Syf pod filtrem powietrza w RC46

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: mazowieckie

Syf pod filtrem powietrza w RC46

Post autor: VFRKrzysztof » śr 11 lis 2009, 22:55

Witam szanowne towarzystwo. Święto narodowe postanowiłem uczcić wymieniając filtr powietrza. Zdjąłem filtr i zmartwił mnie widok, jaki się oczom mym ukazał. Pod filtrem są cztery dziury, którymi jak mniemam powietrze wędruje do czterech cylindrów. Trzy z nich wyglądają ładnie a czwarta jest dookoła czymś zachlapana. A filtr wygląda całkiem nieźle, tylko nad tą zachlapaną dziurą jest usyfiony na czarno. Wie ktoś może osochozi?
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
slimak
klepacz
klepacz
Imię: Marcin

Post autor: slimak » śr 11 lis 2009, 23:10

Chodzi Tobie o lewą strone czyli 3 cylinder. Fachowcem nie jestem ale przy 3 cylindrze w airboxie jest chyba odpowietrzenie skrzyni korbowej czyli gazy które powstają pod tłokiem wracają do filtra powietrza w autach też tak jest. Jeśli chodzi o sam syf to może być coś w rodzaju "kiseilu" powstaje on z oparów oleju w połączeniu z wodą (wilgoć powietrza).
Jak dawno zmieniałeś olej?To może też zwiększyć intensywność zjawiska i temp oscylujące poniżej 10 stopni. Konsystencja kisielu sprawia, że właśnie okolice 3 cylindra są najbrudniejsze.
Być może się myle, ale takie jest moje skromne zdanie. POZDRAWIAM. 8)
ZKL

ODPOWIEDZ