problem z przednimi hamulcami vfr 800 vtec 2003r
problem z przednimi hamulcami vfr 800 vtec 2003r
Witam serdecznie,
Moj problem dotyczy przednich hamulcow w rc46a z 2003roku.serwis hamulcow zrobiony czyli tylne klocki wymiemienione,plyn zmieniony.przednie nie ruszone bo w bardzo dobrej kondycji.zaciski rozebrane i wyczyszczone zarowno przod jak i tyl.po zlozeniu wszystkiego do kupy i odpowietrzeniu przod niestety dosc mocno trzyma.wszystko jeszcze raz rozebrane i zlozone i csly czas to samo.kolo ma tak duze opory krecenia,ze nie ma opcji zeby samo sie krecilo.ktos ma jakies rady albo spostrzezenia co moze byc nie tak?
Dzieki
Maciek
Moj problem dotyczy przednich hamulcow w rc46a z 2003roku.serwis hamulcow zrobiony czyli tylne klocki wymiemienione,plyn zmieniony.przednie nie ruszone bo w bardzo dobrej kondycji.zaciski rozebrane i wyczyszczone zarowno przod jak i tyl.po zlozeniu wszystkiego do kupy i odpowietrzeniu przod niestety dosc mocno trzyma.wszystko jeszcze raz rozebrane i zlozone i csly czas to samo.kolo ma tak duze opory krecenia,ze nie ma opcji zeby samo sie krecilo.ktos ma jakies rady albo spostrzezenia co moze byc nie tak?
Dzieki
Maciek
- wydra
- klepacz
- Imię: Mateusz
- województwo: śląskie
Re: problem z przednimi hamulcami vfr 800 vtec 2003r
W moich 2 vtecach kolo sie samo nie krecilo. Trzymaly klocki i wszystko gralo
Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
-
- pisarz
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
kto robil ta robote ???
Robota robio a samemu pod okiem czlowieka ktory ma 15 lat doswiadczenia w motorach i ma swoj serwis.wszystko zrobione z zachowaniem prawidel serwisowych i lipa
- Panasonix82
- pisarz
- Imię: Marcin
- województwo: mazowieckie
Zbyt mocno skrecone samo kolo na osce. Poluzuj zeby nie rozwalic lozysk. Zweryfikuj i daj znac czy ok.
Cylinderki powinny byc nasmarowane pasta przeznaczona do tego, zeby swobodnie wychodzily i chowaly sie.
Pytanie tez czy na rozdzielaczu centralnym odpowietrzales hamulce?
Sciagnij tez same zaciski i sprawdz czy kolo sie obraca.
tutaj masz instrukcje
viewtopic.php?f=48&t=706&p=8535&hilit=w ... +cbs#p8535
Cylinderki powinny byc nasmarowane pasta przeznaczona do tego, zeby swobodnie wychodzily i chowaly sie.
Pytanie tez czy na rozdzielaczu centralnym odpowietrzales hamulce?
Sciagnij tez same zaciski i sprawdz czy kolo sie obraca.
tutaj masz instrukcje
viewtopic.php?f=48&t=706&p=8535&hilit=w ... +cbs#p8535
ex. VFR 800 VTEC (teraz u Żetona ) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... VFR800VTEC#
ex. VFR 800 FI (RC46 - teraz u Gruby73) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... DAVFR800FI#
Moja Ś.P. SC36 - http://www.bikepics.com/members/panasonix82/98vtr1000/
ex. VFR 800 FI (RC46 - teraz u Gruby73) - https://picasaweb.google.com/1043711926 ... DAVFR800FI#
Moja Ś.P. SC36 - http://www.bikepics.com/members/panasonix82/98vtr1000/
Kolo bylo luzowane i skrecane.wszystkie srodki smarujace byly takie jak zalecal producent i caly czas sprawa ma sie tak samo jak miala.kolo niestety samo sie nie obraca.nawet dokladajac dosc duzo sily ledwo sie obraca.
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
To masz coś z łożyskami w kole. Chodzą płynnie?
- ZioLek-82-
- klepacz
W Fi wymieniałem klocki tył i po wymianie miałem tak że koło stało, okazało się że klocki dokładnie nie układały się w swoje miejsce w zacisku.
Po poprawieniu klocuchów jak ręką odjął.
Po poprawieniu klocuchów jak ręką odjął.
nie wiemy co nas może jeszcze spotkać, nie wiemy kiedy może nas coś dopaść ..
Była:YAMAHA XJ 900 Diversion 95 /Są: HONDA CX 650 EURO 83r / HONDA VFR 800 FI 01r /
Była:YAMAHA XJ 900 Diversion 95 /Są: HONDA CX 650 EURO 83r / HONDA VFR 800 FI 01r /
- Fankas
- pisarz
- Imię: Fankas
viewtopic.php?f=17&t=20339&start=30
podobne rzeczy przechodzilem w swojej fi...
podobne rzeczy przechodzilem w swojej fi...
Like a true nature's child
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
We were born, born to be wild
We can climb so high
I never wanna die
Born to be wild
Lozyska sprawne.cale zaciski rozebrane na czesci pierwsze i zlozone.klockow nic nie blokuje w zacisku i odpowietrzone byly wszystkie odpowietrzniki.o co chodzi w takim razie? Podczas jazdy mocno tego nie czuc ale ruszajac sluchac i czuc jak hamulec trzyma.
- ZioLek-82-
- klepacz
może kwestia klocków?? ... załóż inne...
nie wiemy co nas może jeszcze spotkać, nie wiemy kiedy może nas coś dopaść ..
-
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: małopolskie
Ważna jest kolejność skręcęcania koła i montażu zacisków, mi w fi oceirało a po zrobieniu wg instrukcji wszsytko git, nie wiem dlaczego to ma znaczenie. Podaje link do instrukcji do fi http://hostuje.net/file.php?id=0ed0f2d5 ... 04d1842c1b nie wiem czy masz tak samo u siebie.
Wszystko zostalo zrobione zgodnie z instrukcja stad tez moje zmartwienie.zrozumialbym jakby obcieralo co jakis czas bo to by swiadczylo o pogietej tarczy hamulcowej a tu klops.klocki mozna zmienic ale po co?te sa w zasadzie nowe wiec to wyrzucanie pieniedzy w bloto.
- wydra
- klepacz
- Imię: Mateusz
Nie ma pelnego linku
Była CBR F2 600
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
Była Yamaha Fazer FZ6
Był V-TEC '02 Sreberko
Był V-TEC '08 Szarówa
Była X-11 " Skuter"
-
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: małopolskie
Faktycznie się link nie otwiera, ale jak maciek pisze że zrobił zgodnie z instrukcją to znaczy że ją ma. Tak na skróty to u mnie pomogło:
1. Rozkręcenie/ściągnięcie przednego koła.
Skręcanie:
1. Koło na swoje miejsce oś wsunięta do samego końca (nie używałem zbytniej siły) i skrecone. Ważne żeby weszła do końca.
2. Zamotowałem prawy zacisk, następnie lewy.
3. Usiadłem na motocyklu i przy naciśniętym hamulcu przednim nacisnąłem kilka tak żeby zawieszenie przednie pracowało.
4. Dokreciłem śruby na goleniach i sprawdziłem szczelinę pomiędzy zaciskiem a tarczą. Tą blaszką 0,7mm.
Wszystko działa, tak jak trzeba, a przed tymi manewrami koło nie robiło nawet 1/5 obrotu. Na nowych klockach spokojnie ponad 1 obrót, tarcze się nie grzeją i jest git. Problem jaki miałem to jak podnieść moto bez podpierania przedniego zawieszenia, pomógł kawałek deski wyciętej w trójkąt i podnośnik samochodowy.
1. Rozkręcenie/ściągnięcie przednego koła.
Skręcanie:
1. Koło na swoje miejsce oś wsunięta do samego końca (nie używałem zbytniej siły) i skrecone. Ważne żeby weszła do końca.
2. Zamotowałem prawy zacisk, następnie lewy.
3. Usiadłem na motocyklu i przy naciśniętym hamulcu przednim nacisnąłem kilka tak żeby zawieszenie przednie pracowało.
4. Dokreciłem śruby na goleniach i sprawdziłem szczelinę pomiędzy zaciskiem a tarczą. Tą blaszką 0,7mm.
Wszystko działa, tak jak trzeba, a przed tymi manewrami koło nie robiło nawet 1/5 obrotu. Na nowych klockach spokojnie ponad 1 obrót, tarcze się nie grzeją i jest git. Problem jaki miałem to jak podnieść moto bez podpierania przedniego zawieszenia, pomógł kawałek deski wyciętej w trójkąt i podnośnik samochodowy.