Demontaż CBS na klasyczny uklad

decent
zadomowiony
zadomowiony
Imię: decent

Re: Demontaż CBS na klasyczny uklad

Post autor: decent » pn 25 sie 2025, 11:00

MarcinMMz pisze:
pn 25 sie 2025, 08:38
Głównym powodem "problematycznego" CBS jest zapowietrzony układ tylnego koła. I tyle w temacie.
Po skutecznym odpowietrzeniu układu wszystko działa tak jak należy.
Osobiście nie narzekam na ten układ ale faktycznie są chwile, kiedy dobrze byłoby hamować wyłącznie tyłem np. przy nawracaniu. Ale to jest szczegół.
Generalnie jestem zadowolony z hamulców i nie usuwałem/modyfikowałem układu hamulcowego u mnie w moto. Zaznaczam, że podczas remontu sprzęta został on gruntowanie przeczyszczony, nasmarowany, etc. i działa bez zarzutu.
... bo jak dbasz tak masz i tak jeździsz. Prawda oczywista dla wszystkich, którzy dbają i żałują grosza na serwis kiedy trzeba go wydawać.
Odpowiednio pielęgnowane słabości malutkich ludzików są potężną bronią przeciwko wiedzy, ludziom ...

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » pn 25 sie 2025, 12:30

MarcinMMz pisze:
pn 25 sie 2025, 08:38
Głównym powodem "problematycznego" CBS jest zapowietrzony układ tylnego koła. I tyle w temacie.
Po skutecznym odpowietrzeniu układu wszystko działa tak jak należy.
Osobiście nie narzekam na ten układ ale faktycznie są chwile, kiedy dobrze byłoby hamować wyłącznie tyłem np. przy nawracaniu. Ale to jest szczegół.
Generalnie jestem zadowolony z hamulców i nie usuwałem/modyfikowałem układu hamulcowego u mnie w moto. Zaznaczam, że podczas remontu sprzęta został on gruntowanie przeczyszczony, nasmarowany, etc. i działa bez zarzutu.
Też mnie czeka walka z hamulcami. Oplot, regeneracja pompy i zacisków. Ale to na zimę sobie zostawiam
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

Awatar użytkownika
MarcinMMz
pisarz
pisarz
Imię: Marcin
województwo: mazowieckie

Post autor: MarcinMMz » czw 28 sie 2025, 10:12

Ogólnie jak chcesz cokolwiek poprawić w zakresie przewodów to wymień tylko przód... Tył tak czy owak nie rzuca nakolana więc nie zauważysz różnicy. Ja póki co mam zwykłe przewody i nie narzekam.

Awatar użytkownika
diimon
klepacz
klepacz
Imię: Adrian
województwo: śląskie

Post autor: diimon » czw 28 sie 2025, 11:08

Najważniejsze to pilnować wymian płynu i zajrzeć do zacisków, wyczyścić żeby wszystko lekko chodziło. Dual wcale nie taki straszny żeby bać się samodzielnych konserwacji :)

ODPOWIEDZ