Łożysko oporowe tarczy dociskowej sprzęgła.

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz
Imię: Jarek

Łożysko oporowe tarczy dociskowej sprzęgła.

Post autor: Kajzer » czw 01 lip 2010, 21:34

Z tego co wiem pod tarczą dociskową [z pięcioma sprężynami] znajduje się łożysko kulkowe przez które popychacz odsuwa ją od tarcz sprzęgłowych.Czy to łożysko może być żródłem hałasu. Mianowicie zaraz po zapaleniu silnika słychać stuki i mam wrażenie jakby coś się przycinało[delikatnie odczuwalne nawet na kierownicy]Gdy wcisnę sprzęgło wszystko cichnie i silnik chodzi idealnie.Te stuki cichną w miarę nagrzewania się silnika.Proszę o podpowiedż winne jest łożysko, a może coś innego??? Gdzieś słyszałem że łożysko kulkowe można zastąpić stożkowym. :?:

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Arnold
województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Arnold » czw 01 lip 2010, 21:38

Jest bardzo duże prawdopodobiweństwo że to właśnie łozysko. Honda, według mnie bardzo dziwnie, wsadziła zwykłe łożysko do sprzęgła gdzie przecież największa siła działa z boku podczas wciskania sprzęgła. Da sie te łożysko zastąpić stożkowym, koszt bodajże ponizej 150 zł (a może nawet 80 zł, za cholerę nie pamiętam, kumpel się tym interesował). Jest opcja jeszcze kosza sprzęgłowego. Ale tu nic nie poweim bo nigdy nie przerabiałem tego tematu. Wiem że na bank było poruszane na forum.
Obrazek

Jak głupio pieprzę, to wybaczcie mi, ale jestem po kilku głębszych. :szczerbaty

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » pt 02 lip 2010, 11:21

Ostatnio przy wymianie tarcz sprzeglowych tez zainteresowalem sie tym lozyskiem, jako ze mam podobny problem. To lozysko to wyzszej jakosci kulowe lozysko radialne. U siebie nie widzialem objawow uszkodzenia lub zuzycia tego lozyska, dlatego tez wykluczam je jako powod tego halasu i niestety przyznam szczerze nie wiem co moze go powodowac. Jest jeszcze jedno lozysko igielkowe pod koszem sprzegla, ale to tez malo prawdopodobne. Byc moze zuzycie sprezyn i przekladek lub stosowanie zamiennikow charakteryzujacych sie nieco wiekszym, aczkolwiek zgodnym polem tolerancji jest tego powodem.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » pt 02 lip 2010, 11:25

Wiem że to nie to samo co nasze sprzęty ale koledze też hałasowało przy sprzęgle w Hondzie NTV i wymiana łożyska załatwiłą sprawę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz

Post autor: Kajzer » pt 02 lip 2010, 14:39

Mam zamiar zajrzeć do tego łożyska i mam małe pytanko. Czy przy zdejmowaniu prawej pokrywy zniszczę uszczelkę i gdzie takową w miarę tanio kupić :?:

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » pt 02 lip 2010, 14:44

Piernicz tą uszczelkę. Kup sobie sylikon do takich rzeczy i też będzie trzymać. Już nie jeden dekiel tak uszczelniłem i ZAWSZE trzyma. A jak już to delikatnie ściągaj dekiel i później sobie śrubokrętem płaskim pomóż ją odkleić.
Obrazek

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej
województwo: mazowieckie

Post autor: MC_Hammer » pt 02 lip 2010, 15:25

A'rtino pisze:A jak już to delikatnie ściągaj dekiel i później sobie śrubokrętem płaskim pomóż ją odkleić.
Wtrące 0,03zł, proponowałbym jeśli już to nóż a nie śrubokręt , lepiej się sprawdza ;-)

Awatar użytkownika
wolkan
teksciarz
teksciarz
Imię: Krzysztof
województwo: mazowieckie

Post autor: wolkan » pt 02 lip 2010, 15:26

A'rtino pisze:Piernicz tą uszczelkę. Kup sobie sylikon do takich rzeczy i też będzie trzymać. Już nie jeden dekiel tak uszczelniłem i ZAWSZE trzyma. A jak już to delikatnie ściągaj dekiel i później sobie śrubokrętem płaskim pomóż ją odkleić.
Fachowa porada, sylikon na wszystko, tak jakby koszt uszczelki był jakiś zatrważający.
wieczny włóczęga…

Awatar użytkownika
elco
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: elco » pt 02 lip 2010, 16:57

Uszczelka kosztuje 15 zl do kupienia w larssonie i wielu innych sklepach internetowych. Jezeli stara uszczelka nie jest uszkodzona i przesiaknieta olejem mozna zlozyc na ta sama - nic nie powinno sie stac. Tak jak kolega wyzej radzi stara uszczelke sciagaj nozykiem badz szpachelka. Silikonem uszczelnia sie tylko kilka punktow m.in wejscie przewodow od czujnika sprzegla czy tez miejsce laczenia sie karterow silnika.

Bede obserowal ten temat, bo interesuje mnie czy wymiana tego lozyska rzeczywiscie pomoze.
Tak dla ulatwienia podam oznaczenie lozyska: lozysko radialne 16003.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.

Awatar użytkownika
Arnold
ostry klepacz
ostry klepacz
Kontakt:

Post autor: Arnold » pt 02 lip 2010, 17:10

wolkan pisze:Fachowa porada, sylikon na wszystko, tak jakby koszt uszczelki był jakiś zatrważający.
Może fachowo powinno się wymienić uszczelkę na nową. Nie mówię że nie. Sylikon kosztuje 8 zł i z niego zrobisz 30 uszczelek. Ale to tylko moje skromne zdanie...
Obrazek

Awatar użytkownika
Kajzer
teksciarz
teksciarz

Post autor: Kajzer » pt 02 lip 2010, 20:49

Byłem w Larsonie i uszczelka kosztuje 24zł, a co do łożyska w Larsonie niedostępne [zostaje serwis HONDY i astronomiczne ceny] Tak że dzięki za podanie oznaczenia łożyska to poszukam zamiennika. :smile: Teraz wyjeżdżam na urlop z rodziną i naprawa się trochę odwlecze :sad:

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » śr 07 lip 2010, 23:22

warto zobaczyć jak wygląda smok pompy oleju po częstym używaniu silikonu
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

ODPOWIEDZ