Czasami, jeżeli łożyska nie mają dużych luzów to możesz na postoju tego nie usłyszeć(za małe siły i przeciążenia), ale jeżeli słyszysz stukanie to niezwłocznie dokręć bo to znaczy, że luzy już spore.Częstym objawem zużycia łożysk jest wężykowanie motocykla. Spróbuj podczas jazdy puścić na chwilę kierownice i zobacz czy motór jedzie prosto. Pamiętaj aby zachować ostrożność.wasyl pisze:Jak będziesz stał na postoju,wciśniesz klamkę hamulca i kilka razy przerzucisz ciężar ciała na przód to usłyszysz stukanie-jeśli to łożyska.
1 Albo są do wymiany
2 albo wystarczy je dociągnąć (jeśli są stożkowe).
łożysko główki ramy
- grzegrzol
- pisarz
- Imię: grzegorz
RZEŹNIK ZE SHROPSHIRE
-
- pisarz
grzegrzol pisze:Spróbuj podczas jazdy puścić na chwilę kierownice i zobacz czy motór jedzie prosto. Pamiętaj aby zachować ostrożność.

jest jeszcze coś takiego co się nazywa "szumi" jak dobrze doczytałem to takie własnie wibracje doprowadzające do utraty sterowności i potem kraksa

- grzegrzol
- pisarz
- Imię: grzegorz
Jak nie czujesz się pewnie to nie puszczaj kierownicy. Wraz z przejechanymi kilometrami nabierzesz doświadczenia i pewności, zobaczysz wtedy, że to dziecinnie proste. Pamiętaj bezpieczeństwo najważniejsze.Żybis pisze:grzegrzol pisze:jak ja przy swojej technice jazdy i ilości przejechanych kilometrów puszczę kierownicę to już tu więcej nie zajrzę
ale już tak raz poszalałem
i przy 160 km/h czułem że tak pływał można to nazwać wężykowaniem , dobre porównanie i zwątpiłem by szybciej lecieć ,
jest jeszcze coś takiego co się nazywa "szumi" jak dobrze doczytałem to takie własnie wibracje doprowadzające do utraty sterowności i potem kraksa
zjawisko "szimi" wygląda mniej więcej tak:
http://www.youtube.com/watch?v=QIBm7Ais ... re=related
RZEŹNIK ZE SHROPSHIRE
- binio
- klepacz
- Imię: Łukasz
U mnie juz nezle lozysko nap.ierdala i zbieram sie do wymiany. Znajomy (wlasciciel serwisu samochodowego i motocyklowego - ale chyba tylko ziomkom z klubu MC robi) powiedzial zebym olal te Larrsony wszystkie i lozyska po ponad 100zl bo kupi mi porzadne za 50zl... Z kolei moj braciszek pracuje w firmie produkujacej reduktory jakies itp i powiedzial zebym olal wszystko bo zalatwi mi zajebiste lozyska japonskie za grosze 
Tylko potrzebuje oznaczen, bo przeczytalem ten watek i wciaz nie wiem jakim symbolem oznacza sie te lozyska.
Wymiary:
1 Producent
2 Średnica zew. A [mm] 47
3 Średnica wew. A [mm] 26
4 Wysokość A [mm] 15
5 Średnica zew. B [mm] 55
6 Średnica wew. B [mm] 30
7 Wysokość B [mm] 17
8 Uszczelka przeciwpyłowa 2
Dobre?
Bede wdzeczny jak ktos kto jest pewny poda mi symbole lozysk.
Dzieki
PS Jak brat pozbiera oferty i ceny beda dobre moge wziac wieksza ilosc. On gwarantuje ze beda conajmniej tak dobre jak te wszystkie tourmaxy itp szais

Tylko potrzebuje oznaczen, bo przeczytalem ten watek i wciaz nie wiem jakim symbolem oznacza sie te lozyska.
Wymiary:
1 Producent
2 Średnica zew. A [mm] 47
3 Średnica wew. A [mm] 26
4 Wysokość A [mm] 15
5 Średnica zew. B [mm] 55
6 Średnica wew. B [mm] 30
7 Wysokość B [mm] 17
8 Uszczelka przeciwpyłowa 2
Dobre?
Bede wdzeczny jak ktos kto jest pewny poda mi symbole lozysk.
Dzieki

PS Jak brat pozbiera oferty i ceny beda dobre moge wziac wieksza ilosc. On gwarantuje ze beda conajmniej tak dobre jak te wszystkie tourmaxy itp szais

VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.
"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"
"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"
- DARAYAVAHUS
- pisarz
Binio, niestety, wychodzi na to, że oznaczenia są różne u różnych producentów.binio pisze:Bede wdzeczny jak ktos kto jest pewny poda mi symbole lozysk.
Dobieraj po wymiarach, co też jest trochę nie za bardzo, bo oryginały są w jakichś dziwnych wysokościach (15,5 mm i 17,7mm o ile dobrze pamiętam). Ale wysokość nie powinna jakośznacząco wpływać na całość...
Dawaj cenę tych łożysk, bo też muszę zapodać

- binio
- klepacz
- Imię: Łukasz
Dobra, koniec 
Niech ktos mi poda symbol tego lozysk, bo w katalogu szukam i nie moge znalezc 26mm, metlik mam w glowie.
Symbole lozysk sa NIEZALEZNE od producenta
Czy jest tu ktos kto kupil dla siebie, zalozyl i jest pewien, ze sa dobre do RC46??
Pilnie potrzebuje te symbole bo chce na piatek miec lozyska zeby wymienic.
pozdr

Niech ktos mi poda symbol tego lozysk, bo w katalogu szukam i nie moge znalezc 26mm, metlik mam w glowie.
Symbole lozysk sa NIEZALEZNE od producenta

Czy jest tu ktos kto kupil dla siebie, zalozyl i jest pewien, ze sa dobre do RC46??
Pilnie potrzebuje te symbole bo chce na piatek miec lozyska zeby wymienic.
pozdr
VTEC? its like a woman running away from a rapist,