stukanie z przodu
-
- Imię: aleksander
- województwo: śląskie
stukanie z przodu
witam, mam pytanie , przy hamowaniu najczęściej przy drugim i potem kolejnym naciśnięciu klamki hamulca słychać takie stuknięcie z okolic chyba zacisków , miał ktoś takie zjawisko? za pierwszym razem nie słychać nic, słychać dopiero to kliknięcię za drugim , trzecim itd.
- juhass
- pisarz
- Imię: Tomasz
Re: stukanie z przodu
Pierwsze to sprawdź luzy na... łożysku główki ramy (posadź kogoś na moto gdy stoi na centralce, niech dociąży tył aby przód był w górze- a Ty poruszaj lagami przód- tył. Jeśli jest luz- wyczujesz go). Jeżeli nie to pooglądaj tarcze i tulejki na nich- może one złapały już taki luz? A jeżeli to nawet nie to to pozostaje Ci odkręcić zaciski i się im przyjrzeć, oczyścić, sprawdzić luzy na lewym zacisku (tym na ruchomym ramieniu- jeżeli mowa o RC46). Ostatecznie możesz też mieć zużyte ślizgi na lagach i tam będzie stukało. A może to po prostu coś z zawieszeniem? Stuka gdy gwałtownie dociążasz przód?
-
- zadomowiony
- Imię: Marcin
- województwo: kujawsko-pomorskie
Kto tu przyjmuje zakłady?juhass pisze:Pierwsze to sprawdź luzy na... łożysku główki ramy (posadź kogoś na moto gdy stoi na centralce, niech dociąży tył aby przód był w górze- a Ty poruszaj lagami przód- tył. Jeśli jest luz- wyczujesz go). Jeżeli nie to pooglądaj tarcze i tulejki na nich- może one złapały już taki luz? A jeżeli to nawet nie to to pozostaje Ci odkręcić zaciski i się im przyjrzeć, oczyścić, sprawdzić luzy na lewym zacisku (tym na ruchomym ramieniu- jeżeli mowa o RC46). Ostatecznie możesz też mieć zużyte ślizgi na lagach i tam będzie stukało. A może to po prostu coś z zawieszeniem? Stuka gdy gwałtownie dociążasz przód?
Ja stawiam na łożysko główki ramy.
Nie czyń jak ja czynię. Czyń jak nauczam.
- Falcon
- pisarz
- Imię: Artur
- województwo: mazowieckie
Ja też - mam to samo - po dokręceniu nie stuka , za to jedzie wężykiem - pewnie za mocno dokrecałem , a teraz nie chce mi się rozbierać półekJohann pisze:Ja stawiam na łożysko główki ramy
Fiu,fiu zaszczekał kot Filemon
-
- teksciarz
- Imię: Krzysztof
Miałem też taki przypadek i okazało sie ze sa to łozyska koła też bym sprawdzil ogolnie bylo wszytsko ok nie bylo nic czuć po wymianie okazalo sie ze jest juz ok 

-
dzięki, popatrzę co i jak, a jeżeli jest to łożysko gł.ramy to czy dokręcanie jest wskazane czy lepiej wymienic na nowe? czytałem gdzieś ,że nie powinno się dokręcać a wymieniać bo dokręcanie jest tylko środkiem doraźnym i niezbyt bezpiecznym
- Radarro
- klepacz
- Imię: Radek
gdzie mieszkasz na tym Śląsku? Może umów się z kimś na porównanie? No i informacja który model VFRki masz też by nie przeszkodziła. W razie czego zapraszam do Gliwic na obadanie.
PS - można próbować dokręcić, jak nie pomoże wyraźnie to wymiana.
PS - można próbować dokręcić, jak nie pomoże wyraźnie to wymiana.
V4 + R6 Brotherhood
TS 350 -> 800Fi -> VTR SP1 -> RSV Tuono '03 -> VFR 400

-
vfr 750 rc36 1992, katowice, chętnie porównam, gliwice to 15 min.może w weekend?
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
92 nie ma pływających tarcz, więc może sam zacisk sie tłucze albo łożyska faktycznie koła/główki? albo lagi mają luz w goleniach i przy dobiciu to słychać?
proponuje uzupełnić profil o posiadany sprzęt i takie tam..
proponuje uzupełnić profil o posiadany sprzęt i takie tam..
-
okazało sie ,że jednka łożysko gł.ramy, trochę dociągniete ale w końcu trzeba będzie wymienić
- Pendziorro
- bywalec
- Imię: Bart
Podłącze się pod temat . Od kilku dni słychać u mnie jakieś trzeszczenie szukałem na początku myślałem że to może owiewka luźna czy coś ale przejżałem wszystko i jest ok tylko dalej słychać te trzeszczenie. Słychać je przy hamowaniu jak i przy jeździe najczęściej na nie najlepszej nawierzchni.
Jedna droga jeden cel nowy sezon z VFR
- Radarro
- klepacz
- Imię: Radek
Pendziorro, u mnie trzeszczała szyba turystyczna, musiałem zdjać, wyczyścić, podkleić miejsca mocowania itp.
Ciężko to określić. Znadź boczną dziurawą drogę, jedź w tę i z potrotem wolno bez kasku i słuchaj, albo niech ktoś z boku słucha
Ciężko to określić. Znadź boczną dziurawą drogę, jedź w tę i z potrotem wolno bez kasku i słuchaj, albo niech ktoś z boku słucha

V4 + R6 Brotherhood

- Pendziorro
- bywalec
- Imię: Bart
no u mnie błotnik był pęknięty a nawet powiedział bym że nadłamany pozszywałem pokleiłem i cisza spokój. Dzięki za odpowiedź:)
Jedna droga jeden cel nowy sezon z VFR
Witam podłączam się pod pytanie założyciela tematu. Tak samo przy hamowaniu gdy nacisnę manetkę to strasznie stuka. Tak jak by przepuszczały klocki, zastanawiam się przecie tu ABS'u nie ma. Jest możliwe żeby do wymiany były klocki ? Albo druga zaś możliwością łożysko gł. ramy. Ale wykluczył bym to bo luzów nie ma 

- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
sprawdź kolego czy aby łożyska w kole nie mają luzu 

Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré