"naprężenia" po szlifie

Awatar użytkownika
Arturo
klepacz
klepacz
województwo: pomorskie
Kontakt:

"naprężenia" po szlifie

Post autor: Arturo » czw 11 paź 2007, 13:57

Siemanko,
Moje bordowo-metaliczne cacko :mrgreen: miało tuż przed kupnem szlifa. Poprzedni właściciel zalecił mi zrobić coś takiego (poniżej fragment maila):

"...poodpuszczałbym wszystkie śruby przedniego zawieszenia czyli uchwyty lag i ośkę przedniego koła i po pobujaniu motorem skręciłbym wszystko spowrotem. Szlif był co prawda leciutki, ale mogły powstać jakieś naprężenia, bo jest tu dużo punktów stałych i wiem, że powinno się tak zrobić. Oczywiście nie ma żadnych przesłanek żeby coś się działo, z resztą sam wiesz, bo przejechałeś już kawałek drogi, ale kiedyś na diversionie wywalił się mój kolega i mu coś tam się działo z zawieszeniem a po wykonaniu takiego manewru o którym jakiś mechanik znajomy mu opowiedział, że powinno się tak zrobić po szlifie, wszystko było okej..."

Czy wszyscy się z tym zgodzą???
"Ludzie kpią z nas zanim nas zdążą poznać
Biorą nas za przestępców bo nie widzą w nas dobra"

Awatar użytkownika
musieli
pisarz
pisarz
Imię: Dariusz

Post autor: musieli » czw 11 paź 2007, 15:46

Jeśli nie masz przestawionej kierownicy to ja bym nie dotykał. Czasem, nawet po drobnym szlifie może się zawieszenie przekrzywić. Wtedy - pod warunkiem, ze nic nie jest wykrzywione - rozłożenie i ponowne złożenie zdaje egzamin. Natomiast jeśli coś jest krzywe w zawieszeniu (laga, półka, ośka) to już nie jest tak wesoło. Kolega Roads coś na ten temat może powiedzieć :mrgreen:
Ekskluzywne akcesoria motocyklowe marki RIZOMA

Awatar użytkownika
zundapp
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: zundapp » czw 11 paź 2007, 19:43

i jeszcze jedna sprawa, ze jak cos bedzie krzywe (laga, polka...) to jak zluzujesz zawieszenie to ustawi sie do wartosci domyslnych a po skreceniu od razu wychodzi krzywizna

Awatar użytkownika
roads
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: roads » pt 12 paź 2007, 00:41

ano wiem ale kolega Musieli mnie to wszytko poprostowali za co raz jeszcze fenkju maj frend :biggrin

ODPOWIEDZ