chyba za głośny gwizd rozrządu w rc46

dkk555
Imię: darek

chyba za głośny gwizd rozrządu w rc46

Post autor: dkk555 » pt 02 lip 2010, 23:09

Witam,

w mojej vfrce zaobserwowalem glosniejszy niz w innych mi znanych rc46 charakterystyczny dla tego modelu gwizd, ktory jest dosc denerwujacy i najbardziej odczuwalny przy 4500obr.

Bylem u dwoch mechanikow, ktorzy stwierdzili, ze jest glosniej niz w innych, natomiast sama praca silnika nie budzi zastrzezen. Dzis pojechalem z tym problemem do Auto Witolina i powiedziano mi, ze moze to byc kwestia wytarcia jakichs elementow w zestawie kol rozrzadu, a ze w sumie kosztuja one uwaga :!: 8000 tys zl to poradzili mi zeby sie przyzwyczaic, bo silnik jest ok.

Sam nie wiem co o tym myslec i zastanawiam sie nad zakupem jakichs uzywek, ale oczywiscie nie wiadomo co sie przytrafi.....

Jestem ciekaw Waszych sugestii, poniewaz pan z ww. serwisu nie jest dla mnie autorytetem. Jak podszedl do motocykla to mi wmawial, ze moja vfra jest juz na lancuchu. Dopiero po sporze ze mna i wpisaniu nr ramy do komputera przyznal mi racje.

ponizej schemat rozrzadu, a wspomniane kola zebate to nr 7 i 8

Obrazek

Awatar użytkownika
Damo 88
klepacz
klepacz

Post autor: Damo 88 » pt 02 lip 2010, 23:30

Nie rozbierałem nigdy tego silnika więc głębsze wypowiedzi zostawiam dla posiadaczy , ..

Nie są to koła zębate a tym bardziej wspomniane 7,8 . są zbyt duże aby mogły się szybciej zużyć w porównaniu choćby do wałków rozrządu . A może zatarcie się pokrywy wałków , w niektórych modelach podobno był problem ze smarowaniem viewtopic.php?t=10112

:idea:

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek
województwo: mazowieckie

Post autor: Diego » pt 02 lip 2010, 23:36

Gdybyś się nie wstydził i wpisał miasto z którego pochodzisz to może znalazłby się ktoś ,kto podjechałby do Ciebie i obzerał sprzęta.Ciężko jest przez neta określić czy zęby miałczą ,czy już wyją.Jaki przebieg ma VFRa?? To że głośniej "chodzą" nie oznacza ,że coś z nimi jest nie tak.Na jakim oleju śmigasz i kiedy był wymieniany??

dkk555

Post autor: dkk555 » pt 02 lip 2010, 23:42

hej, no w sumie nie ma sie czego wstydzic (juz zaktualizowalem), przebieg kto to moze wiedziec? na liczniku troche ponad 50 tys km, a co do oleju to czy moze on miec wplyw na dzwiek rorzadu? tak czy inaczej castrol gps 10w40 wymieniony przed sezonem

Awatar użytkownika
Diego
klepacz
klepacz
Imię: Mirek

Post autor: Diego » sob 03 lip 2010, 00:00

Olej w naszych moto ma duże znaczenie smaruje silnik,skrzynię,sprzęgło no i zębaty rozrząd.
Musiałbym posłuchać Twojej VFRy,ciężko tak na odległość.
Na pociechę powiem,że jeszcze nie słyszałem żeby komuś padł rozrząd w VFR.To jest to za co między innymi kocha się ten moto.

dkk555

Post autor: dkk555 » sob 03 lip 2010, 07:48

tak, wiem, ze raczej nie padnie - chodzi o pewnego rodzaju dyskomfort audiofilski :mrgreen: , a przy okazji napisz jaki olej zalecasz do vfrki fi z wiekszym przebiegiem

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » sob 03 lip 2010, 09:17

przyjedz dzis na slub kawy. tam bedzie duzo innych swistów :) porownasz sobie
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

dkk555

Post autor: dkk555 » sob 03 lip 2010, 10:43

Koledzy dziekuje za pomoc, ale ja nie potrzebuje ustalac, czy chodzi glosniej niz powinna, bo juz to zostalo stwierdzone. Zalezalo mi bardziej na propozycji rozwiazania problemu.

Awatar użytkownika
eater
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: eater » pn 05 lip 2010, 21:20

Jeśli mechanicy stwierdzili, że silnik jest w dobrej kondycji to moze sprobuj sie przyzwyczaic... bo jak sam stwierdziles, nowe kola kosztuja majatek. Jak silnik zdechnie to wymienisz na inny. Niedawno z kolega Wasylem zorganizowalismy silnik kompletny w bardzo dobrym stanie za kwote okolo tysiaka, wiec nie wiem czy warto koncentrowac sie na tym problemie. :)

Tak czy owak, bezawaryjnej jazdy zycze. :)
Terror Mechanicznej Pomarańczy!

Potrzebujesz części do moto w dobrej cenie? Pytaj! :)

dkk555

Post autor: dkk555 » pn 05 lip 2010, 21:59

hm, po chwili zastanowienia doszedlem do wniosku, ze zrobie tak jak mowisz; silnik ladnie smiga i nie bierze oleju, wiec niech sobie gwiżdże :smile: a jak mu sie pogorszy to sie poszuka lekko chodzonej nowki, co pewnie nastapi nie wczesniej niz za 100tys km :mrgreen:

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej

Post autor: MC_Hammer » pn 05 lip 2010, 22:10

dkk555 pisze:wiec niech sobie gwiżdże a jak mu sie pogorszy to sie poszuka lekko chodzonej nowki,
znaczy się jak już skończy gwizdać :mrgreen:

Moim skromnym zdaniem, to najlepsze rozwiązanie.

PS. A jak tak bardzo Ci przeszkadza "gwizd" to radio można zawsze głośniej :twisted:

dkk555

Post autor: dkk555 » pn 05 lip 2010, 22:24

no tak, mozna by rzec - kupil vfre i sie czepia, ze mu gwizdze :mrgreen:

Tora Tora
bywalec
bywalec

Post autor: Tora Tora » wt 06 lip 2010, 00:15

moja gwizda też mocniej niż kolegi,przyzwyczaiłem się (lataj szybciej,wtedy tylko wiatr słychac)

ODPOWIEDZ