Wymiana płynu hamulcowego w Dualu help.
- brylek22
- klepacz
- województwo: mazowieckie
Re: Wymiana płynu hamulcowego w Dualu help.
a środkowy tłoczek na tyle nie jest sterowany zaworkiem przy lewym zacisku? może tam się coś porobiło, a przód dobrze działa?
- Tomek Grudziądz
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: kujawsko-pomorskie
Przód działa prawidłowo.Może przyczyną jest to że nie odkręcałem lewego zacisku i nie podnosiłem o 15 stopni jak to wcześniej było napisane?brylek22 pisze:przód dobrze działa?
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"
- brylek22
- klepacz
ja go nie odkręcałem tylko docisnąłem do lagi i podwiązałem żeby ten zaworek był cały czas otwarty, po wymianie nie mam żadnych problemów
- Tomek Grudziądz
- klepacz
- Imię: Tomek
- województwo: kujawsko-pomorskie
Jutro sprawdzę z kumplem dociskając tak jak piszesz brylek22
Problemem było nie dociśnięcie pompy w przednim zacisku w trakcie odpowietrzania.Wszystko działa tak jak powinno.
Dzięki brylek22
Problemem było nie dociśnięcie pompy w przednim zacisku w trakcie odpowietrzania.Wszystko działa tak jak powinno.
Dzięki brylek22
"niepuszczone bąki unoszą się do góry,stąd się biorą posrane pomysły"
Vitka,
a mnie kumpel (śmiga VTR, więc wszystko podobne za wyjątkiem duala) podpowiedział patent z napełnianiem układu strzykawką poprzez odpowietrznik. Strzykawka, wężyk fi 6, odkręcam odpowietrznik i napełniam od spodu aż płyn wejdzie do zbiorniczka.
Po takim zabiegu nie trzeba odpowietrzać natomiast z jakiegoś powodu na koniec trzeba "nabić" układ, czyli na końcu na siłę wstrzyknąć płyn. Bez tego klamka nie chce pompować płynu...
Generalnie zastanawiam się czy aby na pewno wszystko dobrze robię. Nie jestem do końca zadowolony z hebli, klamka jest nieco gumowa i idzie prawie do manetki, chociaż przy gwałtownym hamowaniu koło blokuje (gdzieś czytałem, że ten typ tak ma i pomaga tylko oplot).
Jest może ktoś z okolic Łodzi co ogarnia temat hebli w VFR i by zerknął mi na moto?
a mnie kumpel (śmiga VTR, więc wszystko podobne za wyjątkiem duala) podpowiedział patent z napełnianiem układu strzykawką poprzez odpowietrznik. Strzykawka, wężyk fi 6, odkręcam odpowietrznik i napełniam od spodu aż płyn wejdzie do zbiorniczka.
Po takim zabiegu nie trzeba odpowietrzać natomiast z jakiegoś powodu na koniec trzeba "nabić" układ, czyli na końcu na siłę wstrzyknąć płyn. Bez tego klamka nie chce pompować płynu...
Generalnie zastanawiam się czy aby na pewno wszystko dobrze robię. Nie jestem do końca zadowolony z hebli, klamka jest nieco gumowa i idzie prawie do manetki, chociaż przy gwałtownym hamowaniu koło blokuje (gdzieś czytałem, że ten typ tak ma i pomaga tylko oplot).
Jest może ktoś z okolic Łodzi co ogarnia temat hebli w VFR i by zerknął mi na moto?
VFR 800I
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
złap klamke hamulca opaską do fajery (aby hamulec byl zacisniety) i zostaw na calą noc. Daj znac czy sie cos zmienilo
-
- bywalec
- Imię: Marcin
siema, przod odpowietrzysz wstrzykiwaniem przez odpowietrznik w dualu ale tyłu już nie bo ma zaworek zwrotny przy pompce duala. pozdro
Dual u mnie jest zaślepiony bo nie mogłem sobie poradzić z tylnym hamulcem.Ali pisze:siema, przod odpowietrzysz wstrzykiwaniem przez odpowietrznik w dualu ale tyłu już nie bo ma zaworek zwrotny przy pompce duala. pozdro
Po zaślepieniu działa poprawnie (przed zaślepieniem wogóle nie miałem tylnego).
VFR 800I
- Renegat1968
- Imię: Adam
- województwo: warmińsko-mazurskie
MAM PROBLEM Z TYLNYM HAMULCEM NA POSTOJU HAMUJE OK PODCZAS JAZDY BARDZO SŁABO "DUAL" TARCZA JEST CZARNA JAKBY BRAK BYŁO PRACY ZACISKU ZACISK ROZEBRAŁEM NA PROWADNICACH JEST OK LUZU NIE MA NIE WIEM CO MAMM DALEJ ROBIĆ MOŻE KTOS Z WAS MIAŁ JUZ TAKI PROBLEM
Bo życie to jest sen wariata jak sie go przyprawi to staje sie kolorowa telewizją
- Renegat1968
- Imię: Adam
- województwo: warmińsko-mazurskie
MOTOR TO SUMIENIE JAK SUMIENIE GAŚNIE GAŚNIE SWIATŁOŻYCIARenegat1968 pisze:MAM PROBLEM Z TYLNYM HAMULCEM NA POSTOJU HAMUJE OK PODCZAS JAZDY BARDZO SŁABO "DUAL" TARCZA JEST CZARNA JAKBY BRAK BYŁO PRACY ZACISKU ZACISK ROZEBRAŁEM NA PROWADNICACH JEST OK LUZU NIE MA NIE WIEM CO MAMM DALEJ ROBIĆ MOŻE KTOS Z WAS MIAŁ JUZ TAKI PROBLEM
Bo życie to jest sen wariata jak sie go przyprawi to staje sie kolorowa telewizją
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
Podstawą jest rozebrane zacisku na części pierwsze, czyszczenie, smarowanie i właściwe odpowietrzenie.
Wtedy musi działać
Wtedy musi działać
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
co chcesz w zacisku smarować oprócz prowadnic?
- Fakir
- klepacz
- Imię: Krzysztof
- województwo: wielkopolskie
prowadnice i tłoczki przed wciśnięciem smarem do tłoczków ew. płynem hamulcowymemil pisze:co chcesz w zacisku smarować oprócz prowadnic?
Yamaha XJ600N
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
Honda VFR750
Yamaha XT600z Ténéré
- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
płynem tak, a po co jakiś smar pakować do płynu?
- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- Kontakt:
po pierwsze nie piszemy duzymi literami - Renegat1968
po drugie - tj tak jak pisze emil- żadnych smarowideł na tłoczki - wyczyścić i zwilżyć lekko płynem, smar miedziany/grafitowy tylko na prowadnice i ewentualne zewnętrze czesci klocków aby nie piszczały
Koniec i kropka w tym temacie
po drugie - tj tak jak pisze emil- żadnych smarowideł na tłoczki - wyczyścić i zwilżyć lekko płynem, smar miedziany/grafitowy tylko na prowadnice i ewentualne zewnętrze czesci klocków aby nie piszczały
Koniec i kropka w tym temacie