze Sprzęgło tylko sprawdź przekładki Metalowe 

Jeżeli Rozwiązałeś problem nie Zapomnij Odpisać .
-
- pisarz
- Imię: dariusz
- województwo: podkarpackie
nie zmieniałes czasem płynu w sprzegle ,cos mi sie wydaje ze masz je zapowietrzone
Ja plynu w sprzegle nie zmienialem, ale kupilem VFR jakos w kwietniu i szybko sie zaczal pojawiac ten problem. Nie wiem co robil poprzednik.darecki-30 pisze:nie zmieniałes czasem płynu w sprzegle ,cos mi sie wydaje ze masz je zapowietrzone
-
- pisarz
- Imię: dariusz
- województwo: podkarpackie
to na poczatek zanim zaczniesz rozkrecac moto sproboj odpowietrzyc
jak nie wiesz w jaki sposob to na forum na pewno jest to opisane , moze poprzedni własciciel zmienil plyn i nie dokładnnie odpowietrzył

Nom, od tego zaczne. Trzeba zaczac od najprostszych rzeczy zanim sie przejdzie do bardziej skomplikowanych. Jezeli nie pomoze, to sprawdze to co pisali koledzy wczesniej.darecki-30 pisze:to na poczatek zanim zaczniesz rozkrecac moto sproboj odpowietrzycjak nie wiesz w jaki sposob to na forum na pewno jest to opisane , moze poprzedni własciciel zmienil plyn i nie dokładnnie odpowietrzył
Dziekuje wszystkim za pomoc.