wymiana lagi ( special tool?? )
- Shoov
- klepacz
- Kontakt:
wymiana lagi ( special tool?? )
Wymieniał ktoś z was lagi w moto? potrzebuje wyjąc rułke nośna tylko nie wiem jak pozbyc sie tej uszczelki i tego co jest pod nią chodzi mi o to (wg serwisówki jakies specjalne narzedzie potrzebne jest
):

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- klepacz
- Kontakt:
chodzi Ci o uszczelniacz olejowy ? jesli tak to jest problem zeby to sciągnąć , ja to wykombinowałem własnie przy okazji wymiany uszczelniaczy i oleju ,wszystko nalezy robic z uniesionym przodem motocykla ,bez koła ,bez blotnika itp,lagi normalnie wkręcone w półki,odkręcasz rure nosną u dołu goleni ,wyjmujesz z goleni uszczelniacz antykurzowy(14) i pierscien blokujący uszczelniacz olejowy(13) tasmą mocujesz je do rury zeby nie opadały spowrotem w goleń ,następnie energicznym ruchem w dół ciagniesz goleń ,ruch ten pownien spowodować wybicie uszczelniacza ,jesli wszystko pójdzie ok to w dłoni powinienes miec goleń a na rurze nosnej uszczelniacze pierscień i tuleje .u mnie tak podziałało juz dwa razy ,uszczelniacze są do wymiany po takim zabiegu.
Ostatnio zmieniony pt 06 paź 2006, 21:48 przez seba_VF750FR, łącznie zmieniany 1 raz.
- olo
- klepacz
- Imię: Olek
- Kontakt:
schoo - nie jest potrzebne żadne specjalne narzędzie - jak odkręcisz śrubę imbusową od spodu teleskopu a od góry wyjmiesz zgrubny uszczelniacz i pierścień sprężysty (13), to energicznymi ruchami ciągnąc za rurę nośną wyszarpiesz całe bebechy z goleni - na zasadzie ściągacza bezwładnościowego... prościutkie !
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section 

- Shoov
- klepacz
- Kontakt:
oks, dzieki za pomoc, rozbebeszyłem to dziadostwo.... i okazało się że jedna ze sprężyn jest mniejsza na długości o jakiś 1-1,5cm
do tego jedna ma wyciecie jakies smieszne na sobie cos jakby ktos szlifierka nacial grubosci jakiegos 1mm
... nie wiem czy sprezyny same sie tak wytyrały czy jakies macher wlożyl tam jakaś chu... poprostu.

- zachtomasso
- teksciarz
Musisz je zmierzyć. Moze wrzucił jedną od innego rocznika:
86-89 było 365 mm
90-91 --> 405 mm
92-93 --> 418,5 mm
94-97 --> 330 mm
A jeśli ma jakieś wcięcie to może ktoś coś kombinował i przycinał niestety
Ja jeszcze w swoje nie zaglądałem ale zimą moge się zdziwić.
86-89 było 365 mm
90-91 --> 405 mm
92-93 --> 418,5 mm
94-97 --> 330 mm
A jeśli ma jakieś wcięcie to może ktoś coś kombinował i przycinał niestety

Ja jeszcze w swoje nie zaglądałem ale zimą moge się zdziwić.
CB650F
był: VFR 750 F RC 24 '88 Hand Made Police Version
był: VFR 750 F RC 24 '88 Hand Made Police Version

-
- klepacz
- Kontakt:
- Shoov
- klepacz
- Kontakt:
Jesli dobrze rozumiem serwisówke to powinienem miec spreżyny długości 413,6mm a przy dl. 405.3 powinno się je już wymienic(jak na screenie z serwisowki niżej), przy czym ja mam wymiary 413mm jedna i 405mm druga
ktoś chyba wymienił jedna tylko bo jak na moj gust powinny sie wykanczac w tym samym tempie... i tak musze je wymienic bo jedna jest ponacinana przez jakiegos rzezbiarza mądrego zreszta moze dlatego się szybciej zużyła. Seba co to za sprężyny masz u siebie w gara?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- klepacz
- Kontakt:
- Pawel
- pisarz
- Kontakt:
Może trochę po czasie, ale tu macie moje wypociny na ten temat:
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,1976940.html
W VFR dobrze się sprawuje 'TWARSZY' olej, 15W lub nawet 20W
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,1976940.html
W VFR dobrze się sprawuje 'TWARSZY' olej, 15W lub nawet 20W
Gwiaza rocka, czarny koń wyścigów motocyklowych, kwiat polskiego dziennikarstwa, mistrz obiektywu - ot zwykły skromny chłopak ...
- Ketchup
- klepacz
- województwo: lubuskie
a ja proponuję zmierzyć średnice wewnętrzną lag, przerabialiśmy kiedyś podobny przypadek, zewnętrznie lagi się nic nie różniły, przy zmianie uszczelniaczy okozało się , że lagi są inne
, i ktoś zapodał wynalazek, czyli inną sprężynę (orginalna nie wchodziła w lagę "zapasową:), której długość była "dostosowana" boschem, nie trzeba chyba pisać jak ta zawiecha chaziała 
pzdr

pzdr
Jak do baku to tylko nitroglicerynometanol
- Shoov
- klepacz
- Kontakt:
ja na szczescie wymienilem obie lagi na calkiem nowe, jeszcze tylko po sprężyny jechać i te wszystkie pierdolniki i bede składał, mam tylko nadzieje że bebechy mam od mojego modelu...
a tak btw. to gdzie można zanabyc same zgrubne uszczelniacze bo z tego co widze to sprzedają tylko w komplecie z simeringami a te mam w komplecie naprawczym a 4 simeringi mi nie potrzebne
a tak btw. to gdzie można zanabyc same zgrubne uszczelniacze bo z tego co widze to sprzedają tylko w komplecie z simeringami a te mam w komplecie naprawczym a 4 simeringi mi nie potrzebne

- AGENTII
- pisarz
- Kontakt:
Witajcie chłopaki to jak już o rurach to mam pytanie jaka jest średnica i długość rury w rc36
Jak ktoś wie to jestem wdzięczny za pomoc... PILNE...

MANIEK OLSZTYN
www.extreme.olsztyn.pl
www.extreme.olsztyn.pl