Wymiana płynu hamulcowego w Dualu help.
- Arnold
- ostry klepacz
- Imię: Arnold
- województwo: opolskie
- Kontakt:
Po pierwsze nie było 800 FI z ABSem jak i bez CBSu (nie licząc af kors tuningów). Dopiero V-Tec-i mają ABS. Ale to już nie moja działka więc po więcej informacji pytaj fałtekowców.Rychu pisze:800 fi bez abs
Jeśli Ci chodzi o pompę przy przednim lewym zacisku to musisz nią pompować. ALE, jak będziesz pompował do tego tylnym hamulcem to płyn będzie przechodził duużo szybciej.Rychu pisze:tylko nie rozumiem jak przetoczyc plyn w przedniej pompce tylnie zacisku i wszystkich wezykac od niej idacych
- tayayay
- teksciarz
- Imię: panie daj
- Kontakt:
z innej beczki trochę, ale pytanie drobne więc nie ma co wątku zakładać specjalnie - mniej więcej po ilu kilometrach zużywały wam się klocki hamulcowe, zarówno przednie jak i tylne, w V-tekach? Albo inaczej - po jakim dystansie ROZSĄDNIE byłoby je wymienić? (tak, żeby łysy placek przy tarczy nie zwiększał ryzyka skomponowania się z np. brzozą
). Z góry dzięki za odpowiedź, bo planuję sobie wycieczkę właśnie, a wredna rzeczywistość nagle zadała mi pytanie: "A piniondze to Ty masz? Może są pilniejsze wydatki, co cieciu?". No, to tyle. Czekam na odp :-*

- MC_Hammer
- ostry klepacz
- Imię: Maciej
- województwo: mazowieckie
A co za różnica, że akurat w V-tec'ach ???tayayay pisze:ale pytanie drobne więc nie ma co wątku zakładać specjalnie - mniej więcej po ilu kilometrach zużywały wam się klocki hamulcowe, zarówno przednie jak i tylne, w V-tekach?
Co do pytania jest niesamowicie trudno na nie w jednoznaczny sposób odpowiedzieć.
Więc wszystko zależy jak jeździsz i to chyba wyczerpująca odpowiedź.
PS. Podpowiem jedynie, że nie udało mi się szybciej skończyć klocków niż 4k km, a obecnie ze względów "innego sposobu" jazdy od założenia nowych mam 9k km i jeszcze sporo ich jest

- KolczyK
- stary wyjadacz
- Imię: Przemysław
- Kontakt:
myślę, że jest, ABS może jednak ma znaczenie ?MC_Hammer pisze:A co za różnica, że akurat w V-tec'ach ???
VFR800FI '99 - była ze mną 35tyś km
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
VFR800FI '02 - obecna kochanka
UBEZPIECZENIA << www.kolczynscy.pl >>>
- MC_Hammer
- ostry klepacz
- Imię: Maciej
- województwo: mazowieckie
Nie tylko V-tec miał absKolczyK pisze:myślę, że jest, ABS może jednak ma znaczenie ?MC_Hammer pisze:A co za różnica, że akurat w V-tec'ach ???

No ale niech będzie, ale po za tym ???
I bez wzgledu czy z abs'em czy bez to i tak nie odpowiesz precyzyjnie na zadane pytanie

PS. jesli już ten v-tec to też trzeba by było doprecyzować pytanie, bo wychodziły z abs'em i bez

- tayayay
- teksciarz
- Imię: panie daj
- Kontakt:
Dobra, dzięki za odpowiedź - takie info mi wystarczy
Jeżdżę bardzo spokojnie, więc zakładam że do 15 tysięcy wytrzymają klocki, czyli niebawem wymiana. Gorzej, że przy 18K km w Haynesie zalecają wymianę płynu hamulcowego, a taka operacja w abs-ie z cbs-em zrobi mi krater wulkaniczny w budżecie... Się zachciało motóra to teraz się ma 

- elco
- klepacz
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Kolega ostatnio zmienial klocki w V-tecu. Byly zalozone fabryczne Nissiny. Przebieg 24 tys. km. Mnie takze niedlugo czeka wymiana w RC 46. Ile wytrzymaly tego nie wiem. Sa zalozone Nissiny, ale motocykl sprowadzilem z Belgii, gdzie podobnie jak w Holandii Nissiny mozna dostac w kazdym mniejszym sklepie motocyklowym. Ja sam zrobilem na nich 17 tys. km. Niestety jak MC napisal tutaj nie ma zadnej reguly. Wiele zalezy od techniki jazdy, a wlasciwie hamowania. Duzy wplyw maja takze same klocki.
Z wymiana plynu hamulcowego nie jest tak zle. Dobry plyn kosztuje raptem 40zl. Wymiana 200-250 zl, ale jak masz troche checi to samemu sobie to zrobisz.
Z wymiana plynu hamulcowego nie jest tak zle. Dobry plyn kosztuje raptem 40zl. Wymiana 200-250 zl, ale jak masz troche checi to samemu sobie to zrobisz.
"Wystarczy by dobry człowiek nie robił nic a zło zatriumfuje" E.Burke.
- zomb
- bywalec
- Imię: Wojtek
Mógłby ktoś ten opis uzupełnić do wersji z ABS'em z zachowaniem odpowiedniej kolejności. Tam przy aku są dwa odpowietrzniki.Siemka wymiana jest banalna według instrukcji Pawła.:
1 Najpierw strzykawką wyciągasz stary płyn z tylnego zbiorniczka, i dolewasz świeżego,
Następnie odpowietrzamy zawór PCV pompując tylnym hamulcem tak długo aż w przewodzie założonym na odpowietrznik pokaże się czysty płyn,
Potem odpowietrzamy prawy zacisk przedniego hamulca ( dolny odpowietrznik), cały czas kontrolujesz poziom płynu w tylnym zbiorniczku,
Następnie to samo robimy z zaciskiem na lewej tarczy.( Cały czas pompujesz tylnym hamulcem),
Tylny zacisk odpowietrzamy tak samo najpierw dolny odpowietrznik potem przedni na koniec uzupełniamy płyn w tylnym zbiorniczku i zakręcamy.
2 Przednią klamką odpowietrzamy tylko przód i tylko górne odpowietrzniki:
Odciągamy strzykawką stary płyn z zbiorniczka przedniego hamulca, dolewamy świeży i zaczynasz od lewego zacisku górny odpowietrznik, następnie lewy zacisk górny odpowietrznik na koniec uzupełniasz płyn i po robocie.
Życzę miłej pracy.