CO jest nie tak???? łożysko główki czy łożysko p.koła????
- kamil grudziadz
- klepacz
- Imię: Kamil
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
- kamil grudziadz
- klepacz
- Kontakt:
- Diego
- klepacz
- Imię: Mirek
- województwo: mazowieckie
Nie nie ma specjalnych motocyklowych ale ważna jest jakość produktu i co by nie było producent.NSK albo SKF to jedne z najlepszych firm produkujące łożyska.kamil grudziadz pisze:takie pytanko:czy lozyska przedniego kola koniecznie musza byc z alledrogo itp. czy tez moge po prostu uderzyc do sklepu z lozyskami i uszczelniaczami i kupic?lozyska wszystkie sa takie same,nie ma specjalnych do motocykli,no nie?
- kamil grudziadz
- klepacz
- Kontakt:
-
- pisarz
Najważniejszy jest rozmiar tzn. np. 6004. Te UU to różni producenci różnie oznaczają. Np. SKF łożysko zamiast UU oznaczy ZZ albo 2Z w przypadky krycia blachą z dwóch ston, albo 2RS w przypadku krycia gumą (kauczukiem wzmocnionym blachą). Z uszczelniaczami czasem jest problem kupić identyczne ale może się udać kupić pasujące w danym rozmiarze tylko powiedzmy milimetr grubsze albo cieńsze.kamil grudziadz pisze:Diego, no to dla mnie oczywiste ze musza byc wysokiej jakosci.a jak wyglada sytuacja z tymi blachami w przednim kole-jakas specjalna procedura przy wymianie?lozysko na przod do rc36II to 6004 UU,tak?
- figaro
- ostry klepacz
- Imię: Tomasz
- województwo: pomorskie
W larssonie kupisz komplet łożysk wraz z uszczelniaczami
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... bid=104476

http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... bid=104476
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- eater
- pisarz
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
A ja mam pytanie z innej beczki.
Łożyska przednie wg. numeru, czyli 6004 UU, oznaczaja pierścienie uszczelniające metalowe.
Czy stoi coś na przeszkodzie, aby montować takie z gumowymi?
Jakieś doświadczenia?
BTW, łozyska 6004UU w sklepie z łożyskami na Marynarki Polskiej w Gdańsku kosztują 8 zł / sztukę. Producent - Fabryk Łożyska Tocznych - Kraśnik S.A. Wysokiej klasy łożyska, które w niczym nie odbiegają chociażby SKF.
Łożyska przednie wg. numeru, czyli 6004 UU, oznaczaja pierścienie uszczelniające metalowe.
Czy stoi coś na przeszkodzie, aby montować takie z gumowymi?
Jakieś doświadczenia?
BTW, łozyska 6004UU w sklepie z łożyskami na Marynarki Polskiej w Gdańsku kosztują 8 zł / sztukę. Producent - Fabryk Łożyska Tocznych - Kraśnik S.A. Wysokiej klasy łożyska, które w niczym nie odbiegają chociażby SKF.
Terror Mechanicznej Pomarańczy!
Potrzebujesz części do moto w dobrej cenie? Pytaj!
Potrzebujesz części do moto w dobrej cenie? Pytaj!

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
hmmm.. albo i są? nie wiem już, dawno to zmieniałem, tzn łożyska, ale nic poza nimi.kiki pisze:nie wiem jak w rc36 ale w 46 są uszczelniacze i pasuje je też wymienićemil pisze:na przednie koło nie ma uszczelniaczy, są łożyska kryte blachą,.
A co do łożysk do kół - nie ważne czy kryte plastikiem czy blachą- ważne aby kupić markowe i nie będzie problemu

- kiki
- ostry klepacz
- Imię: Piotr
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
no ja tez o tym piszeeater pisze:kiki, miszczu, nie mowie o uszczelniaczu tym dodatkowym, tylko o uszczelnieniu łożyska. Czyli to, czy powinnismy montowac te z blaszanym czy gumowym (pierscien metalowy gumowany).

... czyli podsumowując, zasuwaj do dobrego sklepu z łożyskami, najlepiej specjalistycznego, kup łożyska zamknięte (nieważne: blaszka, czy tworzywo) oraz dobrze dobierz uszczelniacze (oring z zatopioną a sprężyną), aha i nie wszystkie łożyska są równe, tzn te tanie nadają się do taczki (dosłownie) do moto muszą być szybkobieżne, najlepiej dobrze utwardzone (wpływ: temp.-tarcie)