Vitek spalanie 10L/100km norma czy awaria?

Awatar użytkownika
Pieciu
bywalec
bywalec
Imię: Bartek
Kontakt:

Post autor: Pieciu » pt 16 kwie 2010, 15:59

moj teraz jak obliczylem splil 7,3 styl mieszany bardziej ostro niz delikatnie czesto zagladam na wyzsze obroty i vtec nie ma lekko. Wiec spalanie rzedu 10litrow to musi chyba chodzic caly czas po czerwonym polu albo cos jest nie tak z motocyklem.

Awatar użytkownika
Panasonix82
pisarz
pisarz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Post autor: Panasonix82 » pt 16 kwie 2010, 18:13

u mnie cały czas jak narazie 3ma się w okolicach 9 litrów tylko po mieście,

Awatar użytkownika
timi
teksciarz
teksciarz
Imię: Tomek

Post autor: timi » pt 16 kwie 2010, 18:48

U mnie ostatni miesiąc 8,5 l głównie miasto, sporadycznie używam drugiej połowy zaworów, ale tylko dlatego że jeszcze się "poznajemy" :D

z drugiej strony tego typu motocykla nie kupuje się po to aby pyrkać nim na wolnych obrotach w celu oszczedności, Vfr ma przede wszystkim dawać radość, a to wiąże się z odkręcaniem manetki, a to znów jest następstwem zawirowania w zbiorniku...
Ostatnio zmieniony pt 16 kwie 2010, 21:10 przez timi, łącznie zmieniany 1 raz.

puchal

Post autor: puchal » pt 16 kwie 2010, 18:58

Dobra, dziś zalałem bak i postaram się jeździć spokojniej, zobaczymy co wyjdzie ;-) Czyli widze niektórym się udaje w tej 7-8 zmieścić a niektórym niet. Co do tego czy było grzebane to na pewno nie przeze mnie, motocykl nabyłem w styczniu więc nie miałem odniesienia, jak miałem SV-kę to paliła 7 przy takiej jeździe, tyle tytułem porównań. Jeszcze przyszedł mi do głowy pomysł żeby podjechać do diagnosty na analizator spalin, może to mi coś wyjaśni, bo może jestem przeczulony ale strasznie mocno śmierdzą te spaliny, jakby nie dopalał. A co do tego czerwonego pola to bynajmniej, kręcę tak do 6-7, ale odkręcam pełną manetę bo fajnie buczy(Wiem, to brzmi kretyńsko) :oops: może to dlatego. A Temat założyłem, ponieważ wczoraj będąc pewien pozostałej rezerwy zmuszony byłem zepchnąć motocykl na bok bo nie chciał jechać, po prostu nie chciał!Pozdrówki i dzięki za wsparcie :smile:

Awatar użytkownika
Wojtek86
klepacz
klepacz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Wojtek86 » pt 16 kwie 2010, 19:31

U mnie filtr/wydech fabryczne. Jeżdżę głównie z pasażerem. Na trasie (z kuframi) pali ok 6 (może mniej). Średnio niecałe 7. Przy pałowaniu prawie 9.

Damo 88

Post autor: Damo 88 » pt 16 kwie 2010, 19:57

Swoje spalanie opiszę ogólnikowo Odcinek A, B . Samemu Jeden Bak .

Ta sama trasa A , B Jazda z grupą Wariatów pow. 6000 obr.min Spokojnie Półtorej Baku ;-)

Awatar użytkownika
Argail
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz
województwo: wielkopolskie
Kontakt:

Post autor: Argail » sob 17 kwie 2010, 00:37

eee tam cienkie faje jesteście
Mój rekord równe 17 litrów :)
...Eliminacje na torze Poznań - nie dostałem się do grupy...
rejoice o young man in thy youth

Wolszczak
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: Wolszczak » sob 17 kwie 2010, 08:05

6 litrów miasto, na trasie pod 9 litrów jeśli sypie z garści po 200, trasa Częstochowa - WAW idzie wtedy cały zbiornik, 18-19 litrów prawie.
10 litrów w mieście to chyba oznaka problemu moim zdaniem.
VEE-Four For ALL !!!!

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » sob 17 kwie 2010, 08:41

Mnie się udało 12 przekroczyć :grin: sztuka oszczędnego jezdzenia opiera się na obrotomierzu ( Zeby nie kręcić za wysoko ) i umiejętności zmiany biegów. Myślałem że dobrze biegami operuje ale miałem okazje poćwiczyć pod okiem fachowca i to nie takie proste jakby się wydawało.
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » sob 17 kwie 2010, 09:27

robsonic pisze:sztuka oszczędnego jezdzenia opiera się na obrotomierzu
Chyba nie do końca , choć mogę się mylić ;-)
W puszce komputer pokazuje chwilowe spalanie na zbliżonym poziomie niezależnie od prędkości obrotowej silnika , czyli jeśli na dłłłuuugiej prostej ustawię tempomat na 5 biegu w dolnym zakresie obrotów to pokazuje prawie to samo , co po zmianie biegu na 3 w górnym zakresie obrotów . Wir w zbiorniku pojawia się przy przyspieszaniu :twisted:
Moja FI paliła do 7l po mieście
10l to moim zdaniem sporo i zapach niedopalonej benzyny jest niepokojący , sprawdziłbym sondy i błędów w komputerze poszukał

Awatar użytkownika
Vermilion
klepacz
klepacz
Imię: Adam
województwo: wielkopolskie

Post autor: Vermilion » sob 17 kwie 2010, 10:44

U mnie w RC36I 10l to taki dosyć normalny wynik, ale u mnie VFR ma survival. Odcina często leci. 12l parę razy weszło. Raz udało się zejść do 8l. Filtr powietrza K&N, układ wydechowy-kolektorowy Motad, tłumik od Thundercata. Zobaczymy co będzie teraz po regulacji zaworów i synchro gaźników. Na torze Poznań pewnie mi w czerwcu wyjdzie z 20l :P
Honda NSR 125 JC22A > Honda CB 500 > Honda VFR 750 RC36I > Yamaha TDM 850 4TX > Honda VFR 800Fi 99' SF > Honda VFR 800Fi 98' !!
SPEED UP - CENTRUM MOTOCYKLISTY
https://www.facebook.com/SpeedUP.Pila

dj cat
teksciarz
teksciarz

Post autor: dj cat » sob 17 kwie 2010, 11:15

Moim zdaniem na spalanie mają wpływ dwa podstawowe czynniki tj. styl jazdy oraz stan techniczny moto. Jako ciekawostkę powiem, że 2 lata temu z kumplem i kobitkami na plecach zrobiliśmy po Polsce w ciągu 3 dni 1600 km. Mieliśmy wtedy identyczne motocykle czyli Suzuki GSXF 750 z tego samego nawet rocznika 2000. Tankowalismy zawsze razem w tej trasie i co się okazało? Ano to, że wlewane przez nas ilości paliwa za każdym razem były DOKŁADNIE TAKIE SAME. Wniosek z tego dla mnie jest prosty - te same sprzęty, ten sam styl jazdy ( bo cały czas jechaliśmy razem ) i spalanie identyczne. Temat spalania wałkowaliśmy też jakiś czas temu na forum XX-a i podawane przez chłopaków wartości podobnie jak tutaj znacznie się różniły. Mój blackbird (rocznik 2000 wtrysk) średnio połyka ok.8 litrów, więc biorąc pod uwagę podawane przez Ownersów wyniki mój sprzęt na ich tle wcale tak źle nie wypada :lol:
Każda Honda dobrze wygląda. Nic innego nie powiem, bo bym ryzykował zdrowiem:)

Ludzie żyją po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )

Awatar użytkownika
MC_Hammer
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Maciej
województwo: mazowieckie

Post autor: MC_Hammer » sob 17 kwie 2010, 14:20

DJ CAT pisze:więc biorąc pod uwagę podawane przez Ownersów wyniki mój sprzęt na ich tle wcale tak źle nie wypada :lol:
Masz rację w 99%

Po za jednym: na tle Naszych maszyn Twój blackbird wypada tragicznie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Qrczak
bywalec
bywalec
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Qrczak » sob 17 kwie 2010, 15:22

moja tez tak spala, a czasami i więcej..

Awatar użytkownika
Krzysiek zr7
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Krzysztof
Kontakt:

Post autor: Krzysiek zr7 » sob 17 kwie 2010, 15:37

Mój Vitek jak go kupiłem palił 12/100 - po wymianie filtra powietrza 8/100 .

ODPOWIEDZ